Mimořádná valná hromada - přehled, postup

Mimořádná valná hromada (EGM) je zasedání pořádané společností nebo organizací za účelem projednání záležitostí, které vyžadují naléhavou pozornost vyšších vedoucích pracovníků, představenstva Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni zastupovat akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. , a všichni akcionáři, a nelze je odložit do příští plánované výroční valné hromady. Valná hromada se svolává v nepravidelném čase, aby se vyřešila krize.

Mimořádná valná hromada

Všechny záležitosti uskutečněné na EGM jsou považovány za zvláštní. Například odvolání vrcholového vedení může představovat program mimořádné valné hromady. VHZ se také nazývá zvláštní / mimořádná valná hromada.

souhrn

  • Mimořádná valná hromada (EGM) je zasedání pořádané společností za účelem projednání záležitostí, které vyžadují naléhavou pozornost vrcholového vedení, představenstva a všech akcionářů, a nelze jej odložit do příští plánované výroční valné hromady.
  • Podle zákona o indických společnostech z roku 2013 může valnou hromadu svolat představenstvo i konkrétní členové / akcionáři společnosti, která splňuje určitá kritéria.
  • Většinu pořádá obvykle předseda, který čte usnesení, řeší otázky a obavy členů, dohlíží na hlasování a vyhlašuje výsledky.

Volání na EGM

Podle zákona o indických společnostech z roku 2013 mohou mimořádnou valnou hromadu svolat konkrétní členové / akcionáři. Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která drží akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. nebo skupiny členů společnosti, která splňuje níže uvedená kritéria:

1. Pokud má společnost základní kapitál

Na EGM mohou volat pouze členové, kteří drží 10% splaceného kapitálu společnosti nebo více. Musí mít hlasovací práva týkající se pořadu jednání v den podání žádosti.

2. Pokud společnost nemá základní kapitál

Na svolání valné hromady mohou svolat členové, kteří mají v den podání žádosti alespoň 10% z celkového počtu hlasovacích práv všech členů, kteří mají právo hlasovat v této věci.

Žádost členů o řádnou valnou hromadu je považována za platnou, pokud jasně uvádí konkrétní problém pro svolání schůze, je řádně podepsána členy a podává se v sídle společnosti.

Po podání platné žádosti musí představenstvo společnosti svolat do tří týdnů mimořádnou valnou hromadu. Pokud tak rada neučiní, mohou členové sami zavolat na valnou hromadu do tří měsíců od uložení žádosti. Rovnováhu, která splňuje kritéria, lze také odložit na budoucí datum.

Postup EGM

Před svoláním valné hromady představenstvo finalizuje usnesení, která mají být projednána členy nebo akcionáři na schůzi. Členové mají být informováni o usneseních a jejich důležitosti s dostatečným předstihem, aby mohli věc prozkoumat a efektivně vyjádřit své názory a obavy na schůzi.

Pokud není ve stanovách společnosti stanoveno jinak, musí být na valné hromadě osobně přítomno nejméně pět členů v případě veřejné společnosti. Veřejné společnosti Veřejné společnosti jsou subjekty obchodující se svými akciemi na veřejném burzovním trhu. Investoři se mohou stát akcionáři ve veřejné společnosti nákupem akcií společnosti. Společnost je považována za veřejnou, protože jakýkoli investor, který má zájem, může koupit akcie společnosti na veřejné burze a stát se vlastníky akcií. a nejméně dvě v případě jakékoli jiné společnosti.

Většinu jednání obvykle vede předseda, který čte usnesení. Představenstvo, o kterém se očekává, že bude mít důkladné znalosti o situaci, hodnotí členy výhod řešení a řeší jejich otázky.

Hlasy hlasují členové v zájmu akcionářů a společnosti a výsledek je deklarován. Členové, kteří se nemohou zasedání EGM zúčastnit, mohou delegovat své hlasovací právo na jiného člena, který se nazývá „zástupce“. Pravidla týkající se hlasování na základě plné moci Proxy hlasování Proxy hlasování je delegování hlasovací autority na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Koncept je důležitý na finančních trzích a zejména u veřejných společností se liší od jedné organizace k druhé.

Výroční valná hromada (AGM) vs. mimořádná valná hromada (EGM)

  • Společnost musí pořádat valnou hromadu do devíti měsíců od konce každého finančního roku, aby s členy projednala různé obchodní záležitosti, zatímco valná hromada takový požadavek nemá.
  • Valná hromada může být svolána pouze pro zvláštní agendu nebo krizovou situaci vyžadující okamžitou pozornost členů, zatímco valná hromada může být svolána pro běžné nebo zvláštní záležitosti.
  • VHM se může konat o státním svátku a mimo pracovní dobu, což není případ VHM.
  • Řádnou valnou hromadu může svolat pouze představenstvo společnosti, zatímco valnou hromadu lze navíc svolat na žádost členů, jak je podrobně uvedeno výše.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám velmi užitečné následující zdroje:

  • Výroční valná hromada (AGM) Výroční valná hromada (AGM) Výroční valná hromada (AGM) je každoroční setkání, na kterém se scházejí členové organizace, aby diskutovali a hlasovali o klíčových otázkách. Veřejnost
  • Minuty schůzky Minuty schůzky Minuty schůzky jsou poznámky, které se zaznamenávají během schůzky. Zdůrazňují klíčové problémy, o nichž se diskutuje, návrhy, o nichž se hlasuje, a činnosti
  • Zúčastněná strana vs. akcionář Zainteresovaná strana vs. akcionář Pojmy „zúčastněná strana“ a „akcionář“ se v obchodním prostředí často používají zaměnitelně. Podíváme-li se blíže na význam stakeholder vs. akcionář, existují klíčové rozdíly v použití. Akcionář je obecně akcionářem společnosti, zatímco akcionář nemusí být nutně akcionářem.
  • Hlasovací akcie Hlasovací akcie Hlasovací akcie jsou akcie společnosti, které akcionáře opravňují k hlasování o klíčových emisích společnosti. Obvykle se jedná o jeden hlas na akcii. Akcie

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found