Jednoduchá kapitálová struktura - přehled, příklad, jak identifikovat

Jednoduchá kapitálová struktura je kapitálová struktura, která neobsahuje žádné potenciálně ředicí cenné papíry. Jinými slovy, jednoduchá kapitálová struktura se skládá pouze z kmenových akcií Kmenové akcie Kmenové akcie představují druh cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. , nekonvertibilní dluh a nekonvertibilní preferované akcie.

Jednoduchá kapitálová struktura

Stručné shrnutí:

  • Jednoduchá kapitálová struktura je kapitálová struktura, která neobsahuje žádné potenciálně ředicí cenné papíry.
  • Tyto společnosti jsou povinny vykazovat pouze základní zisk na akcii (EPS).
  • Příklady potenciálně ředících cenných papírů zahrnují konvertibilní preferované akcie, konvertibilní dluh, akciové opce a warranty.

Druhy kapitálové struktury

  1. Jednoduchá kapitálová struktura
  2. Složitá kapitálová struktura

Jak je uvedeno výše, jednoduchá kapitálová struktura neobsahuje žádné cenné papíry, které by mohly potenciálně ředit výnosy společnosti. Naproti tomu složitá kapitálová struktura obsahuje cenné papíry, které by mohly potenciálně snížit základní výnosy společnosti.

Společnosti se složitou kapitálovou strukturou jsou povinny vykazovat základní i zředěný zisk na akcii. Následně načrtneme potenciálně ředicí cenné papíry, které by mohly změnit jednoduchou kapitálovou strukturu na složitou kapitálovou strukturu.

Porozumění potenciálně ředícím cenným papírům

Potenciálně ředicí cenné papíry jsou cenné papíry, které by mohly být potenciálně převedeny na kmenové akcie a rozředit výnosy akcionářů. Společnosti s potenciálně ředícími cennými papíry mají složitou kapitálovou strukturu. Toto jsou běžné potenciálně ředicí cenné papíry:

1. Konvertibilní upřednostňovaná zásoba

Konvertibilní upřednostňovaná akcie je druh cenného papíru, který dává držiteli možnost převést své upřednostňované akcie na pevný počet kmenových akcií po stanoveném datu.

Držitel může mít například nárok na převod jedné preferované akcie na pět kmenových akcií, když společnost vstoupí na burzu.

2. Konvertibilní dluh

Konvertibilní dluh je druh cenného papíru, který dává držiteli možnost převést podle vlastního uvážení dlužníka stávající dluh na pevné množství kmenových akcií.

Například držitel může vlastnit dluhopis v nominální hodnotě 1 000 $, platící kuponovou sazbu 6% s konverzním poměrem 20 společných akcií pro každý dluhopis v nominální hodnotě 1 000 $.

3. Možnosti akcií

Možnosti akcií Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může být založeno na platové stupnici zaměstnance, podmínkách udělení zaměstnance společnosti schopnosti nakupovat akcie společnosti za pevnou cenu po stanoveném datu.

Například držitel může držet akciové opce s realizační cenou 50 $, která se vrací po dobu tří let.

4. Opční listy

Warranty Stock Warranty Stock warranty jsou opce vydané společností, která obchoduje na burze a dává investorům právo (nikoli však povinnost) nakupovat akcie společnosti za konkrétní cenu ve stanoveném časovém období. Když investor uplatní zatykač, nakoupí akcie a výnosy jsou pro společnost zdrojem kapitálu. jsou jako akciové opce v tom, že jednotlivci umožňují koupit akcie společnosti za pevnou cenu. Zásadním rozdílem však je, že warranty jsou obvykle vydávány ve spojení s dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, aby „osladily“ dohodu, zatímco akciové opce jsou poskytovány zaměstnancům.

Společnost může například připojit pět opčních listů ke každému vydanému dluhopisu v nominální hodnotě 1 000 USD. Každý rozkaz je směnitelný na 15 kmenových akcií s realizační cenou 5 $ a datem vypršení platnosti 1. června 2025.

Příklad jednoduché kapitálové struktury

Analytik hledá opční listy a opce na akcie ve výroční zprávě společnosti, aby určil další kapitál, který by mohl být získán, pokud by byly uplatněny. Analytik zjistí, že společnost má vynikajících 500 000 akciových opcí s váženou průměrnou cenou 5 $. Co to naznačuje o kapitálové struktuře společnosti?

500 000 nevyřízených opcí na akcie naznačuje, že společnost vlastní potenciálně ředicí cenné papíry, a proto má složitou kapitálovou strukturu.

Identifikace kapitálové struktury společností

Při pohledu na výkaz zisku a ztráty společnosti lze identifikovat její kapitálovou strukturu. Například ve výroční zprávě Facebooku za rok 2018 společnost vykázala základní zisk na akcii za rok 2018 ve výši 7,65 USD a zředěný zisk na akcii v roce 2018 ve výši 7,57 USD. Facebook má proto složitou kapitálovou strukturu. Níže je uveden výňatek z výkazu zisku a ztráty společnosti:

Výkaz příjmů Facebooku

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu.
  • Dluh vs. kapitálové financování Dluh vs. kapitálové financování Dluh vs. kapitálové financování - co je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku.
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.
  • Průvodce WACC WACC WACC je vážená průměrná cena kapitálu společnosti a představuje její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found