Nesprávná cena - přehled, dynamika trhu, důvody nesprávné ceny

Nesprávný odhad ceny způsobuje odchylku mezi tržní cenou cenného papíru a základní hodnotou tohoto cenného papíru. Zákon jedné ceny stanoví, že tržní cena cenného papíru se rovná současné diskontované hodnotě všech peněžních toků generovaných cenným papírem. Není tomu však vždy tak, protože ceny aktiv se někdy mohou lišit od jejich základních hodnot. Rozdíl může být způsoben finanční krizí nebo aktuální událostí v ekonomice.

Nesprávná cena

I když posuny cen aktiv mohou vést k arbitrážním příležitostem, pomohou také ekonomům pochopit, co způsobuje chybnou cenu aktiva. Může to být způsobeno makroekonomickými problémy, jako jsou finanční nebo kapitálové instituce Klíčoví hráči na kapitálových trzích V tomto článku uvádíme obecný přehled klíčových hráčů a jejich příslušných rolí na kapitálových trzích. Kapitálové trhy se skládají ze dvou typů trhů: primárního a sekundárního. Tato příručka poskytne přehled všech hlavních společností a povolání na kapitálových trzích. které obchodují s aktivy, nebo to může být způsobeno specifickými vlastnostmi jednotlivých aktiv na mikroekonomické úrovni.

Nesprávná cena na trhu

  • Pravděpodobnost, že je aktivum chybně oceněno, se zvyšuje s celkovým počtem chybně oceněných aktiv na trhu. Mezi odchylkou cen aktiv a jejich základními hodnotami existuje mnoho společných rysů. Při nesprávném stanovení ceny existuje úroveň systematického rizika Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. pro investory na finančních trzích. Spolu se systematickými riziky může nesprávná cena způsobit škodlivé účinky na trhy destabilizací nákladů financování dealera.
  • Přímá korelace mezi nesprávným oceněním a náklady financování dealera ukazuje, že investoři čelí kapitálovým omezením na finančních trzích. Omezení jsou hlavním důvodem nesprávného stanovení ceny akcií na trhu.
  • Ačkoli princip jedné ceny stanoví, že ceny aktiv by se měly rovnat současné hodnotě budoucích peněžních toků, nesprávná cena dokazuje, že ceny aktiv jsou často ovlivňovány faktory, které nesouvisí s peněžním tokem nebo diskontní sazbou cenných papírů.

Důvody pro odchylku v cenách aktiv

Existuje mnoho teoretických modelů, které vysvětlují, proč se ceny aktiv liší od jejich základních hodnot. Může to být způsobeno finanční, kapitálovou nebo likviditní likviditou. Na finančních trzích likvidita označuje, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. omezení. Jsou popsány následovně:

1. Schopnost získat financování

Schopnost účastníků trhu získat kapitál je hlavním důvodem, proč se ceny aktiv mohou lišit od jejich základních hodnot. Nedostatek financování vede k tomu, že aktiva fungují nezávisle na jejich základech a neumožňují investorovi arbitráž o nesprávném stanovení ceny.

2. Hlavní město se pohybuje pomalu

Pomalý pohyb investičního kapitálu k počtu obchodních příležitostí je příčinou chybné ceny. Někdy může být příchod kapitálu ke splnění investiční příležitosti odložen o několik sekund (trh s akciemi) nebo o několik měsíců (trh s rizikovým pojištěním).

Ať tak či onak, vytváří poptávkové a nabídkové šoky na trhu, protože pro absorbování šoku je k dispozici příliš málo kapitálu. Šoky způsobují nesprávné oceňování aktiv v ekonomice. Nakonec kapitál vstoupí na trh, aby uspokojil investiční potřebu, a nesprávná cena aktiva bude obrácena.

3. Zprostředkující kapitál

Mnoho teorií naznačuje, že existuje přímá korelace mezi cenami aktiv a kapitálem poskytovaným finančními zprostředkovateli Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy. . V takovém případě může dojít k nesprávnému ocenění aktiv, pokud existují omezení při zvyšování kapitálu prodejem akcií (vlastní kapitál). Například arbitr může poskytnout likviditu dalším obchodníkům, kteří chtějí snížit vystavení riziku; pokud je však jejich schopnost poskytovat pojištění omezena vlastním kapitálem, může to mít velký dopad na ceny aktiv.

Zatímco teorie je podobná financování likvidity z hlediska kapitálových omezení, klíčovým rozdílem je způsob získávání kapitálu. Likvidita financování se vztahuje k omezením dluhového kapitálu, zatímco zprostředkující kapitál se vztahuje k omezením vlastního kapitálu.

4. Dopady likvidity

Nelikvidita označuje neschopnost prodat akcie nebo akcie bez velké ztráty. Může přispět k nesprávnému stanovení cen aktiv. Investorům při obchodování s cennými papíry často vznikají vysoké transakční náklady. To vytváří rozdíl mezi peněžním tokem cenného papíru a množstvím peněz, které investor ve skutečnosti obdrží. Rozdíl může ovlivnit tržní ceny akcií.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Aukce Aukce Aukce Aukce je systém nákupu a prodeje zboží nebo služeb tím, že je nabízí k nabízení, umožňuje lidem dražit a prodává tomu, kdo draží nejvíce. Uchazeči soutěží proti sobě
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Triangular Arbitrage Opportunity Arbitráž je prováděna postupnou výměnou jedné měny za jinou, pokud se vyskytnou nesrovnalosti v kótovaných cenách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found