Poměry specifické pro banku - přehled poměrů specifických pro odvětví

Poměry specifické pro banku, jako je čistá úroková marže (NIM), rezerva na úvěrové ztráty (PCL) a poměr efektivity, jsou pro bankovní odvětví jedinečné. Podobně jako společnosti v jiných sektorech mají banky specifické poměry pro měření ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, bilančním aktivům, provozním náklady a vlastní kapitál akcionářů během určitého časového období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku a efektivity, které jsou navrženy tak, aby vyhovovaly jejich jedinečným obchodním operacím. Jelikož je finanční síla pro banky obzvláště důležitá, existuje také několik poměrů k měření solventnosti. Solventnost Solventnost je schopnost společnosti plnit své dlouhodobé finanční závazky. Pokud si analytici přejí vědět více o solventnosti společnosti, podívají se na celkovou hodnotu jejích aktiv ve srovnání s celkovými drženými závazky. .

Bank-specific Ratios - obrázek bank bank

Poměry ziskovosti

1. Čistá úroková marže

Čistá úroková marže měří rozdíl mezi vytvořeným úrokovým výnosem a úrokovými náklady. Na rozdíl od většiny ostatních společností tvoří většinu příjmů a výdajů banky úroky. Jelikož banka financuje většinu svých operací prostřednictvím vkladů zákazníků, vyplácí velkou celkovou částku na úrokových nákladech. Většina výnosů banky pochází ze shromažďování úroků z půjček.

Vzorec pro čistou úrokovou marži je:

Čistá úroková marže = (úrokový výnos - úrokový náklad) / celková aktiva

Poměry účinnosti

1. Poměr účinnosti

Poměr efektivity hodnotí efektivitu fungování banky vydělením neúrokových nákladů výnosem.

Vzorec pro poměr účinnosti je:

Efektivní poměr = neúrokové výdaje / výnosy

Poměr efektivity nezahrnuje úrokové výdaje, protože ty se přirozeně vyskytují, když vklady v bance rostou. Banka však může kontrolovat neúrokové výdaje, jako jsou marketingové nebo provozní náklady. Nižší poměr efektivity ukazuje, že je méně neúrokových nákladů na dolar výnosu.

2. Provozní páka

Provozní páka je dalším měřítkem účinnosti. Porovnává růst výnosů s růstem neúrokových nákladů.

Vzorec pro výpočet provozní páky je:

Provozní páka = Růstová míra výnosů - Míra růstu neúrokových výdajů

Kladný poměr ukazuje, že příjmy rostou rychleji než výdaje. Na druhou stranu, pokud je poměr provozního pákového efektu záporný, pak banka akumuluje výdaje rychleji než výnosy. To by naznačovalo neefektivnost provozu.

Poměry finanční síly

1. Poměr krytí likvidity

Jak název napovídá, ukazatel krytí likvidity měří likviditu banky. Konkrétně měří schopnost banky plnit krátkodobé (do 30 dnů) závazky, aniž by musela přistupovat k jakékoli cizí hotovosti.

Vzorec pro poměr krytí likvidity je:

Poměr krytí likvidity = vysoce kvalitní částka likvidního majetku / celková částka čistého peněžního toku

Bylo zvoleno 30denní období, protože se jedná o odhadovaný čas, který potřebuje vláda, aby zasáhla a pomohla bance během finanční krize. Pokud je tedy banka schopna financovat odtok hotovosti po dobu 30 dnů, nespadne.

2. Pákový poměr

Pákový poměr měří schopnost banky krýt své expozice kapitálem tier 1. Jelikož kapitál tier 1 je základním kapitálem banky, je také velmi likvidní. Kapitál tier 1 lze snadno převést na hotovost, aby se snadno pokryly expozice a zajistila solventnost banky.

Vzorec pro pákový poměr je:

Pákový poměr: kapitál tier 1 / celková aktiva (expozice)

3. Poměr CET1

Poměr CET1 je podobný pákovému poměru. Měří schopnost banky krýt své expozice. Poměr CET1 je však přísnějším měřením, protože bere v úvahu pouze kmenový kapitál tier 1, který je menší než celkový kapitál tier 1. Pro výpočet poměru je rovněž brána v úvahu úroveň rizika expozice (aktiva). Aktivu s vyšším rizikem je přidělena vyšší váha rizika, což snižuje poměr CET1.

Vzorec pro poměr CET1 je:

CET1 Ratio = kmenový kapitál tier 1 kapitál / rizikově vážená aktiva

Jiné poměry specifické pro banku

1. Poměr rezerv na úvěrové ztráty (PCL)

Rezerva na úvěrové ztráty (PCL) je částka, kterou banka odloží na krytí úvěrů, o nichž se domnívají, že nebudou inkasovatelné. Tím, že má takovou částku odloženou, je banka více chráněna před platební neschopností. Poměr PCL měří rezervu na úvěrové ztráty jako procento čistých půjček a přijetí. Jeho pohled umožňuje investorům nebo regulačním orgánům posoudit rizikovost úvěrů poskytnutých bankou ve srovnání s jejich vrstevníky. Rizikové půjčky vedou k vyššímu PCL, a tedy k vyššímu poměru PCL.

Vzorec pro tvorbu rezervy na úvěrové ztráty je:

Rezerva na poměr úvěrových ztrát = Rezerva na ztráty z úvěrů / Čisté půjčky a akceptace

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Sektory S&P Sektory S&P Sektory S&P představují způsob třídění veřejně obchodovaných společností do 11 sektorů a 24 průmyslových skupin. Vytvořili Standard & Poor's (S&P) a Morgan Stanely Capital International (MSCI), jsou také známí jako Global Industry Classification Standard (GICS).
  • Hlavní rizika pro banky Hlavní rizika pro banky Mezi hlavní rizika bank patří úvěrové, provozní, tržní a likvidní riziko. Vzhledem k tomu, že banky jsou vystaveny různým rizikům, mají dobře vybudovanou infrastrukturu pro řízení rizik a musí dodržovat vládní předpisy.
  • Kalkulačka poměru rozvahy banky Kalkulačka poměru rozvahy banky Kalkulačka poměru rozvahy banky je nástroj, pomocí kterého můžete určit finanční stabilitu a likviditu banky pomocí položek na
  • Kalkulačka poměru bankovního smíšeného výpisu Kalkulačka poměru bankovního smíšeného výpisu Kalkulačka poměru bankovního smíšeného výpisu může být použita k určení ziskovosti a finanční síly banky pomocí položek na

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found