Gama - přehled, Řekové, model Black-Scholes

Ve světě financí označuje gama míru změny delta Delta (Δ) Delta je měřítkem citlivosti na riziko používaným při hodnocení derivátů. Je to jedno z mnoha opatření, která jsou označena řeckým dopisem. Série rizik. Používá se konkrétněji, když hovoříme o možnostech. Gamma, u možností, se zaznamenává jako procentní hodnota; představuje to, jak se delta opce mění s každou jednobodovou změnou ceny podkladové akcie.

Gama

Gama se neustále mění, i když se cena akcie pohybuje jen mírně. Gama je nejblíže svému vrcholu, když se cena akcií blíží realizační ceně opce Strike Price Strike price je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží možnost volání nebo možnost prodeje. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. . Opce - a tedy gama opce - klesá na hodnotě, jak se opce pohybuje dále z peněz.

Souhrn:

  • Gama je odvozená řecká metrika, která měří rychlost změny v deltě.
  • Gama je jednou ze čtyř běžně používaných metrik hodnotící riziko, pokud jde o možnosti; používají se také delta, vega a theta.
  • Dlouhé možnosti mají pozitivní gama s rostoucí cenou; krátké možnosti mají negativní gama, protože cena klesá.

Čtyři metriky

Existují čtyři běžně používané metriky pro hodnocení rizika, pokud jde o pozice opcí na akcie. Čtyři metriky - běžně označované jako „Řekové“ - jsou klíčové údaje pro obchodníky s opcemi, kterých si mají být vědomi, a to i těch, kteří při rozhodování o obchodování aktivně nepoužívají řecká čísla. Čtyři metriky, které mají všichni obchodníci vědět, zahrnují:

1. Delta

Delta měří změnu prémie opce na základě toho, jak se mění cena podkladového cenného papíru. U delty se hodnoty pohybují od -100 do 0 (put) a 0 až 100 (volání). Poskytuje prostředky k promítání změn cen opcí na základě korelace opce s cenou podkladového aktiva.

Například pokud má opce deltu 50, teoreticky se hodnota opce zvýší o 50 centů za každé zvýšení ceny podkladové akcie o jeden dolar. Delta je také považována za metriku pravděpodobnosti. Delta 0,50 je interpretována jako možnost, která má zhruba 50/50 šanci být v penězích, když vyprší.

2. Gama

Gamma je metrika pro měření změn v deltě po určitou dobu. Hodnoty delta se pravidelně mění, protože cena podkladového aktiva kolísá. Gamma je tedy užitečná, protože pomáhá obchodníkům vidět rychlost změny a její vliv na hodnoty opcí a prémie. Může jim pomoci dále, pokud jde o projektování možných budoucích cenových pohybů.

Gama možnosti je vyjádřeno v procentech. Hodnota gama možnosti, stejně jako hodnota samotné možnosti, klesá s blížícím se vypršením platnosti možnosti.

3. Theta

Theta Theta (Θ) Theta je měření citlivosti používané při hodnocení derivátů. Je to jedno z opatření označených řeckým dopisem. Série rizik a citlivosti měří, jak se časová hodnota opce rozkládá po celou dobu životnosti opce (časový úpadek). S každým dalším dnem klesá potenciál ziskovosti možnosti. Čím blíže se možnost dostane k datu vypršení platnosti, tím rychlejší je časový úpadek. V posledních týdnech těsně před vypršením platnosti se rychlost, kterou opce ztrácí časovou hodnotu, zrychluje.

4. Vega

Vega Vega (ν) Vega je míra citlivosti používaná při hodnocení možností. Jedná se o citlivost ceny opce na 1% změnu volatility podkladového aktiva, což je metrika implikované volatility. Jinými slovy, vega měří účinek změn volatility podkladového aktiva na cenu / hodnotu opce. Konkrétně odráží dopad na opce z každého 1% zvýšení nebo snížení volatility podkladového aktiva. Úroveň volatility podkladového aktiva má obvykle zásadní dopad na ceny opcí.

Vyšší volatilita obvykle znamená vyšší opční prémie, zatímco nižší volatilita znamená nižší prémie. Mnoho obchodníků s opcemi se snaží nakupovat opce v obdobích nízké volatility a prodávat je v obdobích vysoké volatility, aby maximalizovali zisky.

Gama v modelu Black-Scholes

Použití Řeků bylo popularizováno v Black Scholesových modelech modelů oceňování opcí. Modely oceňování opcí jsou matematické modely, které používají určité proměnné k výpočtu teoretické hodnoty opce. Teoretická hodnota an, což je finanční model poskytující informace o dynamice finančního trhu, konkrétně při použití derivátových investičních nástrojů.

Gamma a další řecké metriky pomáhají ukázat, jak citlivá je hodnota derivátů na změny v hodnotě podkladového aktiva. Gama, jak je uvedeno výše, je sama derivátem jednoho z ostatních Řeků - delty.

Možnosti volání mají obvykle kladné nebo kladné gama, zatímco opční možnosti mají obvykle záporné gama.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Beta Beta Beta (β) investičního cenného papíru (tj. Akcie) je měřítkem jeho volatility výnosů ve vztahu k celému trhu. Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy.
  • Rho Rho (ρ) Ve financích je rho metrika používaná k určení, jak citlivá je možnost na změny bezrizikové úrokové sazby. Pravděpodobně nejméně důležité a nejméně využívané
  • Analýza odchylek Analýza odchylek Analýzu odchylek lze shrnout jako analýzu rozdílu mezi plánovaným a skutečným počtem. Součet všech odchylek poskytuje obraz o celkovém nadvýkonu nebo podvýkonu pro konkrétní vykazované období. U každé jednotlivé položky společnosti hodnotí její příznivost porovnáním skutečných nákladů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found