Čistý úrokový rozdíl (NIRD) - přehled, obchodování s měnou

Čistý úrokový rozdíl (NIRD) nastává, když existuje rozdíl v úrokových sazbách mezi dvěma zeměmi nebo regiony. Obvykle se odehrává na mezinárodní devizě Devizy Devizy (Forex nebo FX) představují převod jedné měny do druhé za specifický kurz známý jako devizový kurz. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky. trhy, když osoba zaujímá dlouhou pozici v jedné měně a krátkou pozici v jiné měně. Rozdíl mezi přijatým úrokem a zaplaceným úrokem za měnový pár je NIRD.

Čistý úrokový rozdíl

NIRD se konkrétně používá na měnových trzích a je důležitým aspektem carry trade. Carry trade je strategie využívaná ve prospěch arbitráže Arbitrage Arbitrage je strategie využití cenových rozdílů na různých trzích pro stejné aktivum. Aby k tomu mohlo dojít, musí existovat situace nejméně dvou rovnocenných aktiv s různými cenami. V podstatě je arbitráž situací, ze které obchodník může těžit, nebo jednoduše řečeno, rozdíl mezi úrokovými sazbami ve dvou regionech. Pokud osoba drží dlouhou pozici na měnovém páru, bude mít prospěch, pokud její pozice ocení.

Podobně získá krátká pozice na měnovém páru, když se znehodnocuje. Obchodníci obvykle používají paritu úrokové sazby k nastavení očekávání budoucích směnných kurzů pro měnový pár. Měna může být obchodována za prémii, slevu nebo za srovnatelnou cenu s aktuálními tržními kurzy.

souhrn

  • Čistý úrokový rozdíl (NIRD) nastává, když existuje rozdíl v úrokových sazbách mezi dvěma zeměmi nebo regiony.
  • NIRD se konkrétně používá na měnových trzích a je důležitým aspektem carry trade.
  • Cizí měny se obvykle obchodují ve formě párů, které se označují jako ABC / XYZ. Úrokový rozdíl na měnové pozici se nazývá náklady na přenesení nebo převrácení pozice.

Diferenční úroková sazba

Úrokový diferenciál je související koncept, který se používá k obecné definici rozptylu úrokových sazeb mezi dvěma podobnými aktivy, která zahrnují úrokovou míru s nimi spojenou. Aktiva mohou mít formu měn, komodit Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. Komodity jsou v zásadě suroviny, aktiva s pevným výnosem atd. NIRD se používá pouze pro měnové trhy.

Úroková parita

Parita úrokové sazby uvádí, že úrokový rozdíl mezi dvěma regiony se rovná rozdílu mezi spotovým směnným kurzem a forwardovým směnným kurzem. Vzorec pro paritu úrokové sazby je uveden níže:

NIRD - úrokový paritní vzorec

Kde:

  • F0 = Forward Rate
  • S0 = Spotová sazba
  • iX = Úroková sazba v zemi X
  • já y = Úroková sazba v zemi Y

Spotové směnné kurzy jsou aktuální směnné kurzy, zatímco budoucí směnné kurzy jsou směnné kurzy, které budou v budoucnu převládat. Myšlenka arbitráže vychází z IRP, protože lidé mohou využívat úrokový rozdíl (nebo rozdíl mezi spotovým a budoucím směnným kurzem) a vytvářet zisk.

V dokonalém světě by IRP neměl počítat se žádnými zisky, protože výše uvedená rovnice platí. Ve skutečném světě však obchodníci najdou nesprávně oceněné měny a těží z obchodu.

Měna provádí obchod

Cizí měny se obvykle obchodují ve formě párů, které se označují jako ABC / XYZ. Pokud si osoba koupí měnový pár CAD / USD USD / CAD Měnový pár Měnový pár USD / CAD představuje kótovaný kurz pro směnu USA za CAD, neboli kolik kanadských dolarů dostane jeden za americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami obou, ve skutečnosti nakupují kanadský dolar a prodávají americký dolar. Úroky jsou přijímány z měny, kterou kupujete, a úroky jsou vypláceny z měny, kterou prodáváte. Protože úroková sazba v USA a Kanadě bude s největší pravděpodobností odlišná, pozice obchodované během dne na devizovém trhu dosáhnou čisté pozice buď se splatným úrokem, nebo s úrokovým výnosem.

Normálně jsou všechny pozice uzavřeny na konci dne, ale pokud osoba nadále drží pozici, je technicky uzavřena a znovu otevřena další den. Úrokový rozdíl se poté účtuje na váš účet. Je známa jako cena za přenášení nebo převrácení polohy.

Pozitivní nošení

K pozitivnímu přenosu dojde, když je čistý úrokový rozdíl drženého měnového páru kladný. Například osoba je dlouhá AUD / JPY, což znamená, že kupuje australský dolar a prodává japonský jen. Úroková sazba AUD je 5% a úroková sazba JPY je 3%. Pokud spotová sazba zůstane konstantní, dosáhne daná osoba zisku 2% v rozpětí úrokových sazeb (což se také nazývá pozitivní přenos).

Negativní Carry

K negativnímu přenosu dochází, když je čistý úrokový rozdíl drženého měnového páru záporný. Stejným příkladem výše je osoba dlouhá AUD / JPY, což znamená, že kupuje australský dolar a prodává japonský jen. Úroková sazba AUD je 1% a úroková sazba JPY je 4%. Pokud spotová sazba zůstane konstantní, daná osoba utrpí ztrátu 3% v rozpětí úrokových sazeb (což se také nazývá negativní carry).

Je důležité si uvědomit, že pozitivní a negativní přenos bude realizován, pokud se úrokové sazby na spotovém trhu nezmění.

NIRD - Měna Carry TradeObrázek 2: Měna Carry Trade

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta nastává, když osoba prodává zboží a služby v cizí měně. Hodnota cizí měny po přepočtu na místní měnu prodejce se bude lišit v závislosti na převládajícím směnném kurzu. Pokud se hodnota měny po převodu zvýší, prodejce získá zisk v cizí měně.
  • Kalkulačka Excel úrokové parity (IRP)
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Kříž měny EUR / CAD Kříž měny EUR / USD Směnný kurz eura k dolaru (zkráceně EUR / USD nebo € / $) je počet amerických dolarů za každé 1 euro. Jde o konvenci pro citování směnného kurzu mezi těmito dvěma měnami. Tato příručka poskytne přehled faktorů, které ovlivňují kurz FX, a toho, co investoři a spekulanti potřebují vědět

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found