Provozní kapitál vs investiční kapitál - přehled, rozdíly

Při plnění svých povinností musí finanční analytici často rozlišovat mezi pracovním kapitálem a investujícím kapitálem. Pracovní kapitál, označovaný také jako čistý pracovní kapitál nebo NWC, představuje rozdíl mezi aktuálními aktivy organizace (např. Hotovost, zásoby, pohledávky, pohledávky, pohledávky, pohledávky, pohledávky (AR) představuje úvěrový prodej podniku, který ještě není plně zaplaceno svými zákazníky, aktuální aktivum v rozvaze. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky.) a jeho aktuální závazky (např. splatné účty splatné účty závazek je závazek, který vznikne, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny během jednoho roku nebo v rámci jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jeden z nejlikvidnějších formy krátkodobých závazků). Provozní kapitál slouží jako měřítko likvidity společnosti.

Provozní kapitál vs investiční kapitál

Na druhou stranu je investování kapitálu částkou peněz poskytnutou organizaci k dosažení jejích obchodních cílů. Termín také označuje pořízení hmotného dlouhodobého majetku, jako jsou výrobní závody, nemovitosti a stroje.

souhrn

  • Provozní kapitál (WC) je reprezentován jako rozdíl mezi oběžnými aktivy organizace (např. Hotovost, zásoby surovin a hotových výrobků, pohledávky) a jejími krátkodobými závazky (např. Závazky).
  • Krátkodobá aktiva zahrnují hotovost, zásoby, pohledávky a další aktiva, u nichž se očekává, že budou převedeny na hotovost nebo zlikvidovány za méně než rok.
  • Krátkodobé závazky obsahují splatné daně, závazky, mzdy a aktuální část dlouhodobého dluhu.

Co je pracovní kapitál?

Pracovní kapitál měří provozní efektivitu podniku, likviditu. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. a finanční zdraví v krátkodobém horizontu. Pokud společnost vykazuje dostatek pozitivního pracovního kapitálu, může potenciálně růst a investovat s využitím kapitálu, který má k dispozici. Pokud jsou současná aktiva organizace nižší než její současné závazky, může se setkat s problémy splácet věřitele nebo rozšířit podnikání. Společnost také může dokonce zbankrotovat.

Jak již bylo zmíněno dříve, provozní kapitál se vypočítá tak, že se vezmou oběžná aktiva společnosti a odečtou se její krátkodobé závazky. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. . Krátkodobá aktiva jsou aktiva, u nichž se očekává, že budou převedeny na hotovost nebo likvidovány za méně než rok. Současné závazky jsou rovněž splatné do dvanácti měsíců.

Většina velkých projektů, jako je expanze na nové trhy nebo do výroby, vyžaduje investici provozního kapitálu. Snižuje peněžní tok společnosti. Úroveň hotovosti se však také sníží, pokud objem prodeje klesá nebo jsou peníze shromažďovány velmi pomalu, což vede k podobnému poklesu pohledávek.

Co je to investování kapitálu?

Pojem investiční kapitál je široce používán a lze jej definovat dvěma různými způsoby:

  • Fyzická osoba, finanční instituce nebo skupina rizikového kapitálu může investovat do společnosti. Částka peněz je poskytována na oplátku za příslib splácení nebo podíly na zisku na konci cesty nebo jako půjčka. V této souvislosti se kapitál označuje jako hotovost.
  • Vedoucí pracovníci společnosti mohou do podnikání investovat kapitál. Získávají dlouhodobá aktiva, která pomohou firmě rychleji expandovat nebo fungovat efektivněji. V této souvislosti se kapitálem rozumí fyzická aktiva.

V obou případech musí být peníze na investiční kapitál poskytnuty odněkud. Nový podnik může hledat investiční kapitál z různých zdrojů, včetně andělských investorů Angel Investor Andělský investor je osoba nebo společnost, která poskytuje kapitál pro začínající podniky výměnou za majetkovou účast nebo převoditelný dluh. Mohou poskytnout jednorázovou investici nebo průběžnou kapitálovou injekci, aby pomohly podnikům projít obtížnými počátečními fázemi. , společnosti rizikového kapitálu a pravidelné finanční instituce. Kapitál bude dále využit k vývoji a prodeji jejích produktů. Když se nový podnik stane veřejným, získává investiční kapitál ve velkém měřítku od různých investorů.

Zavedená organizace může provést kapitálovou investici hledáním půjčky od banky nebo použitím svých hotovostních rezerv. Pokud se jedná o veřejnou společnost, může zvážit vydání dluhopisů k financování investování kapitálu.

Rozhodnutí společnosti o kapitálové investici souvisí s její dlouhodobou růstovou strategií. Investiční kapitál se obecně provádí tak, aby zaujímal větší podíl na trhu, zvyšoval provozní kapacitu a generoval více výnosů. Organizace může investovat kapitál ve formě kapitálového podílu do doplňkových operací jiné organizace pro stejné cíle.

K měření, zda je úspěšnost kapitálové investice, se používá poměr návratnosti investovaného kapitálu (ROIC). Čím vyšší je ROIC, tím více společnost profituje z původně investované částky. Vzorec pro ROIC je uveden níže:

Vzorec ROIC

Pokud je ROIC vyšší než WACC společnosti, WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled toho, co to je, proč je použito, jak ji vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení, poté vytvoří hodnotu pro své akcionáře, protože vydělává více, než si půjčí.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Peníze a peněžní ekvivalenty Peněžní ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akcepty
  • Čistý hmotný majetek Čistý hmotný majetek Čistý hmotný majetek (NTA) je hodnota veškerého fyzického („hmotného“) majetku minus všechny závazky v podniku. Jinými slovy, NTA jsou celková aktiva společnosti minus nehmotná aktiva a celková pasiva. Celková hodnota čistého hmotného majetku se někdy označuje jako „účetní hodnota“ společnosti - vzorec pro NTA
  • Návratnost použitého kapitálu (ROCE) Návratnost použitého kapitálu (ROCE) Návratnost použitého kapitálu (ROCE), poměr ziskovosti, měří, jak efektivně společnost využívá svůj kapitál k vytváření zisků. Návratnost kapitálu
  • Fond rizikového kapitálu Fond rizikového kapitálu Fond rizikového kapitálu je typ investičního fondu, který investuje do začínajících společností, které nabízejí vysoký potenciál návratnosti, ale také přicházejí s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found