Funkční životopis - přehled, kdy použít, jak psát

Funkční životopis je takový, který zdůrazňuje soubor dovedností jednotlivce. Je to jeden ze tří dalších typů životopisů, které zahrnují reverzní chronologii a kombinaci funkčních a chronologických. Chronologický typ je typ, který zdůrazňuje profesionální zkušenosti člověka, počínaje jeho nejnovější pozicí.

Funkční obnovení

Zatímco chronologický životopis je ideální pro osoby s malými mezerami v odborné praxi, funkční je často vhodnější pro jednotlivce s takovými mezerami v zaměstnání. Funkční životopis přesouvá důraz z názvů pracovních pozic Pracovní tituly v bankovnictví a financích Jedná se o nejběžnější pracovní pozice v bankovnictví, financích a účetnictví pro studenty a profesionály, kteří chtějí postupovat v kariéře. Tyto tituly se pravidelně používají v pracovních nabídkách nalezených online a pokrývají cokoli od vstupních pozic až po úroveň manažerů a manažerů. na dovednosti žadatele.

Kdy použít funkční životopis

Uchazeči o zaměstnání si mohou vybrat z několika formátů obnovení. Vzhledem k tomu, že funkční životopis zdůrazňuje dovednosti jednotlivce nad jinými věcmi, jako je délka zaměstnání, je ideální pro uchazeče s několika mezerami mezi zaměstnáními. Pokud je například žadatel student, může mít pouze praxi na základě praxe.

Funkční životopis je však méně populární než chronologický, který zdůrazňuje pracovní pozadí kandidáta. Důvodem je to, že většina personalistů a tazatelů Icebreaker Interview Questions Interviews může být nepříjemná, zejména pokud jde o část zahájení pohovoru mimo kladení základních otázek, které již byly s největší pravděpodobností položeny a zodpovězeny ve formuláři žádosti. Znát ty nejlepší otázky, které má pohovor na ledoborec, se dotazovanému umožní, aby se stal pohodlnějším, a proto se cítil svobodněji, aby kreativně a efektivně vyjádřil, že dává přednost takovému životopisu. Pokud tedy neexistuje konkrétní důvod pro použití funkčního životopisu, měli bychom se držet tradičního chronologického životopisu. V kombinovaném životopise jsou nejprve popsány dovednosti kandidáta a poté jeho pracovní historie.

Tipy pro psaní funkčního životopisu

1. Začněte shrnutím

Při psaní funkčního životopisu je dobré začlenit shrnutí Shrnutí Shrnutí je první část obchodního plánu nebo návrhu, která poskytuje stručný přehled dokumentu a obsahuje jeho hlavní body. na začátku. Tato část by měla shrnout všechny dovednosti, které jedinec má, zejména ty, které se týkají pozice, o kterou se uchází. Zaměstnavatel tak získá na první pohled živý obraz o tom, kdo je uchazeč.

2. Uspořádejte podle tématu

Další dobrou taktikou při vytváření funkčního životopisu je strukturování životopisu podle témat. Témata jsou vybírána na základě odborných znalostí nebo kvalifikace pro hledanou pozici. Příklady témat jsou „Zkušenosti s náborem“ nebo „Zkušenosti se zákaznickým servisem“. Seskupování dovedností tímto způsobem umožňuje zaměstnavateli snadno identifikovat a posoudit dovednosti uchazeče.

3. Začleněte klíčová slova

Uchazeč o zaměstnání by měl vždy obsahovat klíčová slova. Obnovit slova výkonu slova Obnovit slova výkonu jsou slova nebo fráze, které pomohou životopisu uchazeče o zaměstnání vyniknout nad ostatními. Jsou to obvykle akční slova, která jsou stávkující a pomáhají popsat úkoly a odpovědnosti, které byly zpracovány v minulých zaměstnáních. které byly použity v popisu práce. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je začlenění klíčových slov do nadpisů podnadpisů. Alternativně je lze zahrnout jako seznam s odrážkami, který obsahuje podrobnější seznam dovedností a úspěchů. To pomáhá potenciálnímu zaměstnavateli sladit sadu dovedností s konkrétními požadavky na zaměstnání.

4. Zahrňte relevantní projekty

Zvýrazněte relevantní projekty a předveďte své úspěchy. Ať už jsou projekty osobní nebo profesionální, mohou pomoci potenciálním zaměstnavatelům dokázat, že jste někdo, kdo může přinést výsledky.

5. Zvýrazněte historii zaměstnanosti

Přestože se funkční životopis zaměřuje na dovednosti člověka, neznamená to, že by člověk neměl vůbec zahrnovat pracovní zkušenosti. Historii zaměstnání lze přidat do dolní části životopisu nebo zapracovat do výpisů dovedností. Například je možné zadat jména zaměstnavatelů tučným písmem: „Vytvořená reklamní kampaň pro Envy Clothing Inc..”.

Klady a zápory funkčního životopisu

Existuje mnoho výhod používání funkčních životopisů. Zahrnují následující:

  • Poskytuje žadatelům dobrou strategii pro pokrytí období nezaměstnanosti.
  • Jedinci s minimálními zkušenostmi - například noví absolventi a pracovníci měnící kariéru - mají pěkný způsob, jak se předvést.
  • To se hodí pro uchazeče, kteří nastupují do pracovního procesu po delší době. Například lidé, kteří dočasně opouštějí firemní práci kvůli misijní práci, považují funkční životopisy za prospěšné.
  • Funkční životopis lze použít k nastínění projektových nebo smluvních pracovních zkušeností, které člověk získal spoluprací s různými společnostmi.
  • Zdůrazňuje nejdůležitější pracovní zkušenosti, zejména pokud má žadatel dlouhou pracovní historii u mnoha různých zaměstnavatelů.
  • Potenciální zaměstnavatelé získají přehled odborných znalostí uchazeče o inzerovanou pozici.
  • Zaměřuje se na různé funkce, dovednosti, znalosti a odborné znalosti.
  • Může být velmi efektivní při podávání žádosti o nekonvenční role.

Bohužel používání funkčního životopisu také představuje určité výzvy, například následující:

  • Pokud nedokáže dostatečně vysvětlit mezery v zaměstnání, může to u zaměstnavatele vyvolat dojem, že má nestabilní pracovní historii.
  • Pravděpodobně neodhalí jasnou kariérní cestu.
  • Může zdůraznit dovednosti a odborné znalosti kandidáta, ale bez uvedení odkazu na to, jak byly tyto dovednosti získány.

Šablona

Funkční životopis - šablonaZdroj

Závěrečné slovo

S funkčním životopisem je pracovní zkušenost jednotlivce vysvětlena zdůrazněním jeho dovedností a schopností. Dovednosti jsou často seskupeny do témat, která se objevují nad chronologickou historií práce. Formát funkčního životopisu je výhodný pro žadatele, kteří mění kariéru, a pro ty, kteří mají minimální zkušenosti.

Související čtení

Doufáme, že vás bavilo číst finančního průvodce funkčním životopisem. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Nejlepší písmo pro životopis Nejlepší písmo pro životopis Jako zásadní vizuální stránka životopisu může vybrané písmo hrát důležitou roli při získávání tolik vyhledávané práce jednotlivce. Nejlepší písmo pro životopis je čitelné a příjemné pro čtenáře. Zjistěte, proč jsou Times New Roman, Arial, Calibri nejlepší písma, která lze použít
  • Curriculum Vitae vs. Resume Curriculum Vitae vs. Resume Jako uchazeč o zaměstnání, zejména jako nový, je důležité znát rozdíly mezi životopisem a životopisem a kdy vhodně použít jeden nebo druhý. Příprava a odeslání správného dokumentu je zásadní pro úspěch žádosti o zaměstnání.
  • Jak vypsat dovednosti v životopisu Jak vypsat dovednosti v životopisu Jednou z nejdůležitějších věcí, které byste jako uchazeč o zaměstnání měli vědět, je, jak vypsat dovednosti v životopisu. Při hledání zaměstnání si musíte vytvořit životopis. Jedná se o dokument, který zahrnuje vaše kontaktní údaje, vzdělání a další kvalifikace.
  • Profesionální reference Profesionální reference Profesionální reference jsou osoby, které se mohou zaručit za vaši kvalifikaci pro práci na základě jejich vhledu do vaší pracovní morálky, dovedností, silných stránek a úspěchů. Typickým profesním odkazem je bývalý zaměstnavatel, klient, kolega, učitel, vedoucí atd.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found