Narativní klam - definice, přehled a příklady ve financích

Jedním z omezení naší schopnosti objektivně hodnotit informace je tzv. Narativní klam. Milujeme příběhy a necháváme, aby naše preference dobrého příběhu zakrývala fakta a naši schopnost racionálního rozhodování. To znamená, že nás může vést k méně žádoucímu výsledku jednoduše proto, že má lepší příběh. Toto je důležitý koncept v behaviorálním financování Behavioral Finance Behavioral finance je studium vlivu psychologie na chování investorů nebo finančních odborníků. Zahrnuje také následné účinky na trhy. Zaměřuje se na skutečnost, že investoři nejsou vždy racionální.

Narativní klam

Proč milujeme vyprávění a upadáme do narativního klamu?

Všichni jsme pevně vázáni na milostné příběhy. Proč milujeme příběhy? Příběhy mají obvykle emocionální obsah, který apeluje na naše podvědomé nebo reflexivní uvažování. Protože příběhy mají tuto emocionální složku, snadno si je zapamatujete.

Když učitelé přednášejí studentům, často používají příběhy. Dělají to právě proto, že vědí, že studenti si mohou snáze uchovat a vybavit informace obsažené v příbězích.

Narativní klam pramení z této vrozené lásky k příběhům.

Problémy s narativním klamem

Problém příběhů spočívá v tom, že mohou negativně ovlivňovat způsob našeho myšlení. Na finančních trzích je zajímavé to, že investoři často opouštějí důkazy ve prospěch dobrého příběhu. To je jeden z důvodů, proč se lidé někdy vyhýbají hodnotovému investování, což nutí investory dívat se na akcie, které nemusí mít nejlepší příběhy. Ve skutečnosti mají často hrozné příběhy. Nejobdivovanější akcie mají největší příběhy, ale také mají tendenci mít nejvyšší ceny.

Burzovní makléři roky využívali narativní klam a přesvědčovali klienty, aby investovali do akcií, a vyprávěli jim skvělý příběh o společnosti.

Jste tedy omezeni ve svém učení tím, že upadáte do narativního klamu? Označte příběhy jako takové, odložte je stranou a pokuste se soustředit pouze na fakta.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení narativního klamu a proč je důležité si toho být vědomi ve financích. Další informace najdete v kurzu Finance Behavioral Finance.

Mezi další užitečné zdroje patří:

  • Glosář behaviorálních financí Glosář behaviorálních financí Tento glosář behaviorálních financí zahrnuje zkreslení ukotvení, zkreslení potvrzení, zkreslení rámování, zkreslení stáda, zkreslení zpětného pohledu, iluze kontroly
  • Co je finanční modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.
  • Předpětí rámování Předpětí rámování Předpětí rámování nastává, když se lidé rozhodují na základě způsobu, jakým jsou informace prezentovány, na rozdíl od samotných faktů. Stejná fakta prezentovaná dvěma různými způsoby mohou vést k odlišným úsudkům nebo rozhodnutím lidí.
  • Samoobslužná zaujatost Samoobslužná zaujatost Samoobslužná zaujatost je tendence v behaviorálním financování přisuzovat dobré výsledky naší dovednosti a špatné výsledky pouhému štěstí. Jinými slovy, zvolili jsme způsob, jak připsat příčinu výsledku na základě toho, díky čemu vypadáme nejlépe.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found