Možnosti americké vs. evropské vs bermudské - přehled a funkce

Existují různé typy možností, které se liší z hlediska omezení cvičení. Tři základní typy jsou americké, evropské a bermudské varianty. Pojďme prozkoumat možnosti Američan vs Evropan vs Bermudan, abychom zjistili, jak se navzájem liší.

Možnosti americké vs. evropské vs bermudské

Možnosti jsou přesně takové, jaké zní - volba pro investory využívající akciový trh. Dávají investorům na výběr, ale bez závazku, buď koupit aktivum (s kupní opcí Call opce Call opce, běžně označovaná jako „call“, je forma derivátové smlouvy, která dává kupujícímu opci právo , ale nikoli povinnost koupit akcie nebo jiné finanční nástroje za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci.) za předem stanovenou realizační cenu nebo prodat aktivum (s prodejní opcí Put Option A) put opce je opční smlouva, která dává kupujícímu právo, nikoli však povinnost, prodat podkladový cenný papír za stanovenou cenu (známou také jako realizační cena) před nebo v předem stanovené datum vypršení platnosti. Je to jeden ze dvou hlavních typů opcí, druhým typem je opce na volání.) za stanovenou realizační cenu. Opce přicházejí s nastaveným časovým obdobím, během kterého lze opci uplatnit, a datem, kdy opce již není platná (datum vypršení platnosti).

souhrn

  • Možnosti jsou buď hovory (kde si obchodník může koupit akcie za stanovenou realizační cenu) nebo puty (kde obchodník může prodat nakrátko za stanovenou realizační cenu).
  • Americké opce umožňují obchodníkovi uplatnit nákup nebo prodej opce kdykoli před datem vypršení platnosti opce.
  • Evropské možnosti určují, že obchodník se může rozhodnout pouze (či nikoli) využít svou možnost na datum vypršení platnosti.
  • Bermudské opce umožňují obchodníkovi uplatnit svou opci v kterémkoli z několika stanovených dat před vypršením platnosti opce; bermudské opce jsou tedy jakýmsi prostředníkem mezi americkými a evropskými opcemi.

Co jsou americké možnosti?

Americké možnosti jsou pravděpodobně nejznámější a nejpoužívanější. Zahrnují samozřejmě opce na volání a prodej. Akciové opce na amerických akciových trzích mají obvykle dobu platnosti mezi třemi měsíci a jedním rokem.

Podívejme se na příklad. Investor, který si koupil americkou opci na nákup v lednu, ví, že jeho opce vyprší v dubnu. Přesné datum vypršení platnosti je známé a je uvedeno v opční smlouvě. Jeho volba určuje, že může nakupovat akcie ve společnosti ABC za 30 $ za akcii. 30 $ je realizační cena opce Strike Price Realizační cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. , cena, za kterou lze opci uplatnit. Hodnota možnosti se změní synchronizovaně s podkladovým aktivem.

Obchodník vidí, že cena akcií stále roste. Cena akcií se do konce března vyšplhá na 60 USD. Využije svou opci a nakoupí 100 akcií akcií za realizační cenu 30 $ za 3 000 $. Poté se otočí a prodá své akcie za aktuální tržní cenu, přičemž z prodeje obdrží 6 000 $ (100 akcií x 60 $ za akcii). Získal zisk 3 000 $, protože dokázal prodat své akcie za dvojnásobnou částku, než za kterou je koupil.

Americké možnosti jsou široce používány, protože nabízejí nejflexibilnější plán cvičení: lze je uplatnit v kterýkoli obchodní den před vypršením platnosti.

Co jsou evropské možnosti?

Evropské opce se liší, protože je nelze uplatnit před datem vypršení platnosti Datum vypršení platnosti (deriváty) Datum vypršení platnosti v derivátech označuje datum, do kterého vyprší platnost opcí nebo futures. Jinými slovy, datum vypršení platnosti je poslední den. Jinými slovy je lze uplatnit pouze k jednomu konkrétnímu datu, což znamená, že obchodníci mají mnohem menší flexibilitu v tom, jak zacházejí s opčním obchodováním.

Například investor koupí evropskou kupní opci na nákup 100 akcií společnosti ABC s realizační cenou 30 $ a datem vypršení platnosti v dubnu. Vidí, že se akcie do poloviny února vyšplhají na 60 USD. Na rozdíl od držitele možnosti v americkém stylu však v té době nemá svobodu uplatnit svou možnost - může ji využít až po uplynutí doby platnosti.

Bohužel v době, kdy se datum vypršení platnosti nebo splatnost dat valí, akcie ABC klesly na 35 $ za akcii. K datu vypršení platnosti může stále využít svoji možnost - nákup 100 akcií za realizační cenu 30 $ a okamžitý prodej za 35 $ za akcii, ale jeho zisk je pouze 500 $. K určení čistého zisku musí od hrubého zisku 500 $ odečíst prémii, cenu, kterou zaplatil za opci.

Evropské opce jsou z tohoto důvodu obvykle považovány za méně cenné než americké opce, a lze je proto obvykle zakoupit se slevou. Další rozdíl od amerických opcí spočívá v tom, že opce v evropském stylu se obvykle obchodují přes přepážku (OTC) přes přepážku (OTC) přes přepážku (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděnými mimo formálních burz a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. spíše než na burze.

Je důležité si uvědomit, že zatímco obchodníci s evropskými opcemi jsou omezeni, pokud jde o to, kdy mohou uplatnit opce, stále mohou své opce prodat jinému obchodníkovi na sekundárním trhu před vypršením platnosti opce. Ve výše uvedeném příkladu by evropský obchodník s opcemi mohl realizovat výrazně vyšší zisk z pouhého prodeje své opce, když cena podkladové akcie vzrostla na 60 $.

Co jsou bermudské možnosti?

Možnosti bermudanů se liší od amerických i evropských možností. Smlouva o opci ve stylu Bermudan označuje konkrétní dny před vypršením platnosti, kdy může obchodník využít své opce. Zadaná data cvičení se obvykle blíží době vypršení platnosti možnosti. Bermudanské opce tedy spadají mezi americké a evropské opce, pokud jde o to, kolik svobody má obchodník k uplatnění opce.

Použijme stejný scénář jako výše, scénář obchodníka kupujícího opci na 100 akcií společnosti ABC s datem vypršení platnosti v dubnu. Obchodník s opcí na Bermudan se může rozhodnout koupit akcie společnosti ABC za 30 $ za akcii (30 $ je realizační cena použitá ve všech výše uvedených příkladech).

Jedinou výhradou je, že svou opci může uplatnit pouze ve čtyři stanovené dubnové dny, jak je stanoveno ve smlouvě o opci. Má větší svobodu cvičení, než by měl s evropskou variantou, ale stále podstatně méně svobody, než by měl s americkou variantou.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Put-Call Ratio (PCR) Put-Call Ratio (PCR) Put-Call Ratio je indikátor, který investoři používají k měření výhledu trhu. Poměr využívá objem kladení a volání po stanovenou dobu
  • Sekundární trh Sekundární trh Sekundární trh je místo, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE).
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found