Analýza nákladů životního cyklu - přehled, jak to funguje, aplikace

Analýza nákladů životního cyklu (LCCA) je přístup používaný k posouzení celkových nákladů na vlastnictví zařízení nebo na spuštění projektu. LCCA bere v úvahu všechny náklady spojené se získáním, vlastnictvím a prodejem investice.

Analýza nákladů životního cyklu

Analýza nákladů životního cyklu je obzvláště užitečná, když projekt přichází s více alternativami a všechny splňují výkonnostní potřeby, ale liší se s ohledem na počáteční i provozní náklady. V tomto případě jsou alternativy porovnány s nalezením takové, která může maximalizovat úspory.

Například LCCA pomáhá určit, která ze dvou alternativ zvýší počáteční náklady, ale sníží provozní náklady. LCCA by se však nemělo používat pro účely přidělování rozpočtu.

Porozumění analýze nákladů životního cyklu

Analýza nákladů životního cyklu je ideální pro odhad celkových nákladů na alternativy projektu. Používá se také k výběru správného designu, aby bylo zajištěno, že zvolená alternativa nabídne nižší celkové náklady na vlastnictví, které jsou v souladu s funkcí a kvalitou.

LCCA je třeba provést během počátečních fází procesu návrhu, protože existuje prostor pro provádění změn a vylepšení, které zajistí snížení nákladů životního cyklu. Prvním krokem při provádění LCCA je stanovení ekonomického dopadu dostupných alternativ. Účinky jsou poté kvantifikovány a vyjádřeny peněžně.

Náklady

Při pořizování, provozu nebo likvidaci projektu vznikají různé náklady. Náklady související s projektem lze rozdělit na počáteční náklady, náklady na palivo, náklady na výměnu, náklady na provoz a údržbu, finanční poplatky Poplatek za službu Poplatek za službu, také nazývaný poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k produktu nebo služba, která se kupuje. a zbytkové hodnoty.

K rozhodování o investicích lze použít pouze relevantní a významné náklady v každé z výše uvedených kategorií. Náklady se považují za významné, pokud jsou dostatečně vysoké, aby způsobily spolehlivý dopad na LCC projektu.

Všechny související náklady jsou považovány za hodnoty základního roku ekvivalentní současným částkám v dolarech; LCCA transformuje všechny hodnoty dolaru na ekvivalenty výskytu v budoucím roce a poté slevy všech hodnot na jejich základní data. Tímto způsobem je snadné najít jejich současnou hodnotu.

Analýza nákladů životního cyklu pro infrastrukturu

Analýzu nákladů životního cyklu lze použít k posouzení různých sektorů infrastruktury, jako je železniční a městská doprava, letiště, dálnice a ITS, jakož i přístavy a průmyslová infrastruktura. Takové druhy projektů využívají kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje (zkráceně Capex) jsou platby v hotovosti nebo úvěry na nákup zboží nebo služeb, které jsou kapitalizovány v rozvaze. Jinými slovy, jedná se o výdaje, které jsou kapitalizovány (tj. Nejsou účtovány přímo do výkazu zisku a ztráty) a jsou považovány za „investice“. Analytici zobrazují Capex, což jsou počáteční náklady spojené s výstavbou nebo dodáním infrastrukturního aktiva. Jednoduše řečeno, jedná se o náklady na výstavbu vybrané infrastruktury.

Další věcí, která je při rozvoji infrastruktury důležitá, jsou provozní náklady, které se skládají z řady nákladů, včetně nákladů na služby, pracovní sílu, pojištění, vybavení, zdraví a běžné a plánované opravy.

Náklady na výměnu vznikají každý cyklus na základě předdefinovaného stáří nahrazení různých aktiv a preferencí výrobce.

Pravděpodobně dalším důležitým prvkem LCCA jsou náklady na likvidaci. Když jsou zahrnuty náklady na likvidaci, je možné kompenzovat jakékoli dodatečné náklady vzniklé během konkrétního roku.

LCCA a hodnotové inženýrství

Důkladné modelování založené na LCCA zahrnuje hodnotové inženýrství, takže přehled nákladů projektu může snížit výdaje s obrovskou rezervou. Postupy se provádějí prostřednictvím řady testů nákladů na provoz.

Modelování pomocí LCCA vyžaduje velkou flexibilitu při úpravách typů nákladů spojených s materiály a aktivy používanými v projektu po celou dobu jeho životnosti. Tímto způsobem může vývojář přistupovat ke všem informacím týkajícím se finančních dopadů spojených s výběrem kombinace možností projektu.

LCCA a výběr materiálů nebo aktiv

Hodnotové inženýrství nabízí potenciál pomáhat vývojářům při výběru správného materiálu a aktiv. Vzhledem k tomu, že materiál nebo aktivum mohou přicházet s jedinečnou specifikací, pokud jde o údržbu a náklady na pořízení, nebudou jejich celkové vlastnosti stejné.

Například nejdražší aktivum může poskytovat vynikající výkon a kvalitu, ale bude vyžadovat značné množství údržby. Na druhou stranu levnější materiál nebo aktivum může vyžadovat méně pravidelnou údržbu, ale jeho celkové náklady jsou podstatně nižší.

Lze provést další simulaci, aby se zjistilo načasování finanční odpovědnosti v různých fázích životnosti aktiva. Správné použití LCCA může uživatelům pomoci identifikovat vývojová seskupení, která mohou vést k příznivému načasování finanční expozice.

Pomocí LCCA při provádění testů, srovnávání a analýz může uživatel vypracovat vylepšená vývojová opatření pro infrastrukturní projekty, které nabízejí příznivé finanční zkušenosti a nákladový profil.

Závěrečné slovo

Analýza nákladů životního cyklu nabízí obecný rámec, který lze použít k posouzení potřeby dalších nákladů během doby životnosti projektu. S ohledem na tyto znalosti je možné regulovat peněžní odtoky předpovědí požadavků projektu.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Kapitálové rozpočtování se týká rozhodovacího procesu, který společnosti sledují, pokud jde o kapitálově náročné projekty, které by měly provádět. Takovými kapitálově náročnými projekty může být cokoli, od otevření nové továrny po výrazné rozšíření pracovní síly, vstup na nový trh nebo výzkum a vývoj nových produktů.
  • Due Diligence in Project Finance Due Diligence in Project Finance Due diligence in project finance includes managing and reviewing the aspects related to a deal. Správná hloubková kontrola zajišťuje, že v souvislosti s finanční transakcí nevzniknou žádná překvapení. Proces zahrnuje komplexní prověření transakce a přípravu zápočtu.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Projektový management Projektový management Projektový management je navržen tak, aby produkoval konečný produkt, který bude mít dopad na organizaci. To je místo, kde znalosti, dovednosti, zkušenosti a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found