Inflace - Porozumění mechanismu a dopadu inflace

Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Růst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že měnová jednotka v jedné zemi nakoupí (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). Příčinou inflace v krátkodobém a střednědobém horizontu zůstává kontroverzní problém mezi ekonomy z celého světa. Panuje však shoda, že z dlouhodobého hlediska je inflace způsobena změnami v nabídce peněz.

Inflace

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Jak se počítá inflace?

Inflace se nejčastěji vypočítává sledováním změn cenových indexů. Obecně platí, že změny v indexu spotřebitelských cen (CPI) Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Jako ukazatel inflace se používají ekonomické ukazatele. Řekněme, že CPI pro daný národ byl 210 na konci roku 2017 (základní rok) a 220 na konci roku 2018. Výpočet procentní změny těchto hodnot nám poskytne inflaci v tomto časovém období:

Příklad inflace

Lze tedy konstatovat, že inflace v roce 2018 činila přibližně 5%.

Pokud se zvýší cena vstupů na výrobu vysoce poptávaného nepružného zboží (jako je ropa nebo léky), budou dodavatelé nuceni ke zvýšení svých cen kompenzovat. Může to být způsobeno řadou důvodů, jako jsou ekologické katastrofy, cla, vládní sankce nebo nedostatek. Je-li dostatečně rozšířený, může tento jev posunout CPI výše, což povede k inflaci.

Opak je také pravdou - přičemž nižší vstupní náklady mohou vést k deflaci Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz. .

Jak ovlivňuje spotřebitelská poptávka inflaci?

Při zachování dalších faktorů bude růst spotřebitelské poptávky po zboží vést ke zvýšení ceny zboží (CPI), jak je uvedeno níže:

Inflace poptávky

Spotřebitelská poptávka po zboží se může zvýšit v důsledku celé řady faktorů, jako jsou změny chuti spotřebitelů, vyhlídky na dlouhodobý nedostatek nebo zvýšení nabídky peněz. Opak je také pravdou; pokles spotřebitelské poptávky bude mít za následek nižší CPI, a tedy deflaci.

Jak ovlivňuje nabídka peněz inflaci?

Z dlouhodobého hlediska ovlivňuje nabídka peněz kupní sílu měny podle pravidel nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je dodávané množství zboží a požadované množství dobří jsou si navzájem rovni. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. . Níže uvedený diagram ukazuje, jak by zvýšení peněžní zásoby v ekonomice ovlivnilo inflaci:

Inflace: nabídka a poptávka

Peněžní zásoba se může zvýšit různými způsoby, zejména pokud vlády vytisknou více peněz nebo usnadní přístup k úvěrům. Nižší úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. může podnítit spotřebitelské půjčky a vést ke zvýšení nabídky peněz. Ve výše uvedeném diagramu vidíme, že příliv peněz v prostředí, kde poptávka zůstává stejná, bude mít za následek devalvaci dané měny.

Opak je také pravdou; pokud vlády omezí nabídku peněz a vše ostatní zůstane konstantní, měna začne zhodnocovat hodnotu.

Dopady inflace

1. Pokles nezaměstnanosti

Když se zvýší cena zboží, zvýší se také tržby a následně zisky pro soukromé podniky. Příliv kapitálu umožní podnikům rozšířit své činnosti najímáním dalších zaměstnanců.

2. Snížení skutečné hodnoty dluhu

Jak je vysvětleno výše, inflace je spojena s poklesem úrokových sazeb. Nízké úrokové sazby způsobí pokles hodnoty dluhu a souvisejících dluhových nástrojů. To může stimulovat výdaje spotřebitelů, protože spotřebitelé mohou mít větší tendenci brát během daného období více dluhů. Na druhou stranu se podniky mohou snažit prodat dluhopisy za účelem financování svých operací, protože dluhopisy by se staly méně atraktivními investicemi.

Dodatečné zdroje

Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících článcích o financování:

  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Makrofinancování Makrofinancování Makrofinancování se zaměřuje na rozsáhlé výhody pro část ekonomiky nebo pro celou ekonomiku. Je šitý na míru, aby našel řešení pro ekonomický růst

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found