Pod stanem - definice, důvody, nevýhody

Dohodnutou dohodou je obchodní transakce, která není zveřejněna a obvykle ji zná jen malá vybraná skupina kupujících nebo jediný kupující. Obvykle neexistuje žádná otevřená aukce s několika kupujícími, kteří se snaží být nejlepšími uchazeči. Místo toho se zaměřujeme na několik kvalifikovaných strategických kupujících.

Pod stanem

Dohody pod stanem se pravděpodobněji stanou, když se zasvěcenci společnosti pokusí koupit společnost za pomoci finančního podporovatele. Prodávajícím může být organizace, kde odkup managementu (MBO) Odkup managementu (MBO) Odkup managementu (MBO) je transakce podnikového financování, při které se uvažuje o managementu provozní společnosti získávajícím půjčku, přičemž vedení společnosti oslovilo soukromou kapitálovou společnost s cílem získat kapitál.

souhrn

  • Dohodnutou dohodou je obchodní transakce, která není zveřejněna a známá pouze malé vybrané skupině kupujících nebo jedinému kupujícímu.
  • K dohodě pravděpodobně dojde, když se zasvěcenci společnosti pokusí koupit společnost za pomoci finančního kupce.
  • I když lze dohodu pod stanem udržet v tajnosti a omezit čas a náklady potřebné pro veřejnou dražbu, kupní cena pro prodejce není maximalizována a obchod nemusí být zastoupen poradcem pro fúze a akvizice.

Jak to funguje

Prodávající obvykle prezentuje prodej finančním kupujícím proprietárním nebo zajatým způsobem. V takovém případě může vedoucí tým nebo klíčoví zaměstnanci nabídnout shromáždění konkrétních informací o společnosti pro finančního kupujícího nebo kupující, čímž je umístí „pod stan organizace“.

Finanční kupující Strategický vs. finanční kupující Otázka strategického vs. finančního kupujícího obvykle přichází při prodeji společnosti, jako v případě fúzí a akvizic nebo LBO. Strategický kupující je obvykle po horizontální nebo vertikální expanzi a hledá strategické synergie, které zlepší jejich provoz. Příklady, úvahy, výhody jsou obvykle otevřené pro výkupy od managementu, protože manažerský tým je dobře obeznámen s fungováním společnosti. Proto mohou manažeři vytvářet hodnotu pokračováním v podnikání. Majitel společnosti může odejít do důchodu a vytvořil příslušný manažerský tým. Prodávajícím může být také velký konglomerát, který chce prodat vedlejší aktiva nebo divize.

Důvody pro nabídky pod stanem

Nabídky pod stanem jsou obzvláště lákavé z následujících důvodů:

1. Zachovat důvěrnost

K transakci pod stanem často dochází, když prodejci obecně chtějí udržet prodej společnosti pečlivě střeženým tajemstvím. Pouze pár vybraných zaměstnanců může mít povolen vstup „pod stan“. Zveřejnění procesu prodeje veřejnosti může negativně ovlivnit podnikání.

Někteří zaměstnanci mohou být například nervózní a dokonce i opuštění, zatímco zákazníci nebo prodejci mohou uvažovat o ukončení svých vztahů s prodejcem. Zadruhé, když dohoda pod stanem selže, nezpůsobí to zvlněný dopad na hodnotu společnosti. Pokud veřejně inzerovaná dohoda selže, mohou být ostatní zpočátku zainteresované strany vypnuty. Dohoda pod stanem chrání prodejce před takovým výskytem.

2. Omezit výdaje a čas

Vzhledem k tomu, že transakce pod stanem je poskytována pouze jednomu nebo několika vybraným kupujícím, omezuje náklady a čas, které budou zapotřebí k uvedení podniku na trh, na několik potenciálních nabyvatelů. Proces řízené aukce může také způsobit značné problémy v případě odkupu managementu, protože tým managementu se nyní stává jedním z konkurenčních uchazečů o podnik.

Nevýhody dohody pod stanem

1. Nižší kupní cena pro prodejce

Podle stanových obchodů obvykle nezvyšují kupní cenu pro prodejce. Vzhledem k tomu, že se prodej neprovádí v kontrolované nebo široké aukci, nevytváří se konkurence, jako by tomu bylo u mnoha potenciálních kupců, přičemž každý hledá nejlepší nabídku. Výsledkem je, že je snížen potenciál vydělat více výnosů z růstu ceny podniku.

2. Obvykle není zastoupen poradcem pro fúze a akvizice

Vzhledem k tomu, že prodej podniku probíhá tajně nebo tiše, nedořešenou dohodu zřídka zastupuje poradce pro fúze a akvizice Transaction Advisory Career Profile Transaction Advisory Services (TAS) skupiny v účetních firmách pomáhají organizacím hodnotit a orientovat se v podnikových transakcích se službami, které zahrnují obchodní modelování, fúze a akvizice a oceňování. Kariéra v transakčním poradenství je hodně jako investiční bankovnictví. Ačkoli se vyhneme nákladům na pronájem poradce pro fúze a akvizice, proces může být velmi náročný, zvláště pokud je to poprvé. Většina podnikatelů je zaneprázdněna podnikáním a do těchto transakcí se pravidelně nezapojuje. Proto nemusí být obeznámeni s různými aspekty transakcí v rámci stanu nebo fúzí a akvizic.

Zúčastněné strany mohou mít také malou nebo žádnou znalost nedávných srovnatelných obchodů a trhu. Práce se zkušeným profesionálem během jakékoli transakce může mít za následek získání lepších podmínek, vyšší ocenění a zmírnění rizik. Pokud budete M&A vykonávat sami, budou vám stále účtovány další poplatky a čas potřebné k přípravě a seznámení se s dohodou.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Buy Side vs. Sell Side M&A Buy Side vs Sell Side M&A Poradci na straně nákupu a prodeje M&A transakce se liší, pokud jde o jejich role a způsob, jakým jsou kompenzováni. Nákupní strana znamená spolupráci s kupujícími při příležitostech pro získání dalších podniků. Prodejní fúze a akvizice na druhé straně znamená spolupráci s prodejci
  • Due Diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciálního obchodu nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací a k ověření všeho, co bylo vzneseno během procesu fúzí a akvizic nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče.
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Motivy pro fúze Motivy pro fúze Společnosti provádějí fúze a akvizice z několika důvodů. Mezi nejběžnější motivy fúzí patří: Vytváření hodnot, diverzifikace,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found