Datum ex-dividendy - přehled, časové osy a praktický příklad

Datum ex-dividendy je investiční termín, který určuje, kteří akcionáři jsou způsobilí pro příjem deklarovaných dividend. Když společnost oznámí dividendu, představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. nastavit datum záznamu. Pouze akcionáři zapsaní v účetních knihách společnosti k tomuto datu mají nárok na dividendy. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. . Datum ex-dividendy se určuje na základě pravidel burzy cenných papírů a obvykle se stanoví jeden nebo dva dny před rozhodným dnem.

Datum ex-dividendy

Důležitá data související s dividendami

Když představenstvo oznámí výplaty dividend, vstupuje do hry několik důležitých dat:

# 1 Datum přiznání dividendy

Datum prohlášení o dividendě je datum, kdy představenstvo oznámí, že vyplatí dividendu akcionářům Akciové akcionáře Akciové akcionáře Akciový akcionář (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva. Společnost nejčastěji vydá tiskovou zprávu a / nebo zveřejní oznámení na webových stránkách společnosti.

V den prohlášení o dividendě ředitelé také stanovili rozhodující datum a datum ex-dividendy. Noví akcionáři, kteří v tuto chvíli nakupují akcie, získají podíl z dividend.

# 2 Datum dividendy

Rozhodným dnem je datum, ke kterému společnost vyplácející dividendy zaznamenává jména všech investorů, kteří drží akcie. Akcionáři, kteří nekupují akcie před rozhodným dnem dividendy, se neúčastní rozdělování dividend společnosti.

# 3 Datum ex-dividendy

Americká komise pro cenné papíry a burzy stanoví datum ex-dividendy na jeden den před rozhodným dnem, aby byly informace o nákupu a prodeji zachyceny před rozhodným dnem. Časový rozdíl mezi datem záznamu o dividendě a datem ex-dividendy poskytuje nezbytný čas na přípravu papírování a elektronických záznamů.

# 4 Datum výplaty dividendy

Datum výplaty dividendy je datum, kdy jsou dividendy vyplaceny akcionářům. Hotovost se odráží ve zprostředkovatelském nebo běžném účtu akcionáře nebo na šeku Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak napsat šek. Tato příručka ukazuje, že jste krok za krokem přijímáni doporučeně.

Časové osy související s datem ex-dividendy

Datum ex-dividendy je důležité datum, které určuje, kdo mezi prodejcem a kupujícím akcií obdrží výplatu dividendy od vydávající společnosti. Následující časové osy určují, kdo získá dividendy:

  • Pokud kupující koupí akcie společnosti před datem ex-dividendy, má kupující nárok na výplatu dividend. Důvodem je, že informace o nákupu jsou předány agentovi převodu před datem záznamu. Společnost bude kupujícího počítat jako jednoho ze stávajících akcionářů.
  • V případě, že kupující koupí akcie po tomto datu, nebudou informace o nákupu předány agentovi převodu před rozhodným datem. Nebudou tedy mít nárok na dividendy. Místo toho platbu obdrží předchozí vlastník akcií.

Praktický příklad data ex-dividendy

10. dubna 2018 společnost XYZ oznámila výplatu dividend svým akcionářům. Společnost oznámila datum výplaty dividend 10. června 2018. Datum záznamu pro akcionáře zachycené v účetních knihách společnosti je pondělí 30. dubna 2018. To znamená, že datum ex-dividendy, jeden pracovní den před rozhodným dnem, bude bude pátek 27. dubna 2018. Oznámení zahrnuje následující důležitá data:

  • Datum prohlášení o dividendě: 10. dubna 2018
  • Rekordní datum dividendy: 30. dubna 2018
  • Datum bez dividendy: 27. dubna 2018
  • Datum výplaty dividendy: 10. června 2018

Datum ex-dividendy ve Spojených státech

Americká komise pro cenné papíry a burzy dříve použila pravidlo T + 2 pro datum ex-dividendy, což znamená, že bylo stanoveno dva dny před datem záznamu dividendy. Období bylo v září 2017 zkráceno na jeden pracovní den (T + 1) před rozhodným datem. Pracovní dny jsou definovány jako pracovní dny s výjimkou víkendů a velkých státních svátků, kdy jsou americké burzy a banky zavřeny.

Výjimkou z tohoto vzorce časování ex-dividend je, když se jedná o velké distribuce, jako jsou rozdělení akcií nebo speciální dividendy.

Datum ex-dividendy ve Spojeném království

Akcie kótované na Londýnské burze cenných papírů sledují datum ex-dividendy, které spadá jeden pracovní den před rozhodným dnem dividendy. Rozhodné datum obvykle připadá na pátek, zatímco datum ex-dividendy připadá na čtvrtek, s výjimkou zvláštních dividend, a mezinárodní emitenti dividend se sekundárním kotováním na Londýnské burze cenných papírů.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Čistý zisk Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků.
  • Nová emise Nová emise Nová emise popisuje cenný papír - obecně akcie nebo dluhy - který je poprvé registrován na veřejně obchodovaném trhu. Společné nové číslo je známé jako Initial Public Offering (IPO), ke kterému dochází, když podnik nebo společnost poprvé prodá cenné papíry na akciovém trhu.
  • Nerozdělený zisk Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestici
  • Priorita akcionářů Priorita akcionářů Priorita akcionářů je forma správy a řízení společnosti zaměřená na akcionáře, která se zaměřuje na maximalizaci hodnoty akcionářů před zvážením

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found