Roll Up Strategy - přehled, praktický příklad, jak to funguje

Souhrnná strategie je proces získávání a slučování několika menších společností ve stejném odvětví a jejich konsolidace do velké společnosti. Spojení malých firem do větší společnosti umožňuje společnosti spojit své zdroje, snížit provozní náklady a zvýšit výnosy Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. .

Zahrnout strategii

Konsolidovaná společnost může rozšířit svůj geografický dosah tak, aby zahrnoval trhy Total Addressable Market (TAM) Total Addressable Market (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici produktu nebo službě, pokud jsou obsluhovány menšími společnosti. Může také nabídnout širší škálu produktů a služeb než jedna menší společnost. V důsledku toho mají investoři a akcionáři výhody velké skupiny investic.

Praktický příklad souhrnné strategie

Předpokládejme, že společnost XYZ se zabývá montáží počítačového vybavení v Severní Americe. Společnost v poslední době zaznamenala růst tržeb, ale její provozní náklady Inventoriable Cost Inventoriable costs, známé také jako náklady na produkt, se vztahují k přímým nákladům spojeným s výrobou produktů pro generování výnosů. Před prodejem se inventář zaznamená v rozvaze jako aktivum. Prodej těchto produktů přesouvá zásoby z rozvahy do nákladového řádku nákladů na prodané zboží (COGS) ve výkazu zisku a ztráty. nadále rostl, protože získává některé příslušenství používané při montáži počítačů od jiných společností. Společnost XYZ plánuje rozšířit své aktivity získáním dvou malých firem, které vyrábějí některé komponenty, které používá ve svých hlavních operacích.

Na podporu této strategie si společnost vypůjčila 1,2 milionu dolarů. Prostředky využívá k získání dvou menších společností, společnosti ABC a společnosti JKL. Společnost ABC se zabývá výrobou čipů RAM, což je základní součást, kterou společnost XYZ používá při sestavování počítačů, a její roční tržby jsou v průměru 300 000 USD. Společnosti XYZ a ABC se dohodly na pořizovací ceně ve výši 450 000 USD.

Druhou cílovou společností je společnost JKL, která se zabývá distribucí počítačového příslušenství a její tržby jsou v průměru 550 000 USD. Působí také v Evropě a jihovýchodní Asii. XYZ a JKL se dohodly na pořizovací hodnotě 600 000 USD.

Akvizice společností ABC a JKL pomůže společnosti XYZ snížit její provozní náklady a rozšířit její aktivity v Evropě a jihovýchodní Asii.

Výhody souhrnné strategie

Společnosti, které ve svých plánech expanze používají souhrnnou strategii, mají různé výhody. Na příkladu společnosti XYZ nabízí implementace souhrnné strategie následující výhody:

1. Úspory z rozsahu

Před získáním společností ABC a JKL musela společnost XYZ outsourcovat čipy RAM, protože jsou součástí komponent používaných při sestavování počítačů. Také se muselo spoléhat na jiné distribuční kanály, aby dodaly své konečné sestavené počítače. Akvizicí dvou menších společností společnost XYZ snižuje náklady, které jí dříve vznikly při získávání RAM čipů a distribuci jejích produktů na trh.

Navíc akvizice společnosti JKL, která působí v Evropě a jihovýchodní Asii, umožňuje společnosti přístup na širší trh pro její výrobky. Využitím úspor z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu proto odkazují na nákladovou výhodu, se kterou se společnost setká, když zvýší svou úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce, může snížit výrobní náklady a zvýšit své výnosy.

2. Křížový prodej

Kromě dodávky smontovaného počítačového vybavení bude nyní XYZ ráda prodávat širší škálu produktů, včetně čipů RAM a dalšího počítačového příslušenství. Křížový prodej poskytuje nabyvateli konkurenční výhodu ve srovnání s ostatními konkurenty, kteří prodávají pouze sestavené počítače. Klíčovým krokem při křížovém prodeji je exponenciální růst, který společnost očekává od prodeje přidaných produktů a služeb širšímu publiku.

3. Vícenásobná arbitráž

Vícenásobná arbitráž je proces zvyšování hodnoty společnosti, aniž by došlo k jakémukoli provoznímu zlepšení. Akvizice menších společností přináší agregaci zdrojů a výnosů, což společnosti přináší větší hodnotu.

Spusťte FMVA Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Kroky v souhrnné strategii

Implementace souhrnné strategie přichází s výzvami a proces může být vykolejen, což povede k předčasné transakci. Společnost implementující souhrnnou strategii by měla postupovat podle následujících kroků:

1. Vytvořte specializovaný akviziční tým

K uskutečnění úspěšné akvizice by měl být vytvořen samostatný tým s potřebnými odbornými znalostmi. Akviziční tým by měl mít v ideálním případě následující dovednosti:

  • Vývoj vítězných souhrnných vzorců
  • Finance a účetnictví
  • Právní
  • Identifikace potenciálních cílů
  • Dobré vyjednávací schopnosti

2. Sloučení operací získaných podniků

Aby byli nabyvatelé úspěšní v souhrnné strategii, musí být ostražití vůči svým získaným podnikům. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je sloučení získaných společností do jednoho subjektu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Horizontální akvizice Horizontální akvizice Horizontální akvizice je strategie, která zahrnuje převzetí nebo sloučení s jednou nebo více organizacemi ve stejném odvětví.
  • Nepřátelské převzetí Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přístupem k akcionářům cílové společnosti, buď podáním nabídky nebo prostřednictvím hlas zmocněnce. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským
  • Bílý rytíř Bílý rytíř Bílý rytíř je společnost nebo jednotlivec, který získá cílovou společnost, která se blíží převzetí černým rytířem. Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem, protože bílí rytíři provádějí „přátelskou akvizici“ tím, že obecně zachovávají současný manažerský tým

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found