Autarky - přehled, historie a příklady moderního světa

Autarky je termín používaný k popisu země nebo ekonomiky, která funguje nezávisle. Autarky ve svém nejzákladnějším smyslu znamená „soběstačný“, ačkoli se téměř vždy používá v korelaci s politickým nebo ekonomickým systémem. Socialismus vs. kapitalismus V ekonomice představují socialismus vs. kapitalismus protichůdné myšlenkové směry a jejich ústřední argumenty dotýkat se role vlády v ekonomice a ekonomické rovnosti mezi občany, což znamená, že subjekt - ať je jakýkoli - může fungovat a existovat bez vnějšího vlivu, podpory nebo obchodu.

Autarky

Prohloubení konceptu Autarky

Ve většině případů je země a její ekonomika propojena, pokud je popsána jako autarky. To znamená, že země a její ekonomika jsou schopny fungovat nezávisle na zapojení - zejména finanční angažovanosti Přímé zahraniční investice (PZI) Přímé zahraniční investice (PZI) jsou investice strany v jedné zemi do podnikání nebo korporace v jiné zemi s záměr vytvořit trvalý zájem. Trvalý úrok odlišuje PZI od zahraničních portfoliových investic, kde investoři pasivně drží cenné papíry ze zahraničí. - s ostatními zeměmi a jejich ekonomikami. Pokud autarky rozhodně odmítne obchodovat s jinými zeměmi, stane se známou jako uzavřená ekonomika.

Když se podíváme na myšlenku autarky z politického hlediska, jednoduše to znamená, že pravidla a vlády vládnoucí nad entitou nevyžadují pomoc zvenčí. Uvažujme například o Spojených státech a jejich armádě. Ve většině případů americké vojenské skupiny - armáda, námořnictvo, námořní pěchota atd. - fungují dokonale bez pomoci vnějšího vlivu. A v mnoha případech americké vojenské skupiny pomáhají dalším zemím. V dobách války je však pro přežití a úspěch nezbytná pomoc jiných zemí a jejich vojenských skupin.

Ideologie autarky byla široce používána v celé historii různými entitami a v různých myšlenkových směrech, včetně syndikalismu, levicového populismu a afrického socialismu. Tradicionalistický konzervatismus a dokonce i americký vládní systém alespoň částečně využili koncept autarky.

Většina subjektů přesto zjistila, že autarky je téměř nemožné plně dosáhnout a je škodlivá, protože stagnuje růst a brání rozvoji a posilování vztahů mezi národy. Takové vztahy jsou téměř vždy v určitém okamžiku nezbytné nebo alespoň užitečné.

Historie Autarky

Moderní stopy autarky obvykle začínají německým ekonomem Friedrichem Listem a jeho knihou „The National System of Political Economy“, která vyšla v roce 1841. Po studiích jako Friedrich Wilhelm a Joseph Schelling se List pohyboval, studoval a pracoval na aktualizaci ekonomická hlediska předložená Alexanderem Hamiltonem.

Kořen autarky nakonec pochází od Georga Friedricha Hegela a hegelovského systému víry, který požadoval robustní stát a budování centralizované vlády, která by přijímala informace od jednotlivců a jejich rozhodnutí. I když je to mnohem složitější než jeden koncept, hegelovská filozofie se ve svém jádru zaměřila na to, aby byly ekonomické a politické síly vázány na národní stát, a tvrdila, že obchodování mimo národní stát je vlastizrada, protože představuje hrozbu pro státní moc. celkové zdraví a růst.

List nakonec tento koncept rozšířil a ve své knize napsal, že individuální zájmy by měly být na druhém místě se zájmy národa a že tento koncept by měl být náležitě zaměřen na politiky mezinárodního obchodu. Globalizace Globalizace je sjednocení a interakce jednotlivců, vlád, společností a země. Bylo toho dosaženo prostřednictvím. Nakonec Listovy myšlenky byly v přímém rozporu s konceptem volného obchodu a nezávislosti interakce s jinými zeměmi - stejnými ideály, které byly základem pro zrod nového světa.

Koncept autarky a odklon od volného obchodu ztratil trakci až do svého oživení po krachu akciového trhu v roce 1929. Vláda přijala zákony, jako je Smoot-Hawleyův zákon o clech, přičemž na mezinárodní zboží uvalila vysoké daně s mylnou vírou, že přinese země zpět z jámy ekonomické deprese, ve které se ocitla během třicátých let.

Autarky v moderním světě

Po druhé světové válce a po vytvoření politik, jako je Všeobecná dohoda o obchodech a clech (GATT), se moderní svět vrátil k volnému obchodu a budování finančních a ekonomických vazeb mezi zeměmi. Po celá desetiletí zůstávala autarky v křídlech a čas od času strkala hlavu, i když v některých zemích zůstala užitečná jen částečně a je obecně vyhrazena pro konkrétní oblasti ekonomických nebo politických systémů, jako je výše zmíněný vojenský příklad.

Nakonec si většina zemí uvědomila marnost snahy o dosažení nebo získání úplné nezávislosti na všech frontách. Koncept volného obchodu a vazby, které vytváří mezi zeměmi, jsou pravděpodobně primární funkcí, která umožňuje silným zemím růst. Rovněž umožňuje rozvojovým zemím transformovat jejich politické a ekonomické systémy na systémy, které jsou prospěšné pro jeho obyvatele.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Dovozní kvóty Dovozní kvóty Dovozní kvóty jsou limity stanovené vládou na množství určitého zboží, které lze do země importovat. Obecně lze říci, že tyto kvóty jsou zavedeny na ochranu domácího průmyslu a zranitelných producentů.
  • Argument kojeneckého průmyslu Argument kojeneckého průmyslu Argument kojeneckého průmyslu, klasická teorie mezinárodního obchodu, uvádí, že nová průmyslová odvětví vyžadují ochranu před mezinárodními konkurenty, dokud nebudou zralá, stabilní a schopná konkurenceschopnosti.
  • Tarif Tarif Tarif je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primární cíle uložení
  • Překážky obchodu Překážky obchodu Překážky obchodu jsou zákonná opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží a služeb, které lze importovat. Tyto obchodní překážky mají podobu cel nebo daní a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found