Dluhový nástroj - přehled, příklady, klady a zápory

Dluhový nástroj je aktivum s pevným výnosem, které zákonně zavazuje dlužníka poskytnout úroky a splátky jistiny věřiteli. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky. .

Dluhový nástroj

Přístup k dluhovému financování vyžaduje, aby dlužník zaplatil věřiteli podle předem stanovených smluvních podmínek. Smlouva by měla obsahovat časový plán splácení úroků, případně zajištění, úrokovou sazbu, datum splatnosti, smlouvy a je-li dluh směnitelný.

souhrn

  • Dluhové nástroje jsou aktiva s pevným výnosem, která zákonně zavazují dlužníka poskytovat věřiteli splátky úroků a jistiny.
  • Pokud chce společnost získat kapitál, může se rozhodnout získat kapitál pomocí interně generovaných fondů, kapitálového financování a dluhového financování.
  • Dluhové financování může být velkým zdrojem rizika pro podniky, a to především zvýšením rizika likvidity a solventnosti.

Společné dluhové nástroje

  • Vazby
  • Pronájem
  • Směnky Směnky se vztahují na finanční nástroje, které zahrnují písemný příslib emitenta, že zaplatí druhé straně - příjemci - konkrétní částku peněz, a to buď ke konkrétnímu budoucímu datu, nebo kdykoli příjemce požaduje platbu. Poznámka by měla obsahovat veškeré výrazy, které se vztahují k zadlužení, včetně toho, kdy a
  • Certifikáty
  • Hypotéky
  • Státní pokladniční poukázky

Co jsou dluhopisy?

Dluhopisy jsou nejběžnějším dluhovým nástrojem. Dluhopisy jsou vytvářeny prostřednictvím smlouvy známé jako dluhopisová smlouva. Jedná se o cenné papíry s pevným výnosem, které jsou smluvně zavázány poskytovat řadu úrokových plateb v pevné výši a také splácení jistiny při splatnosti.

Dluhopisy zhodnocují, když se tržní úrokové sazby sníží. Z toho vyplývá logika, že současná hodnota budoucích peněžních toků dluhopisu je menší, pokud je použita vyšší diskontní sazba.

Jak kreditní hodnocení ovlivňuje ocenění dluhových nástrojů?

Obecně platí, že investoři upřednostňují dluhopisy s nižší pravděpodobností selhání; rizikovější dluhopisy proto musí investorům kompenzovat větší pravděpodobnost selhání. Úvěrové hodnocení Úvěrový rating Úvěrový rating je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, podnik nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. umožnit investorům řadit dlužníky podle pravděpodobnosti selhání.

Země, společnosti i jednotlivci mají všechny úvěrové hodnocení, které má přímou kauzální souvislost se schopností účetní jednotky získat přístup k dluhovému financování. Zvýšení ratingu dluhopisu zvýší cenu nástroje, a tím zvýší jeho výnos.

Kdo vydává dluhopisy?

Korporace

Korporátní dluhopisy mohou emitovat finanční společnosti nebo nefinanční společnosti investorům.

Vládní subjekty

Mezi hlavní vládní subjekty, které pravidelně vydávají dluhopisy, patří:

1. Suverénní národní vlády

Dluhové nástroje vydané národní vládou - příklady zahrnují americké státní dluhopisy, kanadské státní dluhopisy atd.

2. Nesvrchované vlády

Vládní subjekty, které nejsou národními vládami, mají přístup k dluhovému financování prostřednictvím dluhopisů - příklady zahrnují státní vládní dluhopisy, komunální dluhopisy atd.

3. Kvazi-vládní subjekty

Dluhové nástroje vydané organizacemi, které nepředstavují vládní organizaci nebo dluhopisy dané země

4. Nadnárodní subjekty

Globální organizace jako Světová banka a Mezinárodní měnový fond (MMF)

Výhody dluhových nástrojů

Pokud společnost správně investuje vypůjčené prostředky prostřednictvím dluhových nástrojů, může to zvýšit ziskovost. Proces financování prostřednictvím věřitelů s cílem maximalizovat bohatství akcionářů se označuje jako pákový efekt.

Pokud jsou výnosy z investice větší než splátky úroků, bude dlužník schopen generovat zisky z dluhového financování. V oblasti soukromého kapitálu společnosti investují prostřednictvím pákového odkupu. Leveraged Buyout (LBO) Leveraged Buyout (LBO) je transakce, při níž je podnik získán pomocí dluhu jako hlavního zdroje protiplnění. K transakci LBO obvykle dochází, když si společnost soukromého kapitálu (PE) půjčí co nejvíce od různých věřitelů (až 70-80% kupní ceny), aby dosáhla návratnosti vnitřní sazby IRR> 20%, které jsou postaveny kolem investice zajišťující vyšší návratnost než splátky úroků.

Nevýhody dluhových nástrojů

Dluhové financování může být velkým zdrojem rizika pro podniky, a to především zvýšením rizika likvidity a solventnosti. Likviditě je bráněno, protože platby úroků jsou klasifikovány jako krátkodobý závazek a představují peněžní odliv do jednoho roku.

Likvidita a solventnost jsou důležité faktory, které je třeba vzít v úvahu, zejména při hodnocení společnosti založené na principu trvání podniku. Dluhové financování je populární mezi jednotlivci, společnostmi a vládami.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Dluh vs financování vlastního kapitálu Dluh vs financování vlastního kapitálu Dluh vs financování vlastního kapitálu - co je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku.
  • Going Concern Going Concern Princip nepřetržitého provozu předpokládá, že jakákoli organizace bude v dohledné budoucnosti nadále provozovat své podnikání. Tato zásada předpokládá, že každé rozhodnutí ve společnosti je přijímáno s cílem spíše než s jeho likvidací.
  • Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice.
  • Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při půjčování finančních prostředků

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found