Spoofing - přehled, jak to funguje a aktuální legislativa

Spoofing je rušivý algoritmický obchodní postup, který zahrnuje podávání nabídek na nákup nebo nabídky na prodej futures kontraktů Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. a zrušení nabídek nebo nabídek před provedením obchodu. Cílem této praxe je vytvořit falešný obraz poptávky nebo falešného pesimismu na trhu.

Vytvořením falešného sentimentu na trhu může obchodník manipulovat s akcemi ostatních účastníků trhu a změnit cenu cenného papíru. Následnou reakcí na výkyvy může spoofer vydělat zisk. Proto je spoofing považován za formu manipulace trhu.

Spoofing

Spoofing se stal prominentním s nárůstem vysokofrekvenčního obchodování (HFT) Vysokofrekvenční obchodování (HFT) Vysokofrekvenční obchodování (HFT) je algoritmické obchodování charakterizované rychlým prováděním obchodu, extrémně velkým počtem transakcí a velmi krátkým horizont investičního horizontu. Vysokofrekvenční obchodování využívá výkonné počítače k ​​dosažení nejvyšší možné rychlosti provádění obchodu. . Vysokofrekvenční obchodování umožňuje provádění velkých obchodních příkazů ve velmi krátkém čase. Vzhledem k výhodám HFT získává spoofing obrovský rozsah, který poskytuje příležitosti pro větší pohyb cen cenných papírů a vydělávání vyšších zisků.

Spoofing a legislativa

Protože spoofing je považován za formu manipulace s trhem, je tento postup považován za nezákonný. Ve Spojených státech je to považováno za nezákonnou činnost a za trestný čin podle zákona Dodd-Frank z roku 2010 Zákon Dodd-Frank Zákon Dodd-Frank nebo zákon o reformě a ochraně spotřebitele z Wall Street z roku 2010 byl uzákoněn během Obamova administrativa v reakci na finanční krizi v roce 2008. Usilovala o zavedení významných změn ve finanční regulaci a vytvoření nových vládních agentur pověřených prováděním různých ustanovení zákona. . US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) je nezávislá agentura, která sleduje tyto aktivity na trzích s futures.

I přes související trestní odpovědnost se některé velké finanční instituce i nadále zapojují do nezákonných praktik. Například v lednu 2018 byly tři evropské banky - UBS, Deutsche Bank a HSBC - obviněny z manipulace trhu pomocí spoofingových schémat a byla pokutována Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Proces spoofingu

Spoofing v roce 2010 Flash Crash

Flash Crash 2010 Flash Crash 2010 Flash Crash je krach trhu, ke kterému došlo 6. května 2010. Během krachu 2010 přední americké akciové indexy, včetně Dow, vymazaly na amerických akciových trzích tržní hodnotu téměř 1 bilion $. Krach trhu byl charakterizován rychlým poklesem na akciových trzích a jejich rychlým částečným oživením během hodiny.

Po sérii vyšetřování byla manipulace trhu využívající spoofingová schémata určena jako jeden z hlavních spouštěčů Flash Crash. V roce 2015 americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na londýnského obchodníka Navindera Singha Saraa. Byl obviněn z manipulace trhu poté, co zadal velkou objednávku na futures kontrakty akciového indexu E-Mini S&P 500 s úmyslem zrušit objednávku před provedením.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení spoofingu. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Algoritmy (Algos) Algorithms (Algos) Algorithms (Algos) are a set of instructions that are entered to perform a task. Algoritmy jsou zavedeny k automatizaci obchodování za účelem generování zisků s frekvencí nemožnou pro lidského obchodníka
  • Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice.
  • Momentum Investing Momentum Investing Momentum Investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found