Doporučené postupy pro modely Excel - Průvodce vytvářením skvělých modelů aplikace Excel

Při práci na velkých a komplikovaných finančních modelech Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů v aplikaci Microsoft Excel, může být docela náročné je jasně dokumentovat pro snadné použití a srozumitelnost. Budeme zde diskutovat několik osvědčených postupů modelů Excel a další užitečné tipy a triky, které mohou uživatelé použít k efektivnější údržbě a auditu vašich modelů. Excel nabízí řadu funkcí, které uživatelům umožňují lépe organizovat jejich sešity a obsah.

Struktura modelu

Finanční modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. vždy zahrnuje vložení více vstupů do modelů za účelem vygenerování určitých požadovaných výstupů Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti. . Většina lidí má pro zjednodušení tendenci seskupovat všechny komponenty do jednoho listu. Někdy je vhodnější oddělit vstupy, procesy a výstupy do různých pracovních listů nebo seskupení jako součást osvědčených postupů modelů Excel.

Metoda dokumentace jasně definuje účel každého listu / seskupení, takže uživatelé mohou rychle procházet a vyhledávat informace, které potřebují, místo aby prohledávali dlouhý jednostránkový model.

Dokumentace osvědčených postupů pro modely Excel

Tituly pro pracovní listy, grafy a tabulky

V osvědčených postupech pro modely Excel je vždy vhodné pojmenovat všechny listy, grafy a tabulky v modelech aplikace Excel, abyste objasnili jejich účely. Názvy by měly být smysluplné a přesné, aby uživatelé mohli uchopit hlavní bod na první pohled.

Doporučené postupy pro modely Excel - Tip č. 1

Hypertextové odkazy

Ve finančním modelu můžeme použít hypertextové odkazy, abychom umožnili rychlý přístup k další části sešitu nebo důležitým informacím. Hypertextové odkazy se běžně používají v obsahu k propojení s různými pracovními listy / oddíly, ale lze je také použít k odkazování na kontextové informace nebo vzorce, které jsou citlivější.

Hodnoty označení

Při strukturování sekce vstupů nebo jakékoli jiné části vašich finančních modelů byste se měli ujistit, že všechny hodnoty jsou označeny štítky, protože použití neoznačených hodnot ve vzorcích a výpočtech může způsobit zmatek a neefektivitu modelování. Někdy je také užitečné poskytnout další informace o hodnotách buňky, jako jsou měrné jednotky, stručný popis hodnot nebo jiné konkrétní předpoklady.

Doporučené postupy pro modely Excel - Tip č. 2

Komentáře k buňce

Chcete-li zahrnout podrobný popis hodnoty buňky nebo vysvětlení výpočtu, můžete do buňky vložit komentář. Tím se vytvoří malý červený trojúhelník v pravém horním rohu buňky a zobrazí se pole pro komentář, když nad myší umístíte ukazatel myši.

Doporučené postupy pro modely Excel - Tip č. 3

Strukturované reference

Když vytvoříte tabulku Excel, strukturované odkazy se automaticky použijí místo odkazů na buňky, když zadáte vzorec do jiného sloupce tabulky. S odkazem na níže uvedený příklad se místo strukturovaných odkazů pro výpočet zisku namísto zobrazení „= D2-E2“ v buňce F2 používají názvy sloupců („Částka prodeje“ a „Jednotková cena“).

Doporučené postupy pro modely Excel - Tip č. 4

Můžete také použít strukturované odkazy jinde v listu aplikace Excel mimo tabulku. Vzorec zobrazí kombinaci názvu tabulky (např. „ProductSale“) a názvů sloupců (např. „Částka prodeje“, „jednotková cena“). Odkazy usnadňují vyhledání tabulek ve velkém sešitu a pochopení toho, na co hodnoty ve skutečnosti odkazují.

Doporučené postupy pro modely Excel - Tip č. 5

Ověření dat

Ověření dat ve finančních modelech můžeme použít k přidání omezení k typům dat, která lze zadat do vstupní sekce. Ověření dat v podstatě poskytuje informace o hodnotách buněk a pomáhá udržovat standardizované formáty buněk. Jedním z nejběžnějších použití ověření dat je vytvoření rozevíracího seznamu.

Nejúčinnějším způsobem, jak vytvořit rozevírací seznam, je vytvořit si vlastní seznam a pojmenovat jej. V níže uvedeném příkladu vytvoříme seznam produktů v buňkách A2: A6 a pojmenujeme jej „ProductType“. Když k vytvoření rozevíracího seznamu použijete ověření dat, můžete jednoduše zadat název definovaný pro seznam do pole Zdroj a následovat za znaménkem rovnosti. Použití tabulky vám umožňuje přidávat nebo odebírat položky ze seznamu a rozevírací seznam automaticky aktualizuje obsah.

Doporučené postupy pro modely Excel - Tip č. 6

Kromě rozevíracích seznamů můžete také přidat další typy ověření dat, abyste omezili vstupy do buněk na celé číslo, desetinné číslo v mezích, datum v rozsahu dat, text zadané délky atd. Kromě omezení vstupu můžete přidat vstupní zprávy nebo chybová upozornění, abyste upozornili na neplatná data.

Dokumentace osvědčených postupů pro modely Excel - Tip č. 7

Další zdroje

Děkujeme za přečtení finančního průvodce osvědčenými postupy pro modely Excel. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Další informace najdete v těchto příslušných finančních zdrojích:

  • Vytváření finančního modelu v aplikaci Excel
  • Seznam funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel Pokročilé vzorce aplikace Excel je třeba znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel je důležité znát a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found