Diferenciace produktu - definice. Typy, výhody

Diferenciace produktu je zavedení jedinečných, charakteristických vlastností nebo vlastností produktu, aby se zajistila USP (jedinečná prodejní nabídka) produktu. Diferenciace umožňuje společnosti dosáhnout konkurenční výhody Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout oproti jiným společnostem nabízejícím podobné náhražky produktů. Jedná se o základní marketingový proces, který má pro podnikání zásadní ekonomický význam.

Diferenciace produktu

Diferenciace produktů slouží jako katalyzátor v procesu rozhodování spotřebitele o nákupu. V zásadě odlišuje jeden produkt od ostatních a slouží jako rozhodující faktor při rozhodování o nákupu.

Rozebrat diferenciaci produktů

Proces diferenciace produktu může být stejně jednoduchý jako přepracování designu obalu a zavedení zcela nového funkčního prvku do produktu. Mezi různé faktory, kterými je proces implementován, patří:

1. Cenová diferenciace

Produkty na trhu se liší pouze na základě cenového faktoru. Tím se stanoví cenová hierarchie konkrétního produktu od nižších po vyšší náklady.

2. Necenová diferenciace

Produkty se v tomto případě liší podle formy, tvaru, funkce, funkce, barvy, přizpůsobení, trvanlivosti, kvality, služeb atd.

Druhy diferenciace produktů

1. Vertikální diferenciace

Vertikální diferenciace se zaměřuje na diferenciaci produktu na základě kvality. Na jakémkoli trhu existuje hierarchie kvality pro určitý typ produktu, který řadí produkty jednoho druhu od pozice nízké kvality k produktu nejvyšší kvality.

Vertikální diferenciace je v zásadě zaměřena na diferenciaci produktu s cílem posunout hierarchii směrem k vyšší kvalitě a využít tuto vlastnost jako konkurenční výhodu k prodeji produktu.

2. Horizontální diferenciace

Horizontální diferenciace je, když jsou produkty rozlišeny podle určité vlastnosti. Rozlišování může být o barvách, balení, tvarech, příchutích atd.

Výhody diferenciace produktů

1. Poskytuje ekonomické výhody

Diferenciace produktů je pro společnost ekonomicky výhodná. Poskytuje spotřebitelům důvod, proč proč jejich produkt stojí za to do něj investovat, na rozdíl od všech ostatních náhradních produktů. Z pohledu společnosti však náhradní produkty vytvářejí soupeření. Výsledkem je, že podnikům mohou vzniknout vysoké marketingové a propagační náklady, pokud budou soutěžit na trhu. Úspěšná diferenciační kampaň zvyšuje prodej společnosti o značnou marži a poskytuje jí konkurenční výhodu na trhu proč zaslouží si investici spotřebitele více než ostatní.

2. Pomáhá dosáhnout vyššího cenového bodu

Kromě toho produktová diferenciace pomáhá společnosti působit za vyšší cenu jen kvůli této další výhodě nebo funkci zavedené v produktu. Pokud tato odlišná vlastnost nebo rozdíl zavedený ve výrobku způsobí, že je lepší než jeho náhražky, spotřebitelé to častěji než nevnímají tak, že stojí za zvýšenou cenu.

3. Podporuje věrnost značce

Dalším důsledkem diferenciace produktů je to, že velmi často přináší do obrazu věrnost značce. Když společnost efektivně odlišuje své produkty a vyniká několik základních produktů, obvykle to přinese spotřebiteli loajalitu ke značce.

Je to proto, že jakmile je spotřebitel spokojen s několika výrobky značky, má tendenci začít kupovat další výrobky od této konkrétní značky. Spotřebitel je přesvědčen, že ostatní produkty společnosti jsou stejně dobré a vynikají stejně jako ty, které používají.

Případová studie: Blackberry v roce 2000

Na počátku dvacátých let vynikla kanadská společnost Blackberry Ltd. díky produktové diferenciaci výjimečně. Blackberry byla jediná značka smartphonů, která nabízí funkci okamžitých zpráv v zařízení s názvem BBM. Pomohlo to společnosti výrazně vyniknout na trhu.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • 5 P of Marketing 5 P's of Marketing 5 P's of Marketing - Product, Price, Promotion, Place, and People - are key marketing elements used to position a business strategically. 5 P z
  • Vyjednávací síla kupujících Vyjednávací síla kupujících Vyjednávací síla kupujících, jedna ze sil v rámci Porterovy analýzy pěti průmyslových odvětví, odkazuje na tlak, který mohou zákazníci / spotřebitelé
  • Typy kupujících Typy kupujících Typy kupujících jsou souborem kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitele ukazuje, jak oslovit lidi s různými zvyky
  • Proposition Value Proposition Value Proposition je příslib hodnoty stanovený společností, který shrnuje výhody produktu nebo služby společnosti a způsob, jakým jsou dodávány

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found