Neutralita peněz - přehled, superneutralita, kritika

Základem klasické ekonomie je neutralita peněz, která naznačuje, že změny v nabídce peněz v ekonomice ovlivňují pouze nominální ekonomické proměnné, jako jsou směnné kurzy, mzdy a ceny zboží a služeb. Podle teorie změny v peněžní nabídce neovlivňují reálné ekonomické proměnné spotřeby, zaměstnanosti a reálného hrubého domácího produktu (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země. a ukazatel jeho životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. .

Neutralita peněz

Teorie neutrality peněz naznačuje, že Federální rezervní systém centrální banky (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. neovlivňuje skutečné (nebo hlavní) proměnné v ekonomice. Teorie spočívá v tom, že jakékoli změně nabídky peněz čelí změny cen zboží a služeb a mezd, které jednotlivec vydělává.

Když se neutralita peněz a 0% populační růst shodují, ekonomika je podle teorie v rovnovážném stavu.

Souhrn:

  • Neutralita peněz uvádí, že zvýšení peněžní zásoby dlouhodobě mění pouze nominální proměnné ekonomiky, nikoli ty hlavní.
  • Peníze jsou směnným prostředkem; když se jeho nabídka zvýší, hodnota každé jednotky se sníží, a proto ji nelze vyměnit za stejnou hodnotu / množství.
  • Kritici teorie neutrality peněz naznačují, že peníze vzhledem ke své povaze nejsou a nikdy nemohou být neutrální.

Superneutralita peněz

Myšlenka superneutrality peněz je podstatně silnější než teorie neutrality peněz. Překonává to tím, že uvádí, že reálná ekonomika není ovlivněna změnami úrovně nabídky peněz, ale není ovlivněna ani rychlostí, s jakou nabídka peněz roste. Při pohledu na dlouhodobé modely ekonomiky se používají koncepty superneutality a neutrality peněz.

Realita peněz

Peníze jsou směnný prostředek přijímaný po celém světě bez ohledu na konkrétní typ nebo označení. Doslovný účel peněz má být použit výměnou za jiné věci, jmenovitě zboží a služby. Peníze zahrnují řadu dílčích funkcí:

  • Uchovatel hodnoty
  • Médium odložené platby
  • Zúčtovací jednotka

Všechny tyto funkce jsou však pouze podmnožinami primárního účelu výměna.

Je také třeba zdůraznit, že peníze jsou ve skutečnosti samy o sobě dobré. Proto se na něj vztahují stejná pravidla a zákony jako na jiné zboží. Pravidlem, které zřejmě nejvíce vyniká, je zákon snižování mezní užitnosti Zákon snižování mezní užitnosti Zákon snižování mezní užitnosti stanoví, že dodatečná užitečnost získaná zvýšením spotřeby klesá s každým dalším zvýšením úrovně spotřeby. Marginal Utility je změna celkového užitku v důsledku změny úrovně spotřeby o jednu jednotku. , což znamená, že s rostoucí zásobou peněz bude odpovídajícím způsobem klesat i její směnná hodnota. (Čím více se nabídka peněz zvyšuje, tím méně bude každá jednotka peněz mít hodnotu, což znamená, že ji nelze směnit za stejnou hodnotu nebo množství zboží a služeb.)

Opozice proti neutrality peněz

Kritici teorie neutrality peněz naznačují, že peníze ze své podstaty nejsou neutrální. Když se nabídka peněz zvýší, způsobí to odpovídající pokles její vlastní hodnoty.

Navíc, když se nabídka peněz zvýší, umožňuje těm, kteří ji získají jako první, v zásadě nakupovat zboží a služby s malou nebo žádnou změnou ceny. Jak nové peníze stékají k pozdějším uživatelům, ceny vzrostou, aby vyrovnaly přebytek peněz. To znamená, že ti, kteří peníze dostanou později, budou nuceni platit vyšší ceny. Toto je známé jako Cantillon Effect.

Nárůst peněžní zásoby ovlivňuje také spotřebu Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb v domácnosti. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky. a výroba. Nové peníze vložené do ekonomiky způsobují nezbytnou změnu relativních cen, jak je uvedeno výše. Znamená to, že vše stojí víc, takže se změní, kolik spotřebují jednotlivci a rodiny. Zvyšuje také související náklady pro společnosti, čímž se výroba stává nákladnějším podnikem.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Devizy Devizy Devizy (Forex nebo FX) představují přepočet jedné měny na druhou konkrétním kurzem známým jako devizový kurz. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky.
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Odměna Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found