Hodnota pro akcionáře - Naučte se hlavní hybné síly hodnoty pro akcionáře

Hodnota pro akcionáře je finanční hodnota, kterou vlastníci firmy dostávají za vlastnictví akcií ve společnosti. Zvýšení hodnoty pro akcionáře se vytvoří, když společnost získá návratnost investovaného kapitálu (ROIC) ROIC ROIC znamená návratnost investovaného kapitálu a je poměrem ziskovosti, jehož cílem je měřit procentní výnos, který společnost vydělá na investovaném kapitálu. to je větší než jeho vážené průměrné kapitálové náklady (WACC). Zjednodušeně řečeno, hodnota se vytváří pro akcionáře, když podnik zvyšuje zisky.

Vytvoření hodnoty pro akcionáře

Jelikož hodnota společnosti a jejích akcií vychází z čisté současné hodnoty Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na přítomnost. Analýza čistých současných hodnot je formou vlastního ocenění a používá se v širokém rozsahu v oblasti financí a účetnictví pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic, všech budoucích peněžních toků, tuto hodnotu lze zvýšit nebo snížit změnami peněžních toků a změnami diskontu hodnotit. Protože společnost má malý vliv na diskontní sazby, její manažeři se zaměřují na efektivní investování kapitálu, aby generovali více peněžních toků s menším rizikem.

Jak vytvořit hodnotu pro akcionáře

Abychom maximalizovali hodnotu pro akcionáře, existují tři hlavní příručky Strategy Corporate Corporate a business strategy. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhoda prvního tahače, Porterových 5 sil, SWOT, konkurenční výhoda, vyjednávací síla dodavatelů pro zvyšování ziskovosti ve společnosti: (1) růst výnosů, (2) zvýšení provozní marže a (3) zvýšení kapitálové efektivity. V následujících částech budeme diskutovat o hlavních faktorech při podpoře každého ze tří opatření.

Hodnota pro akcionáře - ovladače hodnotového diagramu

# 1 Růst příjmů

U všech podniků se zbožím a službami jsou tržby z prodeje Výnosy z prodeje jsou tržby, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. lze zlepšit prostřednictvím strategií zvýšení objemu prodeje nebo inflace prodejních cen.

Zvýšení objemu prodeje

Společnost by si chtěla udržet stávající zákazníky a držet je od konkurence, aby si udržela svůj podíl na trhu. Mělo by také přilákat nové zákazníky prostřednictvím doporučení od stávajících zákazníků, marketingu a propagace, nabídky nových produktů a služeb a nových toků příjmů. Zdroje příjmů Zdroje příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Viz kategorie a příklady.

Zvyšování prodejní ceny

Společnost může zvýšit aktuální ceny produktů jednorázovou strategií nebo postupným zvyšováním cen během několika měsíců, čtvrtletí nebo let, aby dosáhla růstu tržeb. Může také nabízet nové produkty s pokročilými kvalitami a funkcemi a cenově je cenově výhodněji.

V ideálním případě může podnik kombinovat vyšší objem i vyšší ceny a výrazně tak zvýšit příjmy.

# 2 Provozní marže

Kromě maximalizace tržeb musí podnik identifikovat proveditelné přístupy ke snížení nákladů vedoucí k optimální provozní marži. I když by se společnost měla snažit snížit všechny své výdaje, COGS (náklady na prodané zboží, náklady na prodané zboží (COGS), náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje materiál náklady, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a jsou přímo úměrné příjmům. Jak se zvyšují příjmy, k výrobě zboží nebo služby je zapotřebí více zdrojů. COGS jsou často) a náklady SG&A (prodejní, obecné a administrativní) jsou obvykle největší kategorie, které je třeba efektivně řídit a minimalizovat.

Náklady na prodané zboží (COGS)

Když si společnost vybuduje dobré vztahy se svými dodavateli, může případně vyjednávat s dodavateli o snížení cen materiálu nebo získání slev na velké objednávky. Může také uzavřít dlouhodobou dohodu s dodavateli o zajištění jejího materiálního zdroje a cen.

Mnoho společností používá ve svých výrobních procesech automatizaci ke zvýšení efektivity výroby. Automatizace nejen snižuje náklady na práci a materiál, ale také zlepšuje kvalitu a přesnost produktů, a tím do značné míry snižuje míru vad a návratnosti.

Řízení návratů je proces, kterým se řídí činnosti spojené s návratem a reverzní logistikou. Je to důležitý faktor při snižování nákladů, protože dobrý proces řízení návratnosti pomáhá společnosti efektivně řídit tok produktu a identifikovat způsoby, jak snížit nežádoucí výnosy zákazníků.

Prodejní, obecné a správní výdaje

SG&A SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. Příležitostně může zahrnovat i náklady na odpisy, které jsou obvykle jedním z největších výdajů ve společnosti. Proto schopnost minimalizovat je pomůže společnosti dosáhnout optimální provozní marže. Při plánování výdajů na příští rok by společnost měla přísně kontrolovat svůj marketingový rozpočet. Rovněž by měl pečlivě spravovat své výplaty a režijní náklady jejich pravidelným hodnocením a snižováním zbytečné pracovní síly a dalších nákladů.

Náklady na dopravu přímo souvisejí s prodejem a vrácením produktu. Dobrá správa návratnosti proto pomůže snížit náklady na prodané zboží i náklady na logistiku.

# 3 Efektivita kapitálu

Efektivita kapitálu je poměr mezi dolarovými výdaji vynaloženými společností a dolary vynaloženými na výrobu produktu nebo služby, které lze označit jako ROCE (návratnost použitého kapitálu) nebo poměr mezi EBIT (zisk před úroky a zdaněním) nad Použitý kapitál. Efektivita kapitálu odráží, jak efektivně společnost nasazuje hotovost do svých operací.

Hodnota pro akcionáře - vzorec ROCE

Použitý kapitál je celková výše kapitálu, který společnost používá k vytváření zisku, což lze zjednodušit, protože celková aktiva minus krátkodobé závazky. Vyšší ROCE znamená efektivnější využití kapitálu pro generování hodnoty pro akcionáře a měl by být vyšší než kapitálové náklady společnosti.

Pozemky, budovy a zařízení (PP&E PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním z hlavních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněn Capexem, Odpisy a Akvizicí / Dispozice fixních aktiv. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů)

Aby společnost dosáhla vysoké kapitálové efektivnosti, chtěla by nejprve dosáhnout vysoké návratnosti aktiv (ROA Return on Assets & ROA Formula ROA Formula. Return on Assets (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost v poměru k jejím celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv.), který měří čistý zisk společnosti Čistý příjem Čistý příjem je klíčová řádková položka nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. generované jejími celkovými aktivy.

V průběhu času se společnost mohla také přesunout k vývoji proprietární technologie, což je systém, aplikace nebo nástroj vlastněný společností, která poskytuje majiteli konkurenční výhodu. Společnost pak může těžit z využití tohoto aktiva nebo z licencování technologie jiným společnostem. Patentovaná technologie je optimálním majetkem, protože do značné míry zvyšuje efektivitu kapitálu.

Inventář

Inventory Inventory Inventory is a current asset account found in the rozvahy, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. je často hlavní složkou celkových aktiv společnosti a společnost by vždy chtěla zvýšit svůj obrat zásob, který se rovná čistému prodeji dělenému průměrným zásobám. Vyšší poměr obratu zásob znamená, že vzhledem k množství zásob se generuje více výnosů. Zvyšující se obrat zásob také snižuje náklady na držení, skládající se z nájemného skladovacího prostoru, služeb, krádeží a dalších výdajů. Toho lze dosáhnout efektivním řízením zásob, které zahrnuje neustálé sledování a kontrolu objednávek zásob, zásob, výnosů nebo zastaralých položek ve skladu.

Efektivitu nákupu zásob lze výrazně zlepšit pomocí systému Just-in-time (JIT). Náklady vznikají pouze v případě vyřazení zásob a zadávání nových objednávek, což společnostem umožňuje minimalizovat náklady spojené s vedením a vyřazením nadbytečných zásob.

Hodnota pro akcionáře v praxi

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují hodnotu pro akcionáře, a může být velmi obtížné přesně přiřadit příčiny jejího růstu nebo poklesu.

Manažeři podniků neustále hovoří o „generování hodnoty pro akcionáře“, ale často jde spíše o zvuk než o skutečnou praxi. Kvůli řadě komplikací, včetně pobídek ke kompenzaci výkonných ředitelů a problémů s obchodními zástupci, může být někdy nadřazenost hodnoty pro akcionáře zpochybněna.

Podniky jsou ovlivňovány mnoha vnějšími silami, a proto může být velmi obtížně měřitelný dopad managementu vs. vnějších faktorů.

Přečtěte si více z Harvardu o strategiích pro vytváření hodnoty pro akcionáře.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, přední certifikační program finančních analytiků. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje níže:

  • Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%) . ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.
  • Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) Návratnost investovaného kapitálu Návratnost investovaného kapitálu - ROIC - je míra ziskovosti nebo výkonnosti návratnosti dosažené těmi, kteří poskytují kapitál, konkrétně držiteli dluhopisů a akcionářů firmy. ROIC společnosti se často porovnává s WACC, aby se zjistilo, zda společnost vytváří nebo ničí hodnotu.
  • Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie
  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found