Víceúrovňový marketing (MLM) - přehled, jak to funguje, klady a zápory

Víceúrovňový marketing (MLM) je strategie, která prodává produkty a služby prostřednictvím neplacených zaměstnanců v provizním systému ve tvaru pyramidy. Strategie MLM je také známá jako síťový marketing nebo marketing doporučení.

Víceúrovňový marketing (MLM)

Společnosti, které implementují víceúrovňový marketing, povzbuzují stávající distributory k náboru nových distributorů, známých jako „downline“ stávajících distributorů. Víceúrovňový marketing je často zaměňován s pyramidovým schématem.

souhrn

  • Strategie víceúrovňového marketingu (MLM) povzbuzuje stávající distributory k náboru nových distributorů a má provizní systém ve tvaru pyramidy.
  • Distributoři víceúrovňového marketingu jsou nezávislí a bez platu. Distributoři dostávají provize z prodeje, který provedli oni sami a jejich týmy na nižší úrovni.
  • Prostřednictvím víceúrovňového marketingu mohou společnosti vybudovat velkou zákaznickou základnu s nízkými prodejními náklady.

Jak funguje víceúrovňový marketing

Ve víceúrovňovém marketingu existuje několik vrstev salesforce. Salesforce je známá jako distributoři, kteří jsou nezávislými neplacenými účastníky. Distributor má dva zdroje příjmu. Jedním z nich je provize, kterou Komise Komise odkazuje na náhradu vyplácenou zaměstnanci po dokončení úkolu, kterým je často prodej určitého počtu produktů nebo služeb přímého prodeje produktů zákazníkům. Druhým je nábor nových distributorů.

Distributor není placen, když je přijat nový (downline) účastník. Přesto mu lze připsat tržby od jeho distributorů downline. Distributor je kompenzován určitým procentem z prodeje svého downline týmu.

Mnoho distributorů s velkými týmy downline dokonce produkty neprodává samo. Mohou dostávat dostatečné provize z prodeje svých týmů downline. Provizní systém účinně motivuje stávající distributory k budování nebo rozšiřování jejich downline týmů. Umožňuje společnosti zaměstnávat větší prodejní sílu, a tedy přístup k větší zákaznické základně.

Víceúrovňový marketing - jak to funguje

Výhody a nevýhody víceúrovňového marketingu

Víceúrovňová marketingová strategie je přínosná jak pro společnosti, tak pro distributory. Společnost může získejte přístup k velké zákaznické základně Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj v širokém geografickém rozsahu prostřednictvím víceúrovňového marketingu.

Vzhledem k tomu, že distributoři jsou nezávislí, společnost nemusí platit žádné pevné platy, ale pouze provize při uskutečnění prodeje, což umožňuje ušetřit prodejní výdaje.

Distributorům to umožňuje víceúrovňový marketing vydělat další příjem s dostatečnou flexibilitou. Mohou se rozhodnout pracovat na plný nebo částečný úvazek, aby co nejlépe přizpůsobili své plány.

Distributoři na nižších úrovních se však mohou ocitnout ve znevýhodněné pozici. Obvykle pracují tvrději, ale dělají mnohem nižší příjmy než ty v horních řadách, protože distributoři vyšších úrovní sdílejí provizi za své prodeje.

Vysoký stupeň flexibility a samostatnosti přináší také nevýhodu. Distributoři dostávají od společnosti pouze omezenou podporu. The nedostatek školení či podpory prodeje díky odbornosti může být jejich prodejní úsilí velmi neefektivní.

Také víceúrovňová marketingová organizace nemá kontrolu nad svou prodejní silou. Může dojít k poškození reputace, pokud někteří z jejích distributorů jednají nezodpovědně nebo nedrží důvěryhodnost vůči zákazníkům.

Dalším problémem víceúrovňového marketingu jsou pyramidové hry. Pyramidové hry jsou podvodné a mohou účastníkům způsobit obrovské ekonomické ztráty.

Víceúrovňový marketing vs. pyramidové schéma

Pyramidová hra vypadá velmi podobně jako víceúrovňový marketing. Rovněž rozšiřuje podnikání náborem několika vrstev členů, které tvoří pyramidový systém. Pyramidové hry jsou však nelegální podvody, zatímco víceúrovňový marketing je legitimní.

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že primárním cílem víceúrovňové marketingové společnosti je prodej skutečných produktů nebo služeb svým zákazníkům. Naopak pyramidová hra neposkytuje žádné skutečné produkty ani investice.

Účastníci jsou přesvědčeni, že společnost vlastní hodnotný produkt nebo investiční projekt. Získávají pouze „slíbené platby“ náborem účastníků podřízených. Čím více náborových účastníků je přijato, tím více lidí je zataženo do podvodné činnosti.

Distributoři víceúrovňového marketingu, zejména ti nižší úrovně, obvykle vydělávají malé částky. Účastníci oklamaní pyramidovým schématem obvykle přicházejí o všechny peníze, do kterých investovali nebo které zaplatili jako „členské příspěvky“.

Před připojením je nezbytné určit, zda je obchodní model legitimním víceúrovňovým marketingem nebo podvodným pyramidovým schématem. Pokud se firma více zaměřuje na nábor než na prodej produktů, je velmi pravděpodobné, že jde o pyramidovou hru.

Za vyšetřování společností MLM odpovídá Federální obchodní komise (FTC). V některých případech je pro federální agenturu dokonce obtížné určit, zda společnost funguje legálně či nikoli.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám velmi užitečné následující zdroje:

  • 4 P's of Marketing 4 P's of Marketing „4 P's of Marketing“ odkazují na čtyři klíčové prvky zahrnující proces marketingu produktu nebo služby. Zahrnují marketingový mix, což je
  • Affiliate Marketing Affiliate Marketing K affiliate marketingu dochází, když jednotlivec nebo společnost prodává produkty nebo služby jiného subjektu nebo společnosti. Pokud si někdo koupí nabízený produkt
  • Schéma Ponzi Schéma Ponzi Schéma Ponzi je považováno za podvodný investiční program. Zahrnuje použití plateb shromážděných od nových investorů k výplatě dřívějších investorů. The
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found