Stádová mentalita - přehled, příklady, dopady sociální předpojatosti

V behaviorálním financování se zkreslení mentality stád označuje tendencí investorů sledovat a kopírovat to, co dělají ostatní investoři. Jsou do značné míry ovlivněny emocemi a instinktem, spíše než vlastní nezávislou analýzou. Tato příručka poskytuje příklady toho, jak mohou investoři podlehnout zaujatosti stáda, protože je součástí teorie behaviorálního financování. Behavioral Finance Behavioral finance je studium vlivu psychologie na chování investorů nebo finančních odborníků. Zahrnuje také následné účinky na trhy. Zaměřuje se na skutečnost, že investoři nejsou vždy racionální.

Herd Mentality - Running Herd

Přehled behaviorálních financí

V behaviorálním financování existují čtyři skupiny chyb v rozhodování a předsudků. Tyto čtyři skupiny předpětí a chyb jsou:

  • Sebeklam - označuje omezení učení.
  • Heuristické zjednodušení - označuje chyby zpracování informací.
  • Emoce - jak naše nálada ovlivňuje naše rozhodování.
  • Sociální - jak jsme ovlivňováni ostatními, což je místo, kde přichází stádová mentalita

Příklad restaurace mentality stáda

Podívejme se na příklad toho, jak může zaujatost stáda ovlivnit někoho v reálném životě. Jste v novém městě a hledáte místo k jídlu. Je podvečer a vy vidíte dvě řecké restaurace přímo naproti přes ulici.

Kterou restauraci si vyberete? Ten přeplněný, plný lidí nebo restaurace se spoustou otevřených stolů?

Je to zajímavé - ke stádu jsme pevně připojeni. Na dotaz si většina lidí vybere rušnou restauraci před prázdnou restaurací. Zatímco někteří mohou racionálně dospět k závěru, že rušnější restaurace má pravděpodobně lepší jídlo (což může, ale nemusí být pravda), mnozí se rozhodují pouze na základě rozhodnutí ostatních.

Příklad zkreslení mentality stáda v restauraci

Ale co by se stalo, kdybych ti to řekl? - Že ve skutečnosti bylo prvních pár stolů lidí v rušné restauraci ve skutečnosti složeno z najatých herců. Restaurace je najala, aby seděli v restauraci, aby místo vypadalo rušně. Jak to může ovlivnit vaše rozhodnutí?

Stádová mentalita na finančních trzích

Klíčové je, že jsme pevně propojeni se stádem. Na finančních trzích existuje velká váha důkazů o zkreslení mentality stáda. Můžete přemýšlet o dotcom bublině. Mnoho společností dotcom nemělo finančně zdravé obchodní modely, ale mnoho investorů do nich nakoupilo, protože je kupovaly všichni ostatní. Stádo se setkáváte s doporučeními analytiků. Jednou z věcí, na které si musíme dávat velký pozor, je to, že je pro nás často emocionálně nebo psychologicky bolestivé jít proti davu. Přemýšlejte o okolnostech, kdy jste potlačili svou touhu něco udělat, protože všichni ostatní ve vaší skupině hlasovali pro něco jiného. Psychologové zjistili, že to může ve skutečnosti způsobit fyzickou bolest lidem, kteří jsou v rozporu s investory.

Pokud tedy všichni skočí do akcií Apple, pokud doporučujete prodej akcií Apple, může to způsobit vám nebo klientovi fyzickou bolest.

Ve skutečnosti v jedné psychologické studii zjistili, že pravidelně být protikladným investorem nebo povzbuzovat jiné lidi, aby byli protikladnými investory, bylo něco jako mít pravidelně zlomenou ruku (více se dozvíte v rozhovoru Morningstar s Jamesem Montierem).

Jít proti davu (nebo nesoulad) obvykle vyvolává u lidí strach okamžitě. Proč? Protože všichni ostatní, kteří říkají „A“, v nich vyvolávají strach, že se mohou mýlit, když si myslí „B“. Kromě toho se mohou bát, že budou v rozpacích nebo že budou vypadat hloupě, pokud použijí volbu „B“ a ukáže se, že je to špatné.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto finančního průvodce, jak může mentalita stáda ovlivnit investory. Finance nabízí označení Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je proměnit kohokoliv v prvotřídního finančního analytika.

Mezi další užitečné zdroje patří:

  • Glosář behaviorálních financí Glosář behaviorálních financí Tento glosář behaviorálních financí zahrnuje zkreslení ukotvení, zkreslení potvrzení, zkreslení rámování, zkreslení stáda, zkreslení zpětného pohledu, iluze kontroly
  • Behaviorální rozhovor otázky Behaviorální rozhovor otázky Behaviorální rozhovor otázky a odpovědi. Tento seznam obsahuje nejčastější otázky a odpovědi na pohovory týkající se financí a měkkých dovedností v chování. Otázky týkající se behaviorálních rozhovorů jsou u finančních pracovních míst velmi časté, a přesto jsou na ně žadatelé často nedostatečně připraveni.
  • Samoobslužná zaujatost Samoobslužná zaujatost Samoobslužná zaujatost je tendence v behaviorálním financování přisuzovat dobré výsledky naší dovednosti a špatné výsledky pouhému štěstí. Jinými slovy, zvolili jsme způsob, jak připsat příčinu výsledku na základě toho, díky čemu vypadáme nejlépe.
  • Předpojatost nadměrné důvěry Předsudek nadměrné důvěry Předpojatost nadměrné důvěry je falešné a zavádějící hodnocení našich dovedností, intelektu nebo talentu. Stručně řečeno, je to egoistická víra, že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme. Může to být nebezpečná zaujatost a je velmi plodná v oblasti behaviorálních financí a kapitálových trhů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found