Teorie náhodného chodu - definice, historie, důsledky teorie

The Random Walk Theory, nebo Random Walk Hypotéza, je matematický model Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte 10 nejlepších typů akciového trhu. Navrhovatelé teorie se domnívají, že ceny cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. na akciovém trhu se vyvíjejí podle náhodného pochodu.

„Náhodná procházka“ je statistický jev, kdy proměnná nesleduje žádný patrný trend a pohybuje se zdánlivě náhodně. Teorie náhodného pochodu, jak je aplikována na obchodování, nejjasněji popsaná Burtonem Malkielem, profesorem ekonomie na Princetonské univerzitě, předpokládá, že cena cenných papírů se pohybuje náhodně (odtud název teorie), a proto tedy jakýkoli pokus předpovídat budoucí cenový pohyb, ať už prostřednictvím základní nebo technické analýzy, je marný.

Teorie náhodných procházek

Důsledkem pro obchodníky je to, že je nemožné překonat celkový průměr na trhu jinak než pouhou náhodou. Ti, kteří se přihlásili k teorii náhodného procházení, doporučují použít strategii „buy and hold“ a investovat do výběru akcií, které představují celkový trh - například indexového podílového fondu nebo ETF založeného na jednom ze širokých indexů akciového trhu, například jako index S&P 500.

Základní předpoklady teorie náhodné chůze

  1. Teorie náhodného procházení předpokládá, že cena každého cenného papíru na akciovém trhu následuje po náhodném procházení.
  2. Teorie náhodného procházení také předpokládá, že pohyb ceny jednoho cenného papíru je nezávislý na pohybu ceny jiného cenného papíru.

Stručná historie teorie náhodných procházek

V roce 1863 vydal francouzský matematik burzovní makléř jménem Jules Regnault knihu s názvem „Calcul des Chances et Philosophie de la Bourse“ nebo „The Study of Chance and the Philosophy of Exchange“. Regnaultova práce je považována za jeden z prvních pokusů o využití pokročilé matematiky při analýze akciového trhu.

Louis Bachelier, další francouzský matematik, ovlivněn Regnaultovou prací, publikoval článek s názvem „Théorie de a Spéculation“ nebo „Theory of Speculation“. Tento dokument se zaslouží o stanovení základních pravidel, která by byla klíčová pro použití matematiky a statistiky na akciovém trhu.

V roce 1964 vydal americký finanční ekonom Paul Cootner knihu nazvanou „Náhodný charakter cen na akciovém trhu“. Považován za klasický text v oblasti finanční ekonomie, inspiroval další díla, jako je „A Random Walk Down Wall Street“ od Burtona Malkiela (další klasika) a „Random Walks in Stock Market Price“ od Eugena Farmy.

Důsledky teorie náhodné chůze

Protože teorie Random Walk Theory předpokládá, že není možné předvídat pohyb cen akcií, je rovněž nemožné, aby investor na akciovém trhu dlouhodobě překonal nebo „porazil“ trh. To znamená, že je nemožné, aby investor překonal trh, aniž by na sebe vzal velké množství dalšího rizika. Nejlepší strategií, kterou má investor k dispozici, je investování do tržního portfolia, tj. Portfolia, které se podobá celkovému akciovému trhu a jehož cena dokonale odráží pohyb cen každého cenného papíru na trhu.

Záplava nedávných studií výkonnosti, která opakovala selhání většiny peněžních manažerů trvale překonávat celkový trh, skutečně vedla k vytvoření stále se zvyšujícího počtu pasivních indexových fondů. Ukazuje se také, že rostoucí počet investorů pevně věří v moudrost indexového investování. Podle údajů společností Vanguard a Morningstar došlo v roce 2016 k bezprecedentnímu přílivu více než 235 miliard dolarů do indexových fondů.

Teorie náhodných procházek v praxi

V roce 1988 byla Random Walk Theory testována ve slavné Dart Throwing Investment Contest. Tato soutěž, navržená časopisem Wall Street Journal, postavila profesionální investory pracující z newyorské burzy cenných papírů proti figurínským investorům. Fiktivní investoři se skládali ze zaměstnanců Wall Street Journal, kteří si vybrali akcie házením šipek na tabuli.

Experiment s názvem „The Wall Street Journal Dartboard Contest“ si získal velkou slávu a pozornost médií. Ze 100 soutěží vyhráli profesionální investoři 61, zatímco figuríny vrhající šipky vyhráli 39. Profesionální investoři však porazili trh pouze (což představuje výkonnost Dow Jones Industrial Average) 51krát ze 100.

Kritika teorie náhodných procházek

Jednou z hlavních kritik teorie Random Walk Theory je, že akciový trh se skládá z velkého počtu investorů a doba, kterou každý investor na trhu stráví, se liší. Je tedy možné, že se v krátkodobém horizontu objeví trendy cen cenných papírů a důvtipný investor může překonat trh strategickým nákupem akcií, když je cena nízká, a prodejem akcií, když je cena vysoká v krátkém časovém rozpětí.

Jiní kritici tvrdí, že celá základna teorie náhodných procházek je chybná a že ceny akcií sledují vzorce nebo trendy, a to i v dlouhodobém horizontu. Tvrdí, že protože cena cenného papíru je ovlivněna extrémně velkým počtem faktorů, může být nemožné rozeznat strukturu nebo trend, po kterém cena cenného papíru následuje. Jen proto, že vzor nelze jasně identifikovat, neznamená to, že vzor neexistuje.

Nenáhodná procházka

Na rozdíl od Random Walk Theory je tvrzení věřících v technickou analýzu - těch, kteří si myslí, že budoucí cenové pohyby umět lze předvídat na základě trendů, vzorců a historické cenové akce. Z tohoto pohledu vyplývá, že obchodníci s vynikající analýzou trhu a obchodními dovednostmi mohou výrazně překonat celkový průměr na trhu.

Obě strany mohou předložit důkazy na podporu svého postavení, takže je na každém jednotlivci, aby si vybral, čemu věří. Existuje však jedna skutečnost - možná rozhodující - která je v rozporu s teorií náhodných procházek. To je skutečnost, že existují někteří jednotliví obchodníci, kteří dlouhodobě trvale překonávají tržní průměr.

Podle teorie Random Walk Theory by obchodník měl být schopen překonat celkový průměr na trhu jen náhodou nebo náhodou. To by umožnilo existovat nějaký obchodníci, kteří by v daném časovém okamžiku - čistě náhodou - překonali tržní průměr.

Jaká je však šance, že stejný obchodníci by měli „štěstí“ rok co rok po celá desetiletí? Přesto skutečně existují takoví obchodníci, lidé jako Paul Tudor Jones, kterým se po dlouhou dobu podařilo konzistentně generovat výrazně nadprůměrné obchodní výnosy.

Je důležité si uvědomit, že i ti nejoddanější věřící v technickou analýzu - ti, kteří si myslí, že lze předvídat budoucí cenové pohyby na trhu - nevěří, že existuje nějaký způsob, jak neomylně předpovídat budoucí cenovou akci. Je přesnější to říci pravděpodobný budoucí pohyb cen lze předvídat pomocí technické analýzy a že obchodováním na základě těchto pravděpodobností je možné generovat vyšší návratnost investic.

Závěr

Komu tedy věříte? Pokud věříte v Random Walk Theory, měli byste investovat do dobrého ETF nebo podílového fondu navrženého tak, aby odrážel výkonnost indexu S&P 500 a doufal v celkový býčí trh.

Pokud si na druhou stranu myslíte, že cenové pohyby nejsou náhodné, měli byste zdokonalit své základní a / nebo technické analytické dovednosti a mít jistotu, že se vám tato práce vyplatí s vynikajícími zisky aktivním obchodováním na trhu.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Trojúhelníkové vzory - technická analýza Trojúhelníkové vzory - technická analýza Trojúhelníkové vzory jsou běžné grafové vzory, které by každý obchodník měl vědět. Vzory trojúhelníků jsou důležité, protože pomáhají naznačovat pokračování býčího nebo medvědího trhu. Mohou také pomoci obchodníkovi při zjišťování obrácení trhu.
  • Indikátor TRIN - Technická analýza Indikátor TRIN - Technická analýza Indikátor TRIN je zkratka pro obchodní index. Indikátor TRIN, známý také jako index ARMS, protože jej vytvořil Richard Arms, je funkčně indikátorem typu oscilátoru, který se primárně používá k identifikaci krátkodobých překoupených nebo přeprodaných podmínek na akciovém trhu.
  • Indikátor cik cak - technická analýza Indikátor cik cak - technická analýza Indikátor cik cak je běžný vzor technické analýzy používaný k odfiltrování nevýznamných výkyvů ceny cenného papíru a k přesnému sledování stávajícího trendu. Indikátor cik cak je však velmi zaostávající typ indikátoru.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found