Teorie množství peněz - pochopte, jak funguje QTM

Teorie kvantity peněz odkazuje na myšlenku, že množství peněz Hotovost Ve financích a účetnictví se hotovost týká peněz (měna), které jsou snadno dostupné pro použití. Může být uchováván ve fyzické formě, digitální formě nebo investován do krátkodobého produktu peněžního trhu. V ekonomii se hotovost vztahuje pouze na peníze, které jsou ve fyzické formě. dostupná (peněžní zásoba) roste stejným tempem jako dlouhodobě cenové hladiny. Když úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. pokles nebo snížení daní a přístup k penězům se stává méně omezeným, spotřebitelé se stávají méně citlivými na cenové změny, a proto budou mít vyšší sklon ke spotřebě Mezní sklon ke spotřebě daná ekonomika je k jednotkovým změnám úrovní příjmů. MPC jako koncept funguje podobně jako Price Elasticity, kde lze nové pohledy čerpat z pohledu velikosti změny spotřeby. Výsledkem je křivka agregátní poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je čára, která ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. posune doprava, čímž posune nahoru rovnovážnou cenovou hladinu.

Teorie množství peněz

Směnná rovnice

Pro lepší pochopení kvantitativní teorie peněz můžeme použít směnnou rovnici. Rovnice umožňuje ekonomům modelovat vztah mezi nabídkou peněz a cenovými hladinami. Směnná rovnice je:

Směnná rovnice

Kde:

M - odkazuje na peněžní zásobu

PROTI - odkazuje na rychlost peněz, která měří, kolik utratí jeden dolar z peněžní zásoby na HDP

P - odkazuje na převládající cenovou hladinu

Q - odkazuje na množství zboží a služeb vyprodukovaných v hospodářství

Při zachování konstant Q a V vidíme, že zvýšení nabídky peněz způsobí zvýšení cenových hladin, což způsobí inflaci. Předpoklad, že Q a V jsou dlouhodobě konstantní, protože tyto faktory nemohou být ovlivněny změnami v peněžní nabídce ekonomiky.

Tato teorie poskytuje rychlý přehled monetaristické teorie, která uvádí, že změny v aktuální nabídce peněz způsobují výkyvy v celkovém ekonomickém výstupu; nadměrný růst nabídky peněz způsobuje zvýšení inflace.

Poptávka po penězích

Směnnou rovnici lze také remodelovat do rovnice poptávky po penězích následujícím způsobem:

Poptávka po penězích

Kde:

Md - Odkazuje na poptávku po penězích

P - odkazuje na cenovou hladinu v ekonomice

Q - odkazuje na množství zboží a služeb nabízených v hospodářství

PROTI - odkazuje na rychlost peněz

Ve vzorci označuje čitatelský výraz (P x Q) nominální HDP Nedostatky HDP Hrubý domácí produkt (HDP) označuje celkový ekonomický výkon dosažený zemí za určité časové období. Zatímco HDP je obecně dobrým ukazatelem ekonomické produktivity země, finančního blahobytu a životní úrovně, přináší nedostatky. země. Rovnice navíc poskytuje další pohled na monetaristickou teorii, protože souvisí s HDP s poptávkou po penězích (na rozdíl od keynesiánských ekonomů, kteří se domnívají, že inflace řídí úrokové sazby).

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Nepružná poptávka Nepružná poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění tolik jako změny cen. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná.
  • Cenová pružnost Cenová pružnost Cenová pružnost se vztahuje k tomu, jak se mění množství poptávané nebo dodávané zboží, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found