Manipulace s trhem - přehled, jak to funguje a techniky

Manipulace s trhem označuje umělou inflaci nebo deflaci ceny cenného papíru. Také známá jako manipulace s cenami nebo manipulace s akciemi, zahrnuje doslovnou manipulaci finančního trhu pro osobní zisk. Znamená to ovlivnit chování cenných papírů s úmyslem tak učinit.

Manipulace s trhem

Manipulace s trhem může být pro úřady a regulátory trhu obtížná Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burzu (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí, aby se zjistilo, že na pohyb cen cenného papíru má vliv více proměnných. Některé z těchto proměnných nemusí být ani dokonale vyčíslitelné. Když se však zjistí, manipulace s trhem narazí na vážnou občanskoprávní odpovědnost.

souhrn

  • Manipulace s trhem označuje umělou inflaci nebo deflaci ceny cenného papíru.
  • Manipulace s trhem může být obtížná nejen pro úřady, ale i pro manipulátora.
  • Existují dvě hlavní techniky manipulace s trhem: pump and dump a poop and scoop.

Proč je manipulace s trhem obtížná?

Manipulace s trhem může být obtížná nejen pro úřady, ale i pro manipulátora. Tyto obtíže se zhoršují zvětšením velikosti trhu a počtu účastníků na něm.

Proto je pro člověka snazší manipulovat s cenami akcií malé společnosti, jako je například penny. Důvodem je, že ostatní účastníci trhu a regulační orgány mají tendenci věnovat větší pozornost společnostem se střední nebo velkou tržní kapitalizací. Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnotou nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností.

Jak funguje manipulace s trhem?

Existuje několik způsobů manipulace s akciemi. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. ceny na trhu. Deflace ceny cenného papíru lze dosáhnout umístěním výrazně velkého množství malé objednávky za cenu, která je nižší než aktuální tržní cena tohoto cenného papíru.

Investoři to interpretují jako signál, že se společností není něco v pořádku. Negativní vnímání tlačí investory k prodeji cenných papírů, čímž tlačí cenu akcií ještě níže.

Jedním ze způsobů, jak nafouknout cenu cenného papíru, je zadat stejný počet objednávek na nákup a prodej stejného cenného papíru současně, ale pomocí různých makléřů. Objednávky se tedy navzájem ruší.

Velký objem provedených pokynů budí u investora dojem, že existuje větší zájem o cenný papír. To je přesvědčí o možnosti budoucího zhodnocení ceny, poté si koupí tuto jistotu, která nakonec posune skutečnou cenu akcií výše.

Techniky manipulace s trhem

Techniky manipulace s trhem zahrnují šíření nepravdivých informací prostřednictvím online kanálů, které investoři často navštěvují. Příval špatných informací na vývěskách v kombinaci s tržními signály, které se na první pohled zdají být legitimní, mohou obchodníky povzbudit k provedení daného obchodu.

Dvě hlavní techniky manipulace s trhem jsou:

1. Pump and Dump

Pump and dump je manipulační technika, která se často používá k umělému zvýšení ceny zabezpečení. Manipulátor se poté vyprodá a následovníkům zbývá nadhodnocená bezpečnost. Funguje to u akcií s mikropodnikovou kapitalizací.

2. Poop a kopeček

Technika kakání a nabírání se nepoužívá tak často jako pumpa a skládka. Zde je cena akcií společnosti se střední nebo velkou kapitalizací uměle deflována. Jakmile k tomu dojde, manipulátor nakoupí podhodnocené akcie, čímž získá zisk.

Poop a kopeček je vzácnější, protože je výrazně těžší uměle ovlivňovat ceny dobré společnosti.

Manipulace s měnou

Toto je také druh manipulace trhu, ale je považován za jinou třídu, vzhledem k tomu, že je prováděna právními orgány, jako jsou centrální banky a svrchované vlády. Manipulace s měnou není ve skutečnosti nezákonná, ale je odsuzována a Světová obchodní organizace (WTO) ji považuje za zneužití.

Obchodní partneři se také mohou rozhodnout uvalit sankce na měnové manipulátory. V rámci systému plovoucího směnného kurzu mohou země nafouknout nebo nafouknout hodnotu své vlastní měny na rozdíl od ostatních zemí. Mohou se znehodnotit prodejem státních dluhopisů Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. nebo tisk měny za účelem zlevnění vývozu a dovozu, čímž se vyřeší obchodní nerovnováha.

Zjistit více

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Volume of Trade Volume of Trade
  • Obchodování zasvěcených osob Obchodování zasvěcených osob Obchodování zasvěcených osob označuje praktiku nákupu nebo prodeje cenných papírů veřejně obchodované společnosti, zatímco vlastní významné informace
  • Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.
  • Dynamika trhu Dynamika trhu Dynamika trhu se týká sil, které ovlivňují ceny a chování výrobců a spotřebitelů. Síly vedou k tvorbě cenových signálů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found