Securities Investor Protection Corporation (SIPC) - přehled, jak to funguje

The Securities Investor Protection Corporation (SIPC) je nezisková organizace financovaná členy, která se snaží chránit zákazníky před finančními ztrátami v případě bankrotu makléřské firmy Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentura), která není schopna splatit své nesplacené dluhy věřitelům. . SIPC byl vytvořen ve Spojených státech v roce 1970 na základě zákona o ochraně investorů v oblasti cenných papírů s cílem snížit nejistotu mezi investory a podpořit investice na trhu s cennými papíry.

Společnost pro ochranu investorů v oblasti cenných papírů

SIPC je organizace financovaná členy, což znamená, že každá členská firma přispívá do vzájemně financovaného fondu, který lze použít pro likvidaci škod v případě, že se kterákoli členská firma dostane do finančních potíží. Členové SIPC také musí dodržovat určitá pravidla, aby si udrželi členství a zůstali součástí SIPC.

Jak to funguje?

SIPC chrání zákazníky všech registrovaných makléřských společností ve Spojených státech. Pokud makléřská firma selže nebo je zlikvidována a aktiva zákazníků jsou v ohrožení, SIPC zakročí jako:

  1. Subjekt, který organizuje, jak jsou aktiva zprostředkovatelských firem, které selhaly, distribuována svým zákazníkům.
  2. Pojistitel, který chrání každého zákazníka až do výše 500 000 USD před chybějícími cennými papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. , který zahrnuje limit 250 000 $ na hotovost.
  3. Zprostředkovatel, který v případě finančního selhání převede aktiva zákazníků na jinou makléřskou firmu.

SIPC podporuje růst makléřských firem ve Spojených státech tím, že umožňuje investorům, aby se cítili bezpečně ohledně svých aktiv, a stimuluje investice.

Důležité upozornění v Korporaci pro ochranu investorů v oblasti cenných papírů

  1. Aby byla zajištěna ochrana investora, musí být makléřská společnost členem SIPC. Seznam členů SIPC naleznete zde.
  2. SIPC nenabízí žádnou ochranu před poklesem hodnoty aktiv, tj. Nepracuje na snížení systematického rizika nebo idiosynkratického rizika Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního rizika aktivum - například akcie -, kterému investor čelí. Postupuje pouze v případě, že je členská firma finančně zoufalá a chybí aktiva zákazníků, a to za účelem zotavení a zabezpečení zákazníků.
  3. SIPC chrání pouze určité třídy aktiv. Mezi chráněná aktiva patří akcie, dluhopisy, směnky, dluhopisy, převoditelné akcie, depozitní certifikáty, opce typu put / call / straddle a hotovost až do výše 25 000 USD. Mezi nechráněná aktiva patří komodity, měny, futures kontrakty, fixní anuity, zajišťovací fondy, investiční kontrakty, které nejsou registrovány u Komise pro cenné papíry v USA. (SEC).

Ilustrativní příklad - případ Lehman Brothers

Likvidace Lehman Brothers po globální finanční krizi 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008–2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích i institucích v okolí po celém světě, přičemž miliony Američanů jsou hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet výpomoc, což je jeden z nejsložitějších a zdlouhavějších případů v historii SIPC. Během několika dní po likvidaci firmy, 19. září 2008, převedl SIPC na zákaznický majetek 105 miliard USD pro přibližně 110 000 zákazníků.

Do 2. prosince 2008 bylo zákazníkům zasláno 925 000 formulářů žádostí pro účely podání a vymáhání, přičemž konečný termín pro vyřízení žádosti je 1. června 2009 (zákazníci, kteří podají žádosti později než uvedené datum, nemusí získat zpět žádná aktiva).

Likvidační případ však stále čeká - poslední aktualizace proběhne v roce 2018, kdy společnost Lehman Brothers souhlasila s konečnými zrychlenými distribučními volbami, které nezajištěným věřitelům umožňují vydělat peníze a získat dalších 1,48% při vymáhání.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Příčiny špatného úvěru Příčiny špatného úvěru Věřitel může potenciálnímu dlužníkovi odmítnout půjčku z důvodu mnoha příčin špatného úvěru. Špatný kredit je záznam člověka o minulých selháních při provádění včasných plateb
  • Kapitola 11 Kapitola 11 Úpadek Kapitola 11 je právní proces, který zahrnuje reorganizaci dluhů a aktiv dlužníka. Je k dispozici jednotlivcům, partnerům, společnostem
  • Kreditní událost Kreditní událost Kreditní událost označuje negativní změnu v bonitě dlužníka, která spouští podmíněnou platbu ve swapu úvěrového selhání (CDS). Dochází k němu v případě, že jednotlivec nebo organizace nesplácí svůj dluh a není schopen dodržovat podmínky zadané smlouvy, což vyvolá úvěrový derivát, jako je swap úvěrového selhání.
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found