Sekuritizace - definice, proces a jak to funguje

Sekuritizace je nástroj pro řízení rizik používaný ke snížení idiosynkratického rizika Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního aktiva - například do akcie - spojené se selháním jednotlivých aktiv. Banky a další finanční instituce používají sekuritizaci ke snížení expozice riziku a zmenšení velikosti jejich celkové rozvahy.

 Sekuritizace

Proces sekuritizace

Sekuritizaci lze nejlépe popsat jako dvoustupňový proces:

Krok 1: Balení

Banka Top Banks v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou země je Federální rezervní banka, která vznikla po průchodu zákon o federálních rezervách z roku 1913 (nebo finanční instituce) kombinuje více aktiv do jednoho „složeného aktiva“. Výnos nabízený složeným aktivem je váženým průměrem výnosu nabízeného jednotlivými aktivy, která tvoří „složené aktivum“.

Krok 2: Prodej

Banka (nebo finanční instituce) prodává „složené aktivum“ investorům na globálním kapitálovém trhu.

Jak funguje sekuritizace

Sekuritizace funguje za předpokladu, že pravděpodobnost selhání několika aktiv je nižší než pravděpodobnost selhání jednoho aktiva. Předpokládá, že pravděpodobnost selhání různých aktiv je nezávisle distribuována. Logiku, která je základem praxe sekuritizace, lze nejlépe popsat na příkladu.

Ukázková tabulka

Tři investoři investovali 1 000 $ do tří samostatných aktiv: aktiva A, aktiva B a aktiva C. Prodávají aktiva bance. Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. z investice je (40% * 1000 * 0,8) + (48% * 1000 * 0,7) + (64% * 1000 * 0,65) = 320 + 336 + 416 = 1072 $ = 35.73% vrátit se. Rozptyl spojený s výše uvedenými investicemi je však velmi vysoký.

Scénáře

Banka proto chce aktiva ze své rozvahy odstranit. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál. Banka vytvoří sloučené aktivum X kombinací jednoduchých aktiv A, B a C. Zvažte investora, který nakoupí X v hodnotě 100 USD. Investor získá 50,66% míru návratnosti. Investor však čelí podstatně menšímu riziku než individuální investor, který vlastní pouze jedno z aktiv A, B nebo C.

Historie sekuritizace

Banky v USA začaly sekuritizovat hypotéky na bydlení poprvé v 70. letech. Původní „hypotéky zajištěné hypotékou“ byly považovány za relativně bezpečné a umožňovaly bankám rozdávat další hypoteční úvěry potenciálním majitelům domů. Tato praxe vytvořila v USA boom bydlení a vyústila v obrovské zvýšení cen domů v celé zemi.

V 80. letech investiční banky Wall Street rozšířily myšlenku hypotékou zajištěných cenných papírů na další typy aktiv. Uvědomili si, že sekuritizace drasticky zvýšila počet cenných papírů dostupných na trhu, aniž by bylo nutné zvyšovat jakoukoli skutečnou ekonomickou proměnnou. Nárůst počtu dostupných cenných papírů zvýšil počet potenciálních transakcí, které banky mohly provést (většina bank byla vyplacena podle počtu transakcí, do kterých byly zapojeny).

Jedním z hlavních důvodů recese v roce 2008 bylo rychlé zhoršení kvality podkladových aktiv na trhu cenných papírů krytých aktivy a obecná absence vládní regulace.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Klíčoví hráči na kapitálových trzích Klíčoví hráči na kapitálových trzích V tomto článku uvádíme obecný přehled klíčových hráčů a jejich příslušných rolí na kapitálových trzích. Kapitálové trhy se skládají ze dvou typů trhů: primárního a sekundárního. Tato příručka poskytne přehled všech hlavních společností a povolání na kapitálových trzích.
  • Zabezpečení zajištěné hypotékou Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír, který je zajištěn hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního obchodu
  • Řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to dělá s
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found