Shrinkflation - definice, příčiny, praktické příklady

V ekonomii je shrinkflation praxí snižování velikosti nebo množství produktu, zatímco cena produktu zůstává stejná nebo se mírně zvyšuje. V některých případech může tento výraz naznačovat snížení kvality produktu nebo jeho složek, zatímco cena zůstává stejná.

Britská ekonomka Pippa Malmgren je obecně považována za vynález tohoto pojmu v roce 2009. Tento fenomén se stal v potravinářském a nápojovém průmyslu zcela běžným.

Zmenšování

Rozebrat smršťování

V podstatě je shrinkflation formou skryté inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . Místo zvýšení ceny produktu, což by bylo spotřebitelům okamžitě zřejmé, zmenší producenti velikost produktu při zachování stejné ceny. Absolutní cena produktu nejde nahoru, ale cena za jednotku hmotnosti nebo objemu se zvýšila. Malé snížení množství si spotřebitelé obvykle nevšimnou (alespoň v to doufá výrobce).

Zmenšování je široce používáno výrobci v potravinářském a nápojovém průmyslu. Stalo se běžnou taktikou, která výrobcům pomáhá řešit jejich vlastní inflační problémy od dodavatelů. Mnoho společností rozhodlo, že se jejich zákazníci budou bránit, a pokud se setkají s dalším zvýšením cen, možná začnou hledat náhradní výrobky. Řešení? - Zmenšení.

Upozorňujeme, že shrinkflation nelze považovat za podvod nebo zkreslení údajů o produktech. Výrobci vždy uvádějí váhu, objem nebo množství svých produktů. Spotřební výrobky Spotřební výrobky, označované také jako konečné výrobky, jsou výrobky, které nakupují jednotlivci nebo domácnosti pro osobní potřebu. Z hlediska marketingu existují čtyři typy spotřebního zboží, každý s různými marketingovými úvahami. na etiketách obalů. Není to nezákonné - je to jen záludné.

Co způsobuje zmenšení?

1. Vyšší výrobní náklady

Rostoucí výrobní náklady jsou obecně primární příčinou smršťování. Zvýšení nákladů na přísady nebo suroviny, energetické komodity a pracovní sílu zvyšují výrobní náklady a následně snižují ziskové rozpětí Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem příjmů společnosti v poměru k jejím příjmům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní náklady) a čistý zisk (výnosy minus všechny výdaje) výrobců.

Snížení hmotnosti, objemu nebo množství produktů při zachování stejné maloobchodní ceny může zlepšit ziskovou marži výrobce. Průměrný spotřebitel si zároveň nevšimne malého snížení množství. Objem prodeje tak nebude ovlivněn.

2. Intenzivní konkurence na trhu

Tvrdá konkurence na trhu může také způsobit smršťování. Potravinářský a nápojový průmysl je obecně velmi konkurenceschopný, protože spotřebitelé mají přístup k řadě dostupných náhrad. Producenti proto hledají možnosti, které jim umožní udržet si přízeň svých zákazníků a současně zachovat jejich ziskové marže.

Příklady zmenšení

Dokonce i některé z nejznámějších společností a značek přijaly pomocí smršťování svých produktů, včetně:

  • Coca-Cola: v roce 2014 Coca-Cola zmenšila velikost své velké láhve ze 2 litrů na 1,75 litru.
  • Toblerone: v roce 2010 snížil Kraft váhu tyčinek Toblerone z 200 gramů na 170 gramů.
  • Tetley: v roce 2010 společnost Tetley snížila počet čajových sáčků prodaných v jedné krabici ze 100 na 88.

Závěrečné slovo

V dnešní době je smršťování běžnou praxí mezi producenty. Počet produktů, u kterých dochází k downsizingu, se každým rokem zvyšuje. Velcí producenti na evropských a severoamerických trzích spoléhají na tuto strategii, aby udrželi konkurenceschopné ceny svých produktů, aniž by významně snížili své zisky. Současně může smršťování často vést k frustraci zákazníků a ke zhoršování spotřebitelského sentimentu ohledně značky výrobce. Spotřebitelé nakonec „rozumějí“ tomu, co se děje. Obaly na cereálie, které mají stejnou velikost jako dříve, ale vypadají jen zhruba z poloviny, se téměř staly jakýmsi společným vtipem mezi společnostmi a spotřebiteli

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Deflace Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz.
  • Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG) Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG) Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG), nazývané také spotřební balené zboží (CPG), označuje produkty, které jsou vysoce žádané, rychle se prodávají a jsou cenově dostupné
  • Zákon jedné ceny (LOOP) Zákon jedné ceny (LOOP) Zákon jedné ceny (LOOP) je ekonomická teorie, která uvádí, že cena stejného zboží na různých trzích musí být po směně měny stejná v úvahu. Zákon se v zásadě vztahuje na aktiva obchodovaná na finančních trzích.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found