Operační riziko - přehled, jak měřit, příklad

Operační riziko je riziko spojené se strukturou nákladů společnosti. Konkrétněji jde o riziko, kterému společnost čelí kvůli úrovni fixních nákladů na její provoz. Spolu s prodejním rizikem, operační riziko je jednou ze dvou složek obchodního rizika.

Provozní riziko

Operační riziko jako součást obchodního rizika

Obchodní riziko je riziko související s provozním výnosem společnosti. Provozní zisk Provozní zisk, označovaný také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), je částka zbývajícího výnosu po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují. Můžeme rozdělit obchodní riziko na dvě složky:

  1. Provozní riziko - Souvisí se strukturou nákladů společnosti a úrovní fixních nákladů.
  2. Riziko prodeje - Souvisí s nejistotou generování tržeb kvůli variabilitě ceny a objemu zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotná položka, která vzniká při prodeji.

Provozní riziko a fixní náklady

Čím vyšší je úroveň fixních nákladů v provozu společnosti, tím vyšší je operační riziko. Na rozdíl od variabilních nákladů, které závisí na úrovni výroby, se fixní náklady nemění v závislosti na generovaných tržbách.

  • Pokud jsou fixní náklady vysoké, je pro společnost obtížnější upravit své náklady podle rozdílů v prodeji.
  • Podstatné změny v prodeji mohou generovat prudký nárůst provozních zisků, ale také velké provozní ztráty.

Měření operačního rizika

Měření operačního rizika lze provádět pomocí aplikace konceptu pružnosti. Přesněji řečeno, můžeme použít ukazatele, jako je stupeň provozního pákového efektu (DOL), což je velmi oblíbený ukazatel provozního rizika.

Stupeň provozní páky měří citlivost provozního výnosu na kolísání prodaných jednotek. Měří se jako procentní změna provozního výnosu vydělená procentuální změnou prodaných jednotek:

Operační riziko - vzorec DOL

Pokud jsme například vypočítali stupeň provozní páky pro společnost A a zjistili jsme hodnotu 3, znamená to, že společnost A by zaznamenala 3% zvýšení provozního výnosu za každé 1% růstu prodaných jednotek.

DOL je dynamická míra

Míra provozní páky není statickým měřítkem, ale její hodnota se mění na základě úrovně výstupu.

  • Na úrovních produkce, u nichž je provozní příjem záporný, je také míra provozní páky záporná.
  • Na úrovních produkce, u nichž je provozní příjem velmi blízký nule, je DOL velmi citlivý na změny prodaných jednotek.
  • Na úrovni výstupu, pro který je provozní příjem roven 0, je DOL nedefinovaný, protože jmenovatel ve vzorci je 0.

Praktický příklad - měření operačního rizika

Wonder Cars LLC vyrábí komponenty pro automobilový průmysl. Jako průmyslová společnost se značnými potřebami z hlediska produktivní kapacity se její nákladová struktura vyznačuje vysokými fixními náklady. Přesněji řečeno, za současných podmínek Wonder Cars:

  • Prodává pouze jeden produkt s jednotkovou cenou 850 $;
  • Nese variabilní náklady 250 $ za každý vyrobený kus; a
  • Nese celkové fixní náklady 2 000 000 $ ročně.

Za předpokladu, že společnost nyní vyrábí a prodává 10 000 kusů ročně, vypočítáme míru provozní páky, když společnost zvýší svou produkci o 5%.

  • S 10 000 prodanými jednotkami generuje společnost Wonder Cars tržby ve výši 8 500 000 USD a nese celkové náklady ve výši 4 500 000 USD. Znamená to provozní příjem ve výši 4 000 000 USD.
  • S 10 500 prodanými jednotkami generuje společnost Wonder Cars tržby 8 925 000 USD a nese celkové náklady 4 625 000 USD. To znamená provozní příjem 4 300 000 USD.

Nyní můžeme vypočítat stupeň provozní páky:

  • Čitatel rovnice se rovná 7,5%, což je procentní nárůst provozního příjmu;
  • Jmenovatel rovnice se rovná 5%, což je procentní nárůst prodaných jednotek.

Proto je DOL 1.5.

Další příklad - nižší fixní náklady

Předpokládejme, že společnost Wonder Cars nedávno našla efektivní strategii pro outsourcing části své produkce dodavateli, který by byl placen na jednotku. Jinými slovy, společnost bude schopna demontovat část své výrobní kapacity, snížit fixní náklady a zároveň zvýšit variabilní náklady.

Přesněji řečeno, Wonder Cars bude schopen vyrobit 10 000 kusů ročně s následující strukturou nákladů:

  • 450 $ variabilních nákladů za každou vyrobenou jednotku; a
  • Celkové fixní náklady 1 200 000 USD.

Za výrobu 10 000 kusů nese společnost Wonder Cars celkové náklady 5 700 000 USD. Pokud se průměrná prodejní cena nezmění, společnost vygeneruje provozní zisk 2 800 000 USD.

Pokud společnost zvýší svou výrobu a prodej o 5% na 10 500 kusů ročně, Wonder Cars by:

  • Vytvořte celkové příjmy ve výši 8 925 000 USD ročně; a
  • Mějte 4 725 000 $ s variabilními náklady a 1 200 000 $ s fixními náklady, celkem tedy 5 925 000 $. To znamená provozní zisk ve výši 3 000 000 USD.

Za takových podmínek Wonder Cars určitě vydělává méně peněz, ale DOL, a proto se provozní riziko snižuje. To je Protože:

  • Čitatel rovnice se nyní rovná 7,14%, což je procentní nárůst provozního výnosu; a
  • Jmenovatel rovnice se rovná 5%.

Míra provozní páky proto klesá na 1,428, což je v prvním příkladu méně než 1,5.

Jinými slovy, provozní výnosy společnosti Wonder Cars jsou méně citlivé na změny v prodeji, což znamená, že klesá i provozní riziko společnosti.

Správná úroveň operačního rizika

Společnost by neměla obecně minimalizovat úroveň operačního rizika ani ji maximalizovat. Správná úroveň operačního rizika závisí na několika faktorech, například:

  • Charakteristika odvětví: Podniky v některých průmyslových odvětvích možná budou muset nést určitou úroveň fixních nákladů, aby byly efektivní.
  • Zdraví rozvahy: Společnosti se špatnou rozvahou budou přistupovat k operačnímu riziku odlišně od finančně stabilnějších společností.
  • Celková strategie a úroveň averze k riziku: Jelikož vyšší úroveň operačního rizika zesiluje ztráty i zisky, může se vedení některých společností ochotně rozhodnout převzít vyšší operační riziko strukturálně nebo oportunisticky, pokud budou zjištěny příznivé podmínky.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Obchodní riziko Obchodní riziko Obchodní riziko se týká ohrožení schopnosti společnosti dosáhnout svých finančních cílů. V podnikání riziko znamená, že plány společnosti nebo organizace nemusí dopadnout tak, jak byly původně plánovány, nebo že nemusí splnit svůj cíl nebo dosáhnout svých cílů.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Cenová pružnost Cenová pružnost Cenová pružnost se vztahuje k tomu, jak se mění množství poptávané nebo dodávané zboží, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky.
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found