Struktura půjčky - přehled, komponenty, příklady

Struktura půjčky jsou podmínky půjčky s ohledem na různé aspekty, které tvoří půjčku, včetně splatnosti nebo doby splatnosti, splácení a rizika.

Ke struktuře půjčky se dospěje přihlédnutím k několika faktorům, jako je účel, časová osa a rizikový profil Averze k riziku Averze k riziku odkazuje na tendenci ekonomického subjektu přísně upřednostňovat jistotu před nejistotou. Ekonomický agent vykazující averzi k riziku se považuje za averzi k riziku. Formálně agent averze k riziku přísně upřednostňuje očekávanou hodnotu hazardu před samotným hazardem. dlužníka. V následujících částech probereme různé struktury, které existují na základě výše uvedených faktorů.

Struktura půjčkyObrázek 1: Komponenty a varianty struktury půjčky

Struktury založené na splácení

Různé struktury splátek se liší podle toho, jak jsou splátky organizovány. Níže jsou uvedeny některé běžné struktury:

Základní

Amortizovaná půjčka: Odepsaná půjčka je do konce svého splatnosti plně splacena ve stejných splátkách, které zahrnují jistinu i úrok.

Balónová půjčka: Balónová půjčka je obdobou amortizované půjčky, s výjimkou toho, že na konci doby platnosti půjčky bude velká splátka. Velikost platby balónem ovlivňuje velikost stejných plateb, které zahrnují jistinu i úrok.

Bullet půjčka: Kuličková půjčka je obdobou balónkové půjčky, kromě toho, že stejné platby se skládají pouze z úroků a jistina se na konci splácí jako splátka balónem. Struktura se nejčastěji používá u dluhopisů, které provádějí stejné výplaty kupónů a při splatnosti platí nominální hodnotu.

Exotický

Vyvolatelné / puttable: Některé půjčky přicházejí s možností splácení, což znamená, že dlužník může splácet úvěr dříve, než je splatnost. Jedná se o vypověditelnou půjčku. Dlužník může chtít využít nižší úrokové sazby a půjčku refinancovat. Nejběžnějším příkladem jsou hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. . Opční půjčka je pravým opakem, kdy může věřitel požadovat dřívější splacení. Pomáhá věřiteli dosáhnout vyšších výnosů, když úrokové sazby rostou, uvolněním hotovosti z půjček s nižší úrokovou sazbou.

Konvertibilní: Konvertibilní půjčky lze převést na vlastní kapitál výpůjční činnosti podle volby věřitele. Specifikují dva pojmy, převodní poměr a přepočítací cenu, které definují počet akcií a cenu, za kterou budou vydány dlužníkům.

Plováky: Floaters jsou půjčky s různými kupónovými sazbami, které odpovídají převládající úrokové sazbě na trhu. Splátky z floaters se proto mění se změnou úrokových sazeb. Sazba z půjček se liší s ohledem na referenční hodnotu a je uváděna jako rozpětí k referenční hodnotě. Například běžným měřítkem je LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR funguje jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby, takže sazba na floateru bude uvedena jako LIBOR + 2%, kde rozpětí je 2%.

Tenorové struktury

Struktura půjčky rovněž vychází z doby trvání půjčky. Krátkodobé půjčky mohou mít ve srovnání se střednědobými nebo dlouhodobými půjčkami velmi odlišné struktury.

Krátkodobé poznámky

Úvěry je třeba splácet za méně než jeden rok. Obvykle se používají pro požadavky na provozní kapitál a mohou mít tenor od jednoho měsíce do roku.

Revolvingový úvěr

Revolvingový úvěr je služba poskytovaná věřitelem, kdy si vypůjčitel může na krátkou dobu půjčit jakoukoli částku až do maximální výše. Výše půjčky závisí na předchozí výpůjčce a splácení. Tyto půjčky se obvykle používají k krátkodobému řešení nedostatků financování.

Factoring

Factoring je druh zajištěného krátkodobého dluhu. Umožňuje podniku půjčit si peníze za své pohledávky. Podnik si může půjčit zlomek svých pohledávek a převést své pohledávky na věřitele. Věřitel poté inkasuje plnou částku pohledávek od dotčených stran.

Střednědobý / dlouhodobý dluh

Střednědobý a dlouhodobý dluh nabízí tradičnější platební struktury. Střednědobá půjčka je pro tenory od jednoho do pěti let, zatímco u dlouhodobých půjček je doba splatnosti delší než pět let. Různé struktury v rámci dlouhodobého dluhu vyplývají z rozdílů v úrovni rizika úvěru.

Struktury založené na riziku

Riziko úvěru je primárně zachyceno úrokovou sazbou úvěru, ale změna podmínek úvěru může změnit rizikový profil úvěru.

Senior dluh

Přednostní dluh je jednou z méně rizikových struktur, protože splácení nadřízeného dluhu má přednost před splátkami všech ostatních dluhů emitovaných společností. Seniorský dluh také účtuje nižší úrokovou sazbu kvůli jeho relativní bezpečnosti. Seniorská půjčka může nebo nemusí být chráněna kolaterálem.

Zajištěný dluh

Zajištěný dluh nebo zajištěný úvěr je úvěr, který je chráněn nějakou formou zajištění. To znamená, že v případě selhání může věřitel prodat specifikovaná aktiva dlužníka, aby získal zpět maximální možnou část částky půjčky.

Dluhopisy

Dluhopisy jsou nezajištěnou formou dluhu s pevnou úrokovou sazbou. Obvykle se jedná o juniorský dluh, a proto přicházejí s nižší pohledávkou než jiné formy dluhu. Je důležité si uvědomit, že termín obligace označuje různé typy struktur v různých částech světa. Například v Kanadě je obligace zajištěna, ale nevyžaduje k ní připojený konkrétní kolaterál, například zajištěný dluh.

Podřízený dluh

Podřízený dluh je rizikovější formou dluhu a poskytuje vyšší míru návratnosti ve srovnání s jinými úvěrovými strukturami. V případě platební neschopnosti nebo bankrotu je podřízený dluh splacen po všech ostatních dluzích.

Preferenční akcie

Některé třídy preferovaných akcií lze také považovat za formu dluhu, protože přicházejí s povinnými výplatami dividend. Některé upřednostňované akcie dokonce poskytují odložené dividendy, což znamená, že veškeré zmeškané výplaty dividend je třeba vyplatit později. Upřednostňovaná akcie je rizikovější než dluh, protože má vyšší prioritu než kmenový kapitál ve své žádosti o peněžní toky společnosti.

Další podmínky struktury půjčky

Samotné riziko, splácení a doba trvání nepopisují všechny struktury půjček. Jsou to termíny, které jsou přítomny v jiných formách.

Vedlejší

Kolaterál je aktivum nebo soubor aktiv patřících dlužníkovi, kterého se může v případě neplnění zmocnit poskytovatel zajištěné půjčky. Věřitel pak může uvedené aktivum (aktiva) prodat za účelem vrácení půjčky.

Smlouvy

Smlouvy jsou omezení, která věřitel stanoví jako podmínku půjčky na dlužníka. Smlouvy mohou být finanční i nefinanční. Finanční smlouva může mít formu udržování určitého poměru úrokového krytí. Poměr krytí úroku Poměr krytí úroku (ICR) je finanční poměr, který se používá k určení schopnosti společnosti platit úroky ze svého nesplaceného dluhu. nebo poměr dluhu a vlastního kapitálu. Nefinanční smlouvou může být omezení strategie nebo určitých podnikových akcí, jako jsou akvizice.

Záruky

Za některé půjčky ručí třetí strany, což znamená, že v případě selhání dlužníka bude ručitel splácet úvěr. Běžnou praxí je snižovat náklady na dluh u menších dceřiných společností. Dceřiná společnost Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. velké mateřské organizace.

Poplatky

Ve struktuře půjčky jsou zahrnuty také veškeré poplatky spojené s půjčkou. I když jsou velmi malé, představují skutečné náklady a mohou ovlivnit rozhodnutí upřednostňovat jednu strukturu před ostatními.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je poměr pákového efektu, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému kapitálu akcionáře.
  • Finanční vs. nefinanční smlouvy Finanční vs. nefinanční smlouvy Porovnání finančních a nefinančních smluv ve smlouvě o půjčce nám pomáhá lépe porozumět tomu, jak jsou smlouvy formulovány a jak jsou prováděny
  • Zajištěné vs. nezajištěné půjčky Zajištěné vs. nezajištěné půjčky Při plánování, kdy si vezmeme naši osobní půjčku, si dlužník může vybrat mezi zajištěnou a nezajištěnou půjčku. Při půjčování peněz od banky, družstevní záložny nebo
  • Dlužník vs. věřitel Dlužník vs. věřitel Klíčovým rozdílem mezi dlužníkem vs. věřitelem je, že oba pojmy označují dvě protistrany v úvěrové dohodě. Rozdíl také vede k a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found