Výnos akcionáře - přehled, vzorec, jak interpretovat

Výnos akcionáře se týká množství peněz, které akcionáři dostanou od společnosti ve formě hotovostních dividend. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. , čisté výkupy akcií a snižování dluhu.

Výnos akcionáře

Porozumění výnosu akcionářů

Termín poprvé použil William Priest ve společnosti Epoch Investment Partners ve svém dokumentu z roku 2005 s názvem „Případ výnosu akcionářů jako dominantní hnací síla budoucích výnosů z vlastního kapitálu“.

V rozhovoru pro Forbes William Priest naznačil, že „výnos akcionářů je termín, který jsme vymysleli, abychom odráželi různé způsoby vyplácení dividend vlastníkům firmy ve veřejně obchodované společnosti.“

Popisuje pět věcí, které může společnost udělat se svými volnými peněžními toky:

  1. Výplata dividendy v hotovosti
  2. Zpětný odkup akcií
  3. Splácení dluhu
  4. Reinvestování ve společnosti
  5. Provádění akvizic

Z těchto pěti nastínil, že výplata dividendy v hotovosti, odkup akcií a splacení dluhu jsou v zásadě dividendy investorům a mají stejný účinek na akcionáře.

Vzorec

Výnos akcionáře

Kde:

  • Hotovostní dividendy jsou výše dividend vyhlášených a vyplacených společností
  • Čisté zpětné odkupy akcií je rozdíl mezi dolarovým objemem zpětného odkupu akcií Odkup akcií Odkupem akcií se rozumí, když se vedení veřejné společnosti rozhodne odkoupit akcie společnosti, které byly dříve prodány veřejnosti. Společnost se může rozhodnout odkoupit svůj podíl vyslat tržní signál, že její cena akcií se pravděpodobně zvýší, nafouknout finanční metriky vyjádřené počtem akcií v oběhu (např. Zisk na akcii nebo EPS), nebo jednoduše proto, že chce zvýšit svou vlastní kapitálový podíl ve společnosti. a dolarová částka emise akcií
  • Čistý dluh Paydown je rozdíl mezi částkou splaceného dluhu a částkou vydaného dluhu
  • Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností podle hodnoty, s níž společnost obchoduje na akciovém trhu

Alternativním výpočtem je použití hotovostních dividend a čistých nákupů akcií ve jmenovateli a vyloučení čisté platby dluhu.

Příklad

John se snaží určit výnos akcionářů společnosti pomocí níže uvedených informací:

  • Deklarované dividendy: 100 000 USD
  • Vyplacené dividendy v hotovosti: 50 000 USD
  • Sdílení výkupů: 150 000 $
  • Emise akcií: 51 000 USD
  • Splacení dluhu: 100 000 USD
  • Akcie v oběhu: 500 000
  • Cena za akcii: 12 $

Jaký je výnos na základě výše uvedených informací? Výnos lze vypočítat jako:

Ukázkový výpočet

Výnos akcionáře = 4,15%

Výklad

Vyšší výnos akcionářů je vždy žádoucí, protože naznačuje, že společnost vrací hodnotu akcionářům prostřednictvím kombinace hotovostních dividend, zpětného odkupu akcií nebo splácení dluhu. Jak uvedl Priest, všechny tři metody jsou způsoby, jak může společnost rozdělit hotovost akcionářům.

S rostoucím počtem zpětných odkupů akcií, které nahrazují hotovostní dividendy jako způsob vracení hotovosti akcionářům, je výnos akcionářů silný v tom, že do výpočtu zahrnuje jak zpětné odkupy akcií, tak hotovostní dividendy. Proto je populární alternativou k dividendovému výnosu Dividendový výnosový vzorec Dividendový výnos je finanční poměr, který měří roční hodnotu obdržených dividend ve vztahu k tržní hodnotě na akcii cenného papíru. Vypočítává procento tržní ceny společnosti za akcii, která je vyplacena akcionářům ve formě dividend. Viz příklady, jak vypočítat.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Výnos z kapitálových výnosů Výnos z kapitálových výnosů Výnos zisků z kapitálu (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad
  • Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Dividenda vs Odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.
  • Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%) . ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found