Klauzule o automatické konverzi - přehled, jak to funguje, převodový poměr

Klauzule o automatické konverzi je ustanovení, které umožňuje automatickou výměnu preferovaných akcií nebo převoditelných dluhů za běžné akcie ve společnosti. Převod je považován za automatický nebo povinný, protože nevyžaduje hlas správní rady. Představenstvo Představenstvo je v zásadě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. aby proběhla konverze.

Klauzule o automatické konverzi

Například investor může vlastnit preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, preferenční akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy. ve startupové společnosti s možností automatického převodu upřednostňovaných akcií na běžné zásoby při výskytu zadané události. Ke konverzi dojde na základě konverzního poměru uvedeného v kupní smlouvě o zabezpečení.

Jak funguje automatická konverze

Když společnost získává kapitál, může se rozhodnout vydat buď vlastní kapitál, nebo dluh. Když se společnost rozhodne vydat vlastní kapitál, umožňuje veřejnosti koupit akcie společnosti a vlastnit podíl ve společnosti odpovídající jejich podílu na vlastním kapitálu. Na oplátku může společnost vyplatit dividendy na konci finančního období, což závisí na zhodnocení ceny akcií společnosti.

Alternativou k emisi vlastního kapitálu je emitování dluhu veřejnosti. Příkladem dluhu jsou dluhopisy, které držitelům dluhopisů vyplácejí pravidelné platby úroků. Úrok se počítá jako procento z částky jistiny, na které se lze dohodnout v době nákupu dluhopisů. Volba, zda se rozhodnout pro vlastní kapitál nebo dluh, závisí na nákladech na každou možnost a na dostupnosti.

Společnost se také může rozhodnout vydat hybridní cenné papíry, které kombinují dluh i vlastní kapitál. Hybridní zabezpečení Hybridní cenné papíry Hybridní cenné papíry jsou investiční nástroje, které kombinují vlastnosti čistých akcií a čistých dluhopisů. Cenné papíry mají tendenci nabízet vyšší výnos než čisté cenné papíry s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy, ale nižší výnos než čisté cenné papíry s proměnlivým výnosem, jako jsou akcie. umožňuje investorům koupit dluhopis, který obsahuje doložku o automatické konverzi. Doložka umožňuje převoditelnost cenného papíru na běžné akcie v předem stanoveném budoucím období. Hybridní cenný papír zaručuje investorovi pravidelné splácení úroků z dluhu až do data konverze, po kterém bude vydělávat dividendy ze kmenových akcií.

Volitelná vs. automatická práva na převod

Práva na přeměnu dávají investorovi výhodu změny jeho konvertibilního dluhu Konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis je druh dluhového cenného papíru, který poskytuje investorovi právo nebo povinnost vyměnit dluhopis za předem stanovený počet akcií emitující společnosti v určitých obdobích života dluhopisu. Konvertibilní dluhopis je hybridní cenný papír nebo upřednostňovaná akcie do vlastního kapitálu emitenta dluhopisu při výskytu konkrétní události v budoucnosti. Práva na převod mohou být volitelná nebo automatická.

1. Volitelná práva na převod

Nepovinná práva na přeměnu dávají investorům právo převést svůj dluh nebo přednostní akcie na akcie kmenových akcií, pokud jsou pro ně očekávané výsledky výhodnější. Například investor se může rozhodnout převést dluh na běžné akcie, když je očekávaný výnos vyšší než výnos připadající na dluh. Investor může dluhopis vyměnit za předem určený počet kmenových akcií, pokud je to pro něj výhodnější.

Předpokládejme například, že investor A je držitelem dluhopisového certifikátu 1 000 $ od společnosti ABC Limited a je převoditelný na 100 akcií ABC. Investor A počká, až bude cena za akcii 10 USD nebo vyšší, aby akcie kmenových akcií mohly být oceněny na 1 000 USD nebo vyšší.

2. Povinná práva na převod

Povinná práva na převod vyžadují, aby dluh nebo prioritní akcie byly převedeny na běžné akcie emitenta, jakmile dojde k určitým událostem. Automatický převod lze spustit, když se společnost stane veřejnou prostřednictvím IPO Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je IPO při předem stanovené celkové hodnotě a hodnotě na akcii. IPO je ve stanovách označován jako kvalifikovaný IPO. Cena za akcii akcií vydaných veřejnosti k úpisu bude násobkem (například 3x nebo 5x) ceny preferované akcie.

Konverzní poměr

Konverzní poměr je počet běžných akcií emitenta dluhu, které akcionář obdrží za každou preferovanou drženou akci. Poměr se obvykle určuje v době nákupu preferované akcie a má vliv na relativní cenu hybridní akcie. Vyšší převodový poměr znamená, že akcionáři obdrží vyšší počet běžných akcií na preferované akcie. Konverzní poměr se získá vydělením nominální hodnoty. Hodnota nominální hodnoty je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. směnitelného dluhopisu nebo upřednostňované akcie směnitelnou cenou vlastního kapitálu.

Vzorec je zobrazen následovně:

Vzorec pro přepočet ceny

Například když investoři kupují hybridní cenný papír s dluhovou i kapitálovou složkou, budou dostávat pravidelné platby úroků před provedením konverze a budou vyplaceny jako první v případě likvidace. Při převodu cenného papíru na vlastní kapitál obdrží investoři hlasovací práva a budou těžit ze zvýšené ceny akcií.

Předpokládejme například, že společnost XYZ Limited vydala konvertibilní prioritní akcie v hodnotě 100 $ s 8% dividendou a konverzním poměrem čtyři. Smlouva o nákupu cenných papírů stanoví, že k automatické konverzi upřednostňovaných akcií na základní společné akcie dojde pouze v případě, že společnost vlastní IPO. Poté, co společnost vstoupí na burzu prostřednictvím IPO, obdrží upřednostňovaní akcionáři čtyři běžné akcie pro každou preferovanou akci.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál jsou míra návratnosti, kterou akcionář vyžaduje pro investování do podnikání. Požadovaná míra návratnosti je založena na úrovni rizika spojeného s investicí
  • Dluh vs financování vlastního kapitálu Dluh vs financování vlastního kapitálu Dluh vs financování vlastního kapitálu - co je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku.
  • Poměrné právo Poměrné právo je právní pojem, který popisuje právo, ale ne povinnost, kterou může mít investor k zachování počáteční úrovně procentního podílu ve společnosti během následujících kol financování .
  • Ustanovení o nadpřirozeném hlasování Ustanovení o nadpolovičním hlasování Ustanovení o hlasování o supermajoritech, novela podnikové listiny společnosti, je ustanovením, které stanoví, že některé podnikové akce vyžadují k přijetí mnohem více než pouhou většinu - obvykle 67% - 90% - souhlas akcionářů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found