Valuation Gap - Overview, Reasons, and How to address

Oceňovací mezera vzniká, když chce jednotlivec prodat svou společnost. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. za více peněz, než je kupující ochoten zaplatit. Každý jednotlivec, který si nechal posoudit svou firmu, má pravděpodobně odhad, kolik to stojí. Může proto být frustrující, když se osoba pokusí prodat svůj podnik, jen aby si uvědomila, že potenciální kupci nabízejí mnohem nižší hodnotu. Rozdíl v ocenění mezi prodávajícím a kupujícím je rozdíl v ocenění.

Oceňovací mezera

Některé mezery v ocenění způsobují problémy s načasováním mezi trhem prodávajícího a kupujícího. Pokud je trh ve prospěch kupujícího, pak bude chtít zaplatit docela nízkou částku, než jakou chce majitel společnosti. A pokud se jedná o trh prodávajícího, majitel společnosti bude požadovat mnohem vyšší číslo, než jaké nabízí většina kupujících.

Kurz modelování oceňování podniků v oblasti financí podrobně rozebírá metody používané finančním analytikem. Co je úloha finančního analytika pro oceňování podniků.

Proč existují oceňovací mezery

Podle zprávy zveřejněné Business Enterprise Institute jedna z hlavních příčin tohoto problému vyplývá ze skutečnosti, že vlastníci firem popírají existenci oceňovací mezery. Jako takový, vlastník společnosti, nebude vyvíjet žádné úsilí ani investovat žádné zdroje do překlenutí propasti. Profesor Howard Stevenson z Harvard Business School je přesvědčen, že k nesprávnému vnímání dochází kvůli nedostatku znalostí a inherentnímu optimismu ze strany prodejce.

Bezpodmínečný optimismus a nedostatek pečlivosti jsou jistými recepty na katastrofy, zvláště když je vlastník požádán o odhad:

  • Současná hodnota jeho podnikání a očekávané tempo růstu
  • Předpokládaná výkonnost dlouhodobých aktiv společnosti Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují krátkodobá, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a
  • Množství peněz, které vlastník pravděpodobně utratí po ukončení. Exit Strategies Exit strategy jsou plány prováděné vlastníky firem, investory, obchodníky nebo investory rizikového kapitálu, jejichž cílem je opustit svou pozici v aktivu v určitém okamžiku od společnosti

Dalším aspektem, který způsobuje mezery v oceňování, je tendence vlastníka soustředit se na to, kolik do svého podnikání vložil. Přitom takový jedinec předpokládá, že výhody, které doposud získal z podnikání, jsou stejné výhody, jaké získá nový majitel společnosti. Bohužel tomu tak není. Nový jednatel společnosti může přijmout nové zásady a postupy, které povedou ke zcela odlišným výsledkům.

Překlenutí oceňovací mezery

Kdykoli si jednotlivec pomyslí na prodej svého podnikání, usiluje o dosažení dokonalého vyrovnání nebo nulového rozdílu mezi různými faktory ovlivňujícími prodej. Pro většinu majitelů je to často náročné a způsobuje to zpoždění v obchodním prodeji po celé měsíce. Naštěstí existuje několik způsobů, jak lze překlenout oceňovací mezeru. Obsahují:

# 1 Postupné uzávěry

Jedním ze způsobů, jak vyřešit spor o ocenění, je zajistit několik uzavření investice. V takovém případě musí být kupující společnosti ochoten zaplatit část ceny předem. Poté může zbývající částku zaplatit, jakmile společnost dosáhne určitých milníků nebo před stanoveným datem podle toho, jak si firma vede.

Kupní smlouva může například stanovit počáteční uzavření ve výši 40%, což znamená, že investor platí počáteční náklady ve výši 40% z ceny. Zbývajících 60% lze vyplatit postupně, na základě toho, jak firma dosáhla milníků. Milníky budou odsouhlaseny oběma stranami a budou se skládat z prahových hodnot, které investor považuje za nezbytné, aby mohl investovat zbývající část.

Rozkazy č. 2

Další technikou řešení mezer v oceňování je vydávání opčních listů Opční listy Opční listy jsou opce vydané společností, která obchoduje na burze a dává investorům právo (nikoli však povinnost) nakupovat akcie společnosti za konkrétní cenu ve stanoveném časovém období. Když investor uplatní zatykač, nakoupí akcie a výnosy jsou pro společnost zdrojem kapitálu. . S takovým přístupem kupující připouští, že vlastník požaduje ocenění před penězi, ale za jedné podmínky, to znamená, že kupující má oprávnění k nákupu více akcií společnosti jako zajištění. Opční list lze uplatnit kdykoli, když podnik nedosáhne předem stanovených milníků.

Pokud se majitel společnosti rozhodne jít touto cestou, jedním z faktorů, které by měl předem určit, je cena cvičení. Je to cena, za kterou by investor uvedené akcie koupil. Realizační cena může být nominální, oceněná při počáteční závěrečné nákupní hodnotě, nebo oceněna podle stávající tržní hodnoty, když jsou akcie nakupovány.

# 3 Prodejte méně než 100% podniku

Dalším pravděpodobným řešením pro oceňovací mezery je prodej pouze části podniku. Prodejem části společnosti to znamená, že vlastník stále vlastní určitá aktiva firmy, která může zlikvidovat a získat hotovost. To také znamená, že vlastník má právo podílet se na budoucích činnostech týkajících se firmy.

# 4 Uspořádání úschovy

V některých případech se kupující a prodávající mohou dohodnout na hodnotě podniku. Nemusí se však shodnout na finančních dopadech, které mohou vzniknout z jednoho nebo více identifikovaných rizik. Například pokud má společnost projednávaný soudní spor, může být obtížné odhadnout finanční závazek, který soudní spor způsobí na jejím výkonu.

V takových situacích může kupující souhlasit s vložením části ceny na vázaný účet. Jakmile je nevyřízený problém nebo riziko vyřešen bez jakékoli finanční škody, zaplatí zbývající částku.

Závěrečné slovo

S rostoucí makroekonomickou nejistotou nepřekvapuje, že mezery v oceňování jsou stále výzvou. Ve skutečnosti je velmi vzácné, aby se kupující a prodávající společnosti dohodli na hodnotě daného podniku. Některé z technik, které lze použít k odstranění nedostatků, zahrnují postupné uzavírání, vydávání warrantů, ujednání o úschově a prodej pouze části společnosti.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Specialista na oceňování podniku Specialista na oceňování podniku Oceňování podniku se týká procesu stanovení skutečné hodnoty podniku. Majitelé spolupracují se specialistou na oceňování podniků, aby jim pomohli získat objektivní odhad hodnoty jejich podnikání. K určení reálné hodnoty podniku vyžadují služby specialistů na oceňování podniků.
  • Hodnota kapitálu vs hodnota podniku Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • Podmíněná úschova Podmíněná úschova je ujednání o držení aktiv transakce třetí stranou. Aktiva jsou vedena na účtu třetí strany a uvolňují se, pouze když
  • Typy násobků ocenění Druhy ocenění násobků Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found