Průměrná životnost - přehled, způsob jejího výpočtu a rizika

Průměrná životnost je doba, po kterou se očekává, že každá jednotka nezaplacené jistiny zůstane nevyřízená. Průměrná doba trvání hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. , dluhopisy a půjčky se vztahují k odhadované době splatnosti jistiny prostřednictvím amortizace nebo potopení fondů.

Průměrná životnost

Některá vydaná aktiva, například dluhopisy, zahrnují nákupní fondy, které umožňují odkup akcií v konkrétních cenových relacích. Nákup finančních prostředků je volitelný; proto nemají vliv na dlouhodobé výnosy investorů, takže jsou při výpočtu průměrné životnosti dluhopisů ignorovány.

souhrn

  • Průměrná životnost je průměrná doba, po kterou může dlužník trvat, než splatí nezaplacenou částku jistiny z půjčky.
  • Finanční analytici a investoři používají průměrnou životnost k určení, jak rychle bude investice dosahovat výnosů.
  • Pro výpočet průměrné životnosti se používají různé metodiky v závislosti na tržním segmentu.

Porozumění průměrné životnosti

Průměrný život je také znám jako vážený průměrný život. Analytici používají metriku k určení času potřebného ke splacení nesplacené jistiny úvěru. Emise dluhů, například dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. , požadovat, aby dlužníci zaplatili jistinu buď jednorázově k datu splatnosti, nebo ve splátkách během daného období.

Investoři proto mohou podle průměrné doby životnosti určit, jak rychle bude jistina vyplacena v případě naběhlé jistiny. Přijaté platby jsou založeny na předpokládané rychlosti předčasného splacení a plánu, který poskytuje likviditu pro konkrétní cenný papír, jako jsou aktiva nebo cenné papíry zajištěné hypotékou.

Investoři dostávají dividendy, které odrážejí části kumulativních plateb dlužníků z příslušných dluhových závazků.

Použití průměrné životnosti

Průměrná životnost se používá k měření rizik spojených s půjčkami a amortizací Amortizace Amortizace se týká aktu splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem stanovených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. vazby. Výpočet poskytuje důležitou metriku pro určení toho, jak se mění tržní hodnota každého aktiva a závazku s měnícími se úrokovými sazbami.

Analytici a investoři mohou také použít průměrnou životnost k získání přehledu o tom, jak rychle se očekávají výnosy u různých investičních možností. Investory obvykle lákají investiční možnosti, které přinášejí dřívější finanční zisky, a v důsledku toho se rozhodnou pro investice s kratší průměrnou životností.

Míra průměrné délky života může také pomoci věřitelům rozlišovat mezi rizikovými faktory spojenými s půjčkami s podobnou splatností.

Jak vypočítat průměrnou životnost dluhopisu

Při výpočtu průměrné doby životnosti cenných papírů se používají různé metody. Standardní metoda průměrné životnosti je však specifická pro daný produkt, vzhledem k širokému přijetí těchto vzorců v rámci příslušných tržních segmentů.

Pro výpočet průměrné životnosti dluhopisu s jediným počátečním čerpáním se datum jednotkové platby jistiny vynásobí procentem z celkové zaplacené jistiny během doby trvání. Výsledek je přidán a poté vydělen celkovou velikostí čísla. Datum každé platby je vyjádřeno jako zlomek měsíce nebo roku.

Pro ilustraci této metody zvažte hypotetickou situaci, kdy roční platící tříletý dluhopis přichází s nominální hodnotou 200 USD. Platba jistiny za první období je 90 $, 60 $ za druhé období a 30 $ za poslední období. Následující vzorec vypočítá průměrnou životnost této konkrétní vazby:

Průměrná životnost = vážená celková / nominální hodnota dluhopisu

Průměrná životnost = [($ 90 * 1) + ($ 60 * 1) + ($ 30 * 3)] / 200 $

Průměrná životnost 1,5 roku

Výše uvedené ukazuje, že průměrná životnost dluhopisu je jeden a půl roku oproti jeho splatnosti tří let.

Cenné papíry zajištěné hypotékou (MBS) a zajištěné aktivy (ABS)

Průměrná životnost odráží průměrné časové období, které jsou dlužníci povinni uhradit dluh z půjčky v MBS a ABS. Při investování do takových typů cenných papírů investoři obvykle nakupují malé části souvisejícího dluhu, který je vložen do cenného papíru.

Pravděpodobnost nesplacené platby dlužníkem definuje rizika spojená s MBS nebo ABS.

Například globální finanční krize v roce 2008 byla poháněna půjčkami pouze pro interně, které se staly dostupnými pouze pro majitele rizikových hypoték. Bankovní a finanční systémy se dostaly na pokraj kolapsu, dokud nebyly zachráněny státním zásahem. Uvěznění majitelé domů masivně selhávali kvůli zvětšené propasti mezi příjmy a dluhy.

Ceny hypoték poté začaly klesat, což vedlo ke kolapsu hodnoty aktiv držených úvěrovými bankami a jinými institucemi.

Kromě méně závažného rizika selhání je riziko splácení dalším typem rizika spojeného s investováním do dluhopisů. Dochází k tomu, když držitel dluhopisu nebo dlužník v případě cenných papírů zajištěných hypotékou splatí celou dlužnou jistinu před splatností. Plné zálohy snižují úrok, který se má vydělat, a případně průměrnou životnost investice.

Výsledkem je, že takový postup popírá investorovi budoucí splátky úroků ze strany jistiny. Investoři, kteří se zaměřují na cenné papíry s pevným výnosem, očekávají po definovanou dobu konzistentní příjmy a jakékoli snížení úrokové sazby představuje neočekávaná rizika.

Dluhopisy s platebním rizikem jsou tedy obvykle navrženy tak, aby omezovaly platby předem zahrnutím sankcí za platbu předem.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír, který je zajištěn hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního obchodu
  • Závazky z dluhopisů Závazky z dluhopisů Splatné dluhopisy jsou generovány, když společnost vydává dluhopisy za účelem generování hotovosti. Splatné dluhopisy představují amortizovanou částku, kterou emitent dluhopisů drží ve své rozvaze. Považuje se to za dlouhodobý závazek
  • Struktura půjčky Struktura půjčky Struktura půjčky jsou podmínky půjčky s ohledem na různé aspekty, které tvoří půjčku, včetně splatnosti nebo doby splatnosti, splácení a rizika
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found