Vícefaktorový model - přehled, typy a příklady

Vícefaktorový model je kombinací různých prvků nebo faktorů, které souvisejí s návratností aktiv. Model používá uvedené faktory k vysvětlení tržní rovnováhy a cen aktiv. Ve vícefaktorových modelech jsou různé faktory spojeny s určitými charakteristikami (například rizikem) a pomáhá určit váhu nebo důležitost tohoto faktoru při výpočtu ceny aktiv nebo návratnosti.

Vícefaktorový model

Typickým měřítkem rizika je beta, které měří systémové riziko. Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu cenného papíru ve vztahu k trhu. Vícefaktorové modely správci aktiv běžně používají k přijímání investičních rozhodnutí a k hodnocení relevantního rizika spojeného s investicemi.

souhrn

  • Vícefaktorový model je kombinací různých prvků nebo faktorů, které souvisejí s návratností aktiv. Model používá uvedené faktory k vysvětlení tržní rovnováhy a cen aktiv.
  • Tři hlavní typy vícefaktorových modelů jsou modely makroekonomických faktorů, modely základních faktorů a modely statistických faktorů.
  • The Arbitrage Pricing Theory (APT) je model, který se používá k popisu očekávaného výnosu aktiva nebo portfolia jako lineární funkce rizika aktiv ve vztahu k určitým faktorům.

Typy vícefaktorových modelů

Vícefaktorové modely lze použít ve všech průmyslových odvětvích, ať už jde o finance, ekonomiku nebo matematiku. Obecně lze klasifikovat tři typy vícefaktorových modelů podle typu použitých faktorů:

1. Modely makroekonomických faktorů

V modelech makroekonomických faktorů jsou faktory spojeny s překvapením v makroekonomických proměnných, která pomáhají vysvětlit návratnost tříd aktiv. Překvapivý nebo přírůstkový výnos lze vypočítat jako skutečnou hodnotu sníženou o předpokládanou hodnotu a průměr návratnosti je obvykle nula.

2. Modely základních faktorů

V základních modelech jsou faktory charakteristikou akcií nebo společností, které lze použít k vysvětlení změn cen akcií. Příkladem takových faktorů je poměr ceny k zisku. Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je poměr mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů, tržní kapitalizace a finanční páky. Modely základních faktorů používají výnosy aktiv a po určení citlivosti faktorů se výnosy vypočítají spuštěním regresí.

3. Statistické modely faktorů

Ve statistických modelech faktorů se statistické metody používají na historická data výnosů a používají se k vysvětlení kovariancí v datech.

Tři, čtyři a pětfaktorové modely

Konstrukce vícefaktorových modelů je zajímavý proces a postupem času se v oblasti financí objevilo několik různých typů modelů. Níže probereme tři různé typy vícefaktorových modelů a jejich relevantní faktory použité k odvození výnosů:

1. Fama-francouzský třífaktorový model

Fama-French používá k odvození návratnosti aktiv faktory velikosti a hodnoty. Je to lepší přístup než model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je model, který popisuje vztah mezi očekávaným výnosem a rizikem zabezpečení. Vzorec CAPM ukazuje, že návratnost cenného papíru se rovná bezrizikovému výnosu plus riziková prémie, založená na beta verzi tohoto cenného papíru, protože CAPM vysvětluje pouze 70% diverzifikovaných výnosů portfolia, zatímco Fama-French vysvětluje zhruba 90%.

Fama-francouzský model využívá tři faktory - jmenovitě SMB (malé mínus velké), HML (vysoké mínus nízké) a návratnost portfolia mínus bezriziková sazba. SMB charakterizuje veřejně obchodované společnosti s malými tržními limity, které generují vyšší výnosy, a HML používá hodnotové akcie s vysokými poměry kniha-trh, které generují vyšší výnosy ve vztahu k trhu.

Vzorec pro Fama-francouzský třífaktorový model je uveden v rovnici níže:

Vícefaktorový model - Fama-francouzský třífaktorový model

  • Kde:
  • Rto = Celková návratnost akcie nebo portfolia i v čase t
  • Rft= Bezriziková míra návratnosti v čase tRMt.= Celková návratnost tržního portfolia v čase t
  • Rto - R.ft= Očekávaný nadměrný výnos
  • RMt. - R.ft= Nadměrná návratnost tržního portfolia (index)
  • SMBt= Velikost prémie (malá mínus velká)
  • HMLt= Hodnota prémie (vysoká munus nízká)
  • β = Faktorové koeficienty

2. Cahartův čtyřfaktorový model

Cahartův model navazuje na Fama-francouzský třífaktorový model a zavádí čtvrtý faktor zvaný hybnost. Koncept hybnosti aktiva lze použít k předpovědi budoucích výnosů aktiv. Je to trochu kontroverzní, protože k určení výnosů používá vysvětlení založená na riziku i na chování. Model Cahart je považován za nadřazený, vzhledem k jeho vysvětlující schopnosti kolem 95%.

3. Fama-francouzský pětifaktorový model

Fama-francouzský pětifaktorový model rovněž staví na třífaktorovém modelu a zavádí další dva faktory - ziskovost (RMW) a investice (CMA). Využívá návratnost akcií s vysokou provozní ziskovostí mínus návratnost akcií s nízkou nebo negativní provozní ziskovostí.

Někdy je faktor nahrazen faktorem kvality. Investiční faktor uznává úroveň kapitálových investic použitých k udržení a růstu podnikání. Obvykle negativně koreluje s hodnotovým faktorem. Vzhledem k počtu faktorů není někdy v některých ekonomikách implementovat fama-francouzský pětifaktorový model.

Teorie cen arbitráží (APT)

Teorie arbitrážních cen (APT) je model, který se používá k popisu očekávaného výnosu Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. aktiva nebo portfolia jako lineární funkce rizika aktiv ve vztahu k určitým faktorům. Je to podobné modelu CAPM, ale s méně přísnými předpoklady.

Předpoklady jsou - výnosy aktiv jsou popsány faktorovým modelem, riziko specifické pro aktiva lze eliminovat, protože existuje více aktiv a jejich ceny jsou oceňovány tak, aby neexistovaly žádné arbitrážní příležitosti. Níže uvedená rovnice poskytuje obecný rámec modelu APT:

Vícefaktorový model - vzorec APT

Kde:

  • RF= Bezriziková míra návratnosti
  • β = Citlivost aktiva nebo portfolia ve vztahu k určitému faktoru
  • RP = Riziková prémie stanoveného faktoru

Faktory používané v modelu APT jsou systematická rizika, která nelze snížit diverzifikací investičního portfolia. Typicky se používají makroekonomické faktory, protože jsou spolehlivé jako prediktory cen. Mezi příklady faktorů patří hrubý národní produkt (HNP), neočekávané změny inflace a posun výnosových křivek.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Beta Beta Beta (β) investičního cenného papíru (tj. Akcie) je měřítkem jeho volatility výnosů ve vztahu k celému trhu. Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy.
  • Akciová riziková prémie Akciová riziková prémie Akciová riziková prémie je rozdíl mezi výnosy z vlastního kapitálu / jednotlivých akcií a bezrizikovou mírou výnosu. Jde o náhradu investorovi za to, že podstoupil vyšší míru rizika a investoval do vlastního kapitálu než do bezrizikových cenných papírů.
  • Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností
  • Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) Návratnost kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%) . ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found