Atomové swapy - přehled, historie a jak to funguje

Atomové swapy jsou automatizované, samočinná kryptoměna Kryptoměna Kryptoměna je forma digitální měny založená na blockchainových sítích. Kryptoměna jako bitcoin a ethereum se stávají široce přijímanými. směnné smlouvy, které umožňují obchodování kryptoměn peer-to-peer bez potřeby důvěryhodné třetí strany.

Atomové swapy

Od roku 2017 bylo možné kryptoměny obchodovat a nakupovat pouze prostřednictvím platforem, jako jsou Coinbase, Kraken, Coinsquare a další. Provedení obchodu bylo anonymní, nikoli peer-to-peer, dokud atomový swap mezi litecoiny a bitcoiny Bitcoin Bitcoin není předchůdcem trhu s kryptoměnami. Bitcoiny fungují na technologii blockchain a mají narušit měnový trh. Byl vynalezen v roce 2008.

Vývoj atomových swapů

Myšlenku peer-to-peer swapů bez zásahu třetí strany vynalezl Tier Nolan v roce 2013, kdy položil základní základ pro to, jak provádět směny kryptoměn pomocí různých blockchainových technologií.

Technologie atomového swapu byla uvedena do života v roce 2017 Charlie Lee, který založil Litecoin, když tweetoval o tom, jak „provedl atomový swap s různými řetězci pomocí LTC / BTC“ a vyměnil 10 LTC (jednotky Litecoinu) za 0,1167 BTC (Bitcoin Jednotky). Od té doby mnoho decentralizovaných burzovních platforem, stejně jako nezávislí obchodníci, používají tuto technologii k obchodování s kryptoměnami.

Atomové swapy dnes nabízejí potenciál změnit způsob obchodování a směny kryptoměn. Platformy pro výměnu kryptoměn, jako jsou výše uvedené, neumožňují uživatelům a investorům vykonávat úplnou kontrolu nad svými peněženkami.

Uživatelé jsou tedy vždy ohrožení a závislí na burzovní platformě, pokud jde o bezpečnost jejich aktiv. Atomové swapy tato rizika zmírňují a zvyšují hodnotu tím, že poskytují obchodníkům větší flexibilitu při nižších nákladech.

Jak fungují atomové swapy?

Atomové swapy využívají technologii hash timelock contract (HTCL), což je chytrá smlouva, která „uzamkne“ transakci a vyžaduje dokončení ověření od obou stran.

Smlouva vygenerovaná pomocí technologie HTCL obsahuje dvě funkce zabezpečení:

1. HashLock

Technologie HashLock umožňuje uzamčení smlouvy pomocí speciálního klíče, ke kterému má přístup pouze vkladatel měny. Uloženou měnu lze odemknout pouze pomocí speciálního klíče (tj. Jedinečného kusu dat).

2. TimeLock

Mechanismus TimeLock zajišťuje, že transakce proběhne v daném časovém rámci, a vrátí prostředky vkladateli, pokud není dokončena. Zabezpečuje transakci prostřednictvím časových omezení. I když je měna někoho uložena a obchod není dokončen okamžitě, má jistotu, že finanční prostředky jsou v bezpečí a budou vráceny.

Praktický příklad

Předpokládejme, že si Lara a Mark chtějí vyměnit kryptoměny pomocí atomového swapu.

  1. Lara vloží svou kryptoměnu na adresu HTCL, která funguje jako virtuální trezor a lze ji odemknout pouze speciálním klíčem, ke kterému má přístup.
  2. Lara sdílí kryptografický hash speciálního klíče s Markem, který vloží svou kryptoměnu na adresu vytvořenou pomocí stejného kryptografického hashu.
  3. Jakmile Mark vloží kryptoměnu, Lara může použít měnu „odblokováním“ transakce pomocí speciálního klíče získaného z jejího původního vkladu.
  4. Poté, co Lara použila klíč k „odemknutí“ transakce, může Mark získat přístup ke svému podílu na burze.
  5. Jakmile mají obě strany přístup k příslušným fondům, je atomová výměna dokončena.

Výhody atomových swapů

1. Decentralizovaná povaha

Obchodníci s kryptoměnou mají tendenci prosazovat decentralizovaný finanční svět, stále však musí obchodovat pomocí centralizovaných burz, jako je Coinbase. Díky nezávislosti na burzovních platformách a umožnění přímých transakcí mezi peněženkami nabízejí atomové swapy obchodníkům úplnou kontrolu nad jejich účty a burzami.

2. Zvýšená bezpečnost

Technologie HashLock a TimeLock ve smlouvách HTCL využívaných atomovými swapy nabízejí obchodníkům větší bezpečnost a jistotu - protože mají záruku získání své měny zpět v případě zpoždění nebo konfliktů a mají úplnou kontrolu nad transakcí.

3. Peer-to-peer obchodování a nižší náklady

Kromě toho, že atomové swapy umožňují lidem vzájemně obchodovat nezávisle, snižují provozní náklady a poplatky za obchodování spojené s používáním centralizovaných burzovních platforem.

4. Zvýšená flexibilita obchodování s altcoiny

Burzovní platformy, jako je Coinbase, neumožňují obchodníkům směňovat všechny typy altcoinů Průvodce altcoinem Altcoin označuje veškerou digitální kryptoměnu spuštěnou po úspěchu bitcoinu, proto název Altcoin, což znamená „alternativa k bitcoinu“. např. Ripple (XRP), nelze obchodovat přímo za litecoin na Coinbase. Musí se proměnit v bitcoin a poté jej lze vyměnit za litecoin. Atomové swapy tento problém řeší tím, že umožňují obchodování téměř se všemi druhy altcoinů.

Nevýhody atomových swapů

1. Složitost a podmínky

Jelikož nabízejí vyšší zabezpečení, přicházejí atomové swapy s obchodními podmínkami, které jsou přísnější než ty, které ukládají burzovní platformy, a vyžadují, aby strany vzájemně reagovaly bez prostředků přímé komunikace. Například platformy mohou provádět obchody pouhým kliknutím na tlačítko, zatímco atomové swapy vyžadují výměnu dat a informací spolu s hašovanými kryptografy.

2. Problémy s ochranou osobních údajů

Atomové swapy mohou nějakou dobu trvat (v závislosti na časovém rámci TimeLock). Výsledkem je, že transakce je aktivní na blockchainu Blockchain Síť blockchainu umožňuje údržbu rostoucího seznamu záznamů. Blockchain autentizace je to, co podporuje zabezpečení kryptoměny. síť na delší dobu, což hackerům poskytne více času na přerušení procesu a shromažďování soukromých informací o obchodnících.

Jelikož jednou z nejdůležitějších charakteristik obchodování s kryptoměnou je legální anonymita transakcí, je třeba se jí zabývat.

3. Nedostatek centralizované platformy

Navzdory všem nevýhodám spojeným s používáním centralizovaných platforem, atomové swapy nenabízejí stejné pohodlí jako obchodní platformy - zejména pokud jde o výměnu fiat měny za kryptoměnu - což nelze provést prostřednictvím atomových swapů.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ethereum Ethereum Ethereum je jednou z rostoucích kryptoměn, které bojují proti bitcoinům. S nárůstem bitcoinů (BTC) byl trh s kryptoměnami ověřen.
  • Váhy Libra Kryptoměna Váhy je kryptoměna vytvořená Facebookem. Kryptoměna Libra je určena k použití jako jednoduchá globální měna s nízkými poplatky. V podstatě to budou digitální peníze na vašem telefonu, které lze použít k úhradě jakéhokoli nákupu, kde je kryptoměna podporována. Váhy jsou kryté košem aktiv,
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found