Americká burza - přehled, oživení, fúze NYSE

Americká burza (AMEX) zahájila svoji činnost v roce 1908 jako agentura New York Curb Market Agency. AMEX byl původně složen z obchodníků a makléřů, kteří se scházeli za účelem nákupu a prodeje akcií na otevřeném místě v New Yorku. Byl to samoregulační a velmi rudimentární trh, kde se většina transakcí dělala křikem.

Americká burza (AMEX)

Trh se postupem času stal strukturovanějším a v roce 1921 se stal newyorskou burzou, kterou kooperativně vlastnili její členové. Změna přinesla na burzu více pravidel Burza cenných papírů Burza cenných papírů označuje veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií, které obchodují na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti, ale zůstaly relativně neorganizované. Směnárna pokračovala v činnosti venku až do roku 1921, kdy se přestěhovala do budovy na dolním Manhattanu.

Burza získala moderní podobu v roce 1953, kdy získala název Americká burza cenných papírů (AMEX).

The Res Scandal

Ani po modernizaci nebyl AMEX bez problémů. V roce 1962 byla její pověst špatně poškozena velkou kontroverzí nazvanou skandál Res. Duo otce a syna Gerarda A. Re a Gerarda F. Re, souhrnně známého jako Res, bylo jádrem skandálu. Oba byli specialisty AMEX, kteří zneužívali pravidla burzy, aby se dopouštěli všech druhů tržních nekalých praktik.

Kupovali by například akcie neregistrovaných společností přímo od zasvěcených osob a poté je prodávali veřejnosti. Aby toho dosáhli, podpláceli by makléře, aby tlačili na určité akcie, nebo pomocí fiktivních účtů nakupovali velké množství akcií, aby uměle zvýšili ceny. Také využili vedení své síťové společnosti k přístupu k zasvěceným informacím a obchodování s nimi.

Skandál pokračoval od roku 1954 do roku 1962, kdy vyšetřování SEC našlo důkazy o rozsáhlé manipulaci s trhem. Skandál stál veřejnost ztrátami 10 milionů dolarů, což byla v 60. letech velmi velká částka.

Oživení a modernizace

V důsledku skandálu Res podstoupil AMEX několik změn. Paul Kolton, dříve burza v New Yorku (NYSE) burza v New Yorku (NYSE) Burza v New Yorku (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500, stejně jako 70 největší korporace na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej, a připojila se k AMEX jako její výkonný viceprezident. Pod Koltonovým vedením se společnost AMEX dokázala vzpamatovat ze skandálu a stala se druhou největší burzou ve Spojených státech. Na burze rovněž představil obchodování s opcemi a v roce 1971 se stal prezidentem společnosti AMEX. Výkonným ředitelem společnosti AMEX působil až do roku 1977, kdy odešel do důchodu.

Po Koltonovi vystřídal Thomas Peterffy, který burze zavedl zásadní technické reformy, jako je elektronické obchodování. Peterffy později založil známou platformu elektronického obchodování Interactive Brokers. Během Peterffyho působení byl AMEX považován za jedno z nejlepších obchodních míst v Americe.

Fúze s NYSE

V říjnu 2008 získala skupina NYSE Euronext společnost AMEX za 260 milionů USD. V rámci NYSE prošlo mnoha cvičeními rebrandingu. Poprvé byla po akvizici přejmenována na NYSE Alternext USA. Stalo se dějištěm akcií s malou tržní kapitalizací, podobně jako Vancouver Stock Exchange (VSE) Vancouver Stock Exchange (VSE) Vancouver Stock Exchange (VSE) zahájila svoji činnost mimo Vancouver, Britská Kolumbie v roce 1907. VSE nadále fungovala jako samostatná burza po fúzi se společností TMX Group.

V roce 2009 byla přejmenována na NYSE Amex Equities - pravděpodobně jako způsob, jak využít hodnotu značky, kterou si AMEX původně vybudovala od 60. let. V roce 2012 byla opět přejmenována na NYSE Market.

Poslední rebranding se uskutečnil v roce 2017, kdy byl přejmenován na NYSE American. Společnost NYSE použila společnost AMEX nebo NYSE American jako konkurenta nové burzy s názvem IEX. IEX byl zřízen k řešení některých problémů ve vysokofrekvenčním obchodování Vysokofrekvenční obchodování (HFT) Vysokofrekvenční obchodování (HFT) je algoritmické obchodování charakterizované rychlým prováděním obchodu, extrémně velkým počtem transakcí a velmi krátkodobý investiční horizont. Vysokofrekvenční obchodování využívá výkonné počítače k ​​dosažení nejvyšší možné rychlosti provádění obchodu. , jako jsou front-running objednávky a zneužití složitých typů objednávek.

Aby čelil těmto praktikám, zavedl IEX u všech objednávek sekulární zpoždění 320 mikrosekund. Společnost NYSE American nabídla v elektronickém obchodování nárůst rychlosti 350 mikrosekund v souladu s IEX, který byl průkopníkem této techniky.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Algoritmické obchodování Algoritmické obchodování Algoritmické obchodní strategie zahrnují rozhodování o obchodování na základě přednastavených pravidel, která jsou naprogramována do počítače. Obchodník nebo investor
  • Londýnská burza cenných papírů (LSE) Londýnská burza cenných papírů (LSE) Londýnská burza cenných papírů (LSE) se sídlem v Londýně ve Velké Británii je jedním z předních akciových trhů na světě. Společnost LSE, kterou vlastní London Stock Exchange Group, byla založena v roce 1571, což z ní činí jednu z nejstarších burz na světě
  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found