Výkup managementu - 10 nejdůležitějších věcí, které je třeba při MBO zvážit

Management buyout (MBO) is a corporate finance transaction where a management team of a operating company acquires the business by půjčením peněz na výkup současných vlastníků. Transakce MBO je typem výkupu s využitím pákového efektu (LBO) a může se někdy označovat jako výkup s využitím páky (LMBO).

Management Buyout (MBO)

V transakci MBO se tým managementu domnívá, že mohou využít své odborné znalosti k růstu firmy, zlepšení jejích operací a generování návratnosti jejich investic. K transakcím obvykle dochází, když se majitel-zakladatel snaží odejít do důchodu nebo chce majoritní akcionář ven.

Věřitelé často mají rádi odkupy financování řízení, protože zajišťují kontinuitu provozu a výkonného manažerského týmu firmy. Přechod často dobře vyhovuje zákazníkům a klientům firmy, protože mohou očekávat, že kvalita služeb bude pokračovat.

Proč výkup managementu?

  • Výkupy za správu preferují velké společnosti usilující o prodej nedůležitých divizí nebo majitelé soukromých podniků, kteří se rozhodli odstoupit.
  • Přijímají je manažerské týmy, protože chtějí získat finanční pobídku pro potenciální růst společnosti explicitněji, než by to jinak mohli udělat jako zaměstnanci.
  • Majitelům firem připadají výplaty managementu lákavé, protože si mohou být jisti odhodláním manažerského týmu a tím, že tým poskytne ochranu proti negativním tiskům.

Jak přistoupit k výkupu za správu?

Pokud jste součástí manažerského týmu, který chce odkoupit současného vlastníka, musíte být při svém přístupu ohleduplní (nebo vás může oslovit vlastník).

Sestavte promyšlený návrh, který vysvětlí, proč chcete podnik koupit, co si myslíte, že má hodnotu, a jak byste nákup financovali.

Nezapomeňte provést náležitou péči, včetně sestavení finančního modelu a provedení důkladné analýzy ocenění.

Je důležité vědět, kteří členové vedení se budou podílet na výkupu a kteří ne. Odtud budete muset zvolit spravedlivý způsob rozdělování vlastního kapitálu v transakci.

Jak financovat MBO (nebo LMBO)?

Obecně je pro odkupy managementu vyžadováno značné financování. Financování odkupů za správu může pocházet z následujících zdrojů:

1. Dluhové financování

Vedení společnosti nemusí mít nutně zdroje na dosah ruky, aby koupilo samotný podnik. Jednou z hlavních možností je půjčit si od banky. Banky však považují odkupy managementu za příliš riskantní, a proto nemusí být ochotny riskovat.

Očekává se, že manažerské týmy utratí významnou částku kapitálu v závislosti na zdroji financování nebo na tom, jak banka určí zdroje manažerského týmu. Poté banka půjčí zbývající část částky potřebné k odkupu.

2. Financování prodejce / vlastníka

V určitých případech může prodávající souhlasit s financováním odkupu prostřednictvím bankovky, která je odepisována po dobu výpůjčky. Cena účtovaná v době prodeje by byla nominální, přičemž skutečná částka by byla účtována z příjmů společnosti v následujících letech.

3. Financování soukromým kapitálem

Pokud se banka zdráhá půjčovat, může vedení obvykle financovat většinu odkupů z fondů soukromého kapitálu. Fondy soukromého kapitálu mohou půjčovat kapitál výměnou za část akcií společnosti, ačkoli vedení dostane také půjčku. Firmy soukromého kapitálu mohou požadovat, aby manažeři investovali tolik, kolik si mohou dovolit, aby spojili vlastní zájem manažerů s úspěchem společnosti.

4. Mezaninové financování

Mezaninové financování Mezaninové financování Mezaninové financování je vrstva financování, která vyplňuje mezeru mezi prioritním dluhem a vlastním kapitálem ve společnosti. Může být strukturován buď jako přednostní akcie, kombinace dluhu a vlastního kapitálu, zvýší kapitálovou investici manažerského týmu sloučením určitých funkcí dluhového a kapitálového financování bez oslabení vlastnictví.

Top 10 věcí, které je třeba vzít v úvahu při plánování odkupu managementu

Zde jsou některé z nejdůležitějších bodů, které je třeba vzít v úvahu při plánování MBO:

  1. Zkoumejte proveditelnost transakce
  2. Buďte otevření a transparentní s vedoucími pracovníky a akcionáři
  3. Omezte klíčové zaměstnance na dohodu (sdílejte kapitál)
  4. Vytvořte silný plán udržení zaměstnanců a zákazníků
  5. Rozvíjet důkladné porozumění hodnotě podniku (finanční modelování a oceňování)
  6. Získejte veškeré financování seřazené
  7. Nebuďte nepřátelští, zůstaňte přátelští
  8. Navrhněte promyšlenou akcionářskou dohodu
  9. Držte klíč nízké výplaty, dokud nebude podepsána dohoda
  10. Při práci na dohodě nezanedbávejte činnosti firmy

dodatečné informace

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Jak se stát skvělým finančním analytikem Trifecta eBook Finanční analytik eBook eBook je ZDARMA a je k dispozici komukoli ke stažení ve formátu PDF. Další informace o analytice, prezentaci a měkkých dovednostech. Naučte se nejlepší osvědčené postupy v oboru, abyste vyčnívali z davu a stali se světovým finančním analytikem, 141 stránek.
  • Jak ocenit soukromou společnost Ocenění soukromé společnosti 3 techniky pro oceňování soukromé společnosti - naučte se oceňovat firmu, i když je soukromá a s omezenými informacemi. Tato příručka poskytuje příklady včetně srovnatelné analýzy společností, analýzy diskontovaných peněžních toků a první chicagské metody. Zjistěte, jak si profesionálové cení podnikání
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found