Rizika s pevným výnosem - definice a přehled hlavních rizik

Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou typem dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných úrokových plateb a splácení rizik probíhá na základě volatility prostředí dluhopisového trhu. Rizika ovlivňují tržní hodnotu cenného papíru Zabezpečení Cenný papír je finanční nástroj, obvykle jakékoli finanční aktivum, s nímž lze obchodovat. Povaha toho, co lze a nelze nazývat cenným papírem, obecně závisí na jurisdikci, ve které se s aktivy obchoduje. když je prodán, peněžní tok z cenného papíru, zatímco je držen, a další příjem dosažený reinvestováním peněžních toků. Pochopením souvisejících rizik mohou být investoři více informováni, pokud jde o nejlepší zabezpečení s pevným výnosem pro nákup.

Vyrovnávání rizika fixního příjmu s ilustrací ziskovosti

Rychlé shrnutí bodů

  • Rizika fixního příjmu se vyskytují v důsledku nepředvídatelnosti trhu
  • Rizika mohou ovlivnit tržní hodnotu a peněžní toky z cenného papíru
  • Mezi hlavní rizika patří úroková sazba, reinvestice, call / předplacení, úvěr, inflace, likvidita, směnný kurz, volatilita, politická, eventuální a sektorová rizika

Rozdělení rizik

11 rizik spojených s cennými papíry s pevným výnosem je:

  1. Úrokové riziko
  2. Riziko reinvestice
  3. Riziko volání / platby předem
  4. Úvěrové riziko
  5. Inflační riziko
  6. Riziko likvidity
  7. Kurzové riziko
  8. Riziko volatility
  9. Politické nebo právní riziko
  10. Riziko události
  11. Sektorové riziko

Úrokové riziko

Dva typy úrokového rizika jsou riziko úrovně a riziko výnosové křivky. Oba mají potenciálně negativní vliv na hodnotu dluhopisu. Se zvyšováním úrokových sazeb klesá hodnota / cena dluhopisu. Toto se nazývá inverzní vztah mezi hodnotou dluhopisu a úrokovými sazbami.

Riziko reinvestice

Riziko reinvestice vzniká při reinvestici výnosů z cenných papírů. Ke snížení rizika reinvestování je výhodné, když se úrokové sazby zvýší. Při reinvestování výnosů z investic je výhodné mít vyšší úrokovou sazbu, protože investor pak získá vyšší výnosy. Riziko reinvestice je tedy riziko, že úrokové sazby poklesnou.

Riziko volání / platby předem

Tento typ rizika vzniká, když má emitent dluhopisu právo dluhopis „vyzvat“. To znamená, že emitent může vzít dluhopis zpět před datem splatnosti. Existují tři hlavní nevýhody pro investory při nákupu dluhopisu Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. s takovým ustanovením. Nejprve existuje nejistota ohledně peněžního toku dluhopisu, protože očekávané pětileté peněžní toky by mohly brzy skončit. Zadruhé, pokud je dluhopis volán, když je úroková sazba nízká, pak investor podléhá reinvestičnímu riziku. Vzhledem k tomu, že investor obdrží platbu za dluhopis, který se nazývá, pravděpodobně reinvestuje výnosy, což je v prostředí s nízkou úrokovou sazbou nepříznivé. A konečně, zhodnocení ceny dluhopisu nepřekročí cenu, za kterou může emitent dluhopis nazvat.

Úvěrové riziko

Úvěrové riziko zahrnuje riziko selhání a nižší výkonnost. Riziko selhání je možnost, že emitent nezaplatí jistinu ani kupón za dluhopis. Riziko horší výkonnosti závisí na výkonnosti jiných podobných dluhopisů.

Inflační riziko

Riziko inflace nebo kupní síly je riziko, že peněžní tok z cenných papírů ztratí hodnotu v důsledku inflace. Například pokud je kupónová sazba dluhopisu 5%, ale míra inflace je 8%, bude mít kupón relativně nižší hodnotu. Vzhledem k tomu, že úroková sazba nebo kupónová sazba cenných papírů jsou pevné, jsou silně ovlivněny mírou inflace.

Riziko likvidity

Likvidita Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. riziko je riziko, že vlastník dluhopisu bude muset prodat dluhopis pod jeho skutečnou hodnotou. Likviditu lze definovat jako velikost spreadu mezi poptávkovou cenou a nabídkovou cenou. Ask cena je minimální cena, za kterou je prodejce ochoten prodat cenný papír, zatímco nabídková cena je maximální cena, kterou je kupující ochoten za cenný papír utratit. Čím vyšší je rozpětí mezi nabídkovou a prodejní cenou, tím nižší je likvidita a vyšší riziko likvidity.

Kurzové riziko

Směnárna Směnárna Směnárna (Forex nebo FX) je přepočet jedné měny do druhé za specifický kurz známý jako směnný kurz. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky. kurzové riziko je riziko, že peněžní toky z cenných papírů ztratí hodnotu po výměně za jinou měnu. Například pokud má investor mezinárodní obligaci, která platí v britských librách, investor by znal hotovostní tok pouze v dolarech. Je to proto, že směnné riziko se neustále mění. Pokud se libra znehodnocuje vůči americkému dolaru, bude přijato méně dolarů. Na druhou stranu, pokud se libra zhodnotí vůči dolaru, pak investor získá více dolarů.

Riziko volatility

Riziko volatility je riziko, že cenný papír ztratí hodnotu v důsledku změny volatility. K tomu dochází, když je dluhopis vložen s opcí. v budoucnu. Vložené možnosti existují pouze jako součást finančního zabezpečení. Jak se zvyšuje volatilita, zvyšuje se také hodnota opce. V případě splatného dluhopisu, jak se zvyšuje hodnota kupní opce, hodnota dluhopisu klesá. Dluhopis je tedy vystaven riziku volatility.

Politické nebo právní riziko

Politické nebo právní riziko vzniká, když opatření vlády nepříznivě ovlivní hodnotu cenného papíru. Vláda může například změnit daňovou sazbu nebo prohlásit dluhopis za zdanitelný. Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem se vztahuje na náhradu jakékoli fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období. když to bylo dříve osvobozeno od daně. Pokud má investor dluhopis osvobozený od daně, pak bude dluhopis cennější, pokud bude daňová sazba vysoká, protože lidé budou mít větší motivaci k investici osvobozené od daně. Pokud však vláda sníží daňovou sazbu, pak dluhopis osvobozený od daně ztratí hodnotu. Pokud vláda oznámí, že dluhopis již není osvobozen od daně, jeho hodnota rovněž poklesne.

Riziko události

Rizikem události se rozumí neočekávaná událost, která snižuje hodnotu dluhopisu. Dva typy rizik událostí jsou přírodní nebo průmyslová havárie nebo podniková restrukturalizace. Příkladem přírodní události je tsunami, které zasáhlo Japonsko v roce 2011 a poškodilo jadernou reakční elektrárnu. I když jiné energetické společnosti využívající jadernou energii nebyly přímo zasaženy, byly negativně ovlivněny účinkem přelévání.

Sektorové riziko

Jde o riziko, že událost, která nastane v sektoru, nepříznivě ovlivní hodnotu dluhopisů. Například pokud by došlo k mimořádně velkému lesnímu požáru, odvětví lesnictví bude nepříznivě ovlivněno. Tento typ rizika je pro každý sektor odlišný a výše expozice závisí na sektoru. Sektory S&P S&P sektory představují způsob třídění veřejně obchodovaných společností do 11 sektorů a 24 průmyslových skupin. Vytvořili Standard & Poor's (S&P) a Morgan Stanely Capital International (MSCI), jsou také známí jako Global Industry Classification Standard (GICS). .

Proč jsou rizika důležitá

Porozumění rizikům s pevným výnosem umožňuje investorům porozumět expozicím, které podstupují investováním do podnikových podnikových dluhopisů Firemní dluhopisy vydávají společnosti a obvykle jsou splatné do 1 až 30 let. Tyto dluhopisy obvykle nabízejí vyšší výnos než vládní dluhopisy, ale nesou větší riziko. Korporátní dluhopisy lze rozdělit do skupin v závislosti na tržním sektoru, ve kterém společnost působí. Vládní nebo mezinárodní dluhopisy Mezinárodní dluhopisy Mezinárodní dluhopisy jsou dluhopisy vydané zemí nebo společností, která není pro investora domácí. Mezinárodní trh dluhopisů se rychle rozšiřuje, protože společnosti nadále hledají nejlevnější způsob, jak si půjčit peníze. Vydáním dluhu v mezinárodním měřítku může společnost oslovit více investorů. . Umožňuje také investorům rozhodnout se o druhu rizika, které jsou ochotni podstoupit. Někteří investoři by například mohli být ochotni převzít riziko sektoru, pokud sektor nabízí podstatně vyšší výnosy.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o rizicích s pevným příjmem. Abychom se dál učili a zlepšovali svou kariéru, doporučujeme vám tyto další finanční zdroje:

  • Glosář s pevným výnosem Glosář s pevným výnosem Tento glosář s pevným výnosem pokrývá nejdůležitější podmínky dluhopisů a definice požadované pro finanční analytiky. Tyto podmínky jsou podrobně popsány v kurzu Financí s pevným příjmem. Konstantní věčnost, korelace, kupónová sazba, kovariance, kreditní spready
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů
  • Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou (FRN) je dluhový nástroj, jehož kupónová sazba je vázána na srovnávací sazbu, jako je sazba LIBOR nebo sazba americké státní pokladny. Kuponová sazba u poznámky s pohyblivou sazbou je tedy variabilní. Obvykle se skládá z variabilní srovnávací sazby + fixního rozpětí.
  • Konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis je druh dluhového cenného papíru, který poskytuje investorovi právo nebo povinnost vyměnit dluhopis za předem stanovený počet akcií emitující společnosti v určitých obdobích životnosti dluhopisu. Konvertibilní dluhopis je hybridní cenný papír

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found