Monopolistická konkurence - přehled, jak to funguje, omezení

Monopolní konkurence je druh tržní struktury, kde je v průmyslovém odvětví přítomno mnoho společností, které vyrábějí podobné, ale diferencované produkty. Žádná ze společností nemá monopol a každá společnost funguje nezávisle bez ohledu na jednání jiných společností. Struktura trhu je formou nedokonalé konkurence.

Monopolistická konkurence

Mezi charakteristiky monopolní soutěže patří:

  • Přítomnost mnoha společností
  • Každá společnost vyrábí podobné, ale odlišné výrobky
  • Společnosti nepřijímají ceny Uchazeč cen Uchazeč cen v ekonomii označuje účastníka trhu, který není schopen diktovat ceny na trhu. Subjekt přijímající cenu proto musí přijmout převládající tržní cenu. Uchazeči o cenu chybí dostatečná tržní síla, aby mohla ovlivnit ceny zboží nebo služeb.
  • Vstup a výstup zdarma v tomto odvětví
  • Společnosti soutěží na základě kvality produktu, ceny a způsobu prodeje produktu

Společnosti v monopolní konkurenci dosahují krátkodobého ekonomického zisku, ale v dlouhodobém horizontu dosahují nulového ekonomického zisku. To druhé je také výsledkem svobody vstupu a výstupu v tomto odvětví. Ekonomické zisky, které existují v krátkodobém horizontu, přitahují nové položky, což nakonec vede ke zvýšené konkurenci, nižším cenám a vysoké produkci.

Takový scénář nevyhnutelně eliminuje ekonomický zisk a v krátkodobém horizontu postupně vede k ekonomickým ztrátám. Svoboda odchodu z důvodu pokračujících ekonomických ztrát vede ke zvýšení cen a zisků, což eliminuje ekonomické ztráty.

Společnosti s monopolní strukturou trhu jsou navíc produktivně a alokačně neefektivní, protože fungují se stávající přebytečnou kapacitou. Vzhledem k velkému počtu společností si každý hráč udržuje malý podíl na trhu a není schopen ovlivnit cenu produktu. Proto je tajná dohoda mezi společnostmi nemožná.

Kromě toho monopolní soutěž prosperuje z inovací a rozmanitosti. Společnosti musí neustále investovat do vývoje produktů a reklamy a zvyšovat rozmanitost svých produktů, aby oslovily své cílové trhy. Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je příležitost k celkovým výnosům, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud. Konkurence s jinými společnostmi je tedy založena na kvalitě, ceně a marketingu.

Kvalita zahrnuje design produktu a servis. Společnosti schopné zvýšit kvalitu svých produktů jsou proto schopné účtovat vyšší cenu a naopak. Marketing označuje různé typy reklamy a balení, které lze na produktu použít ke zvýšení povědomí a přitažlivosti.

Odvětví vykazující rysy monopolistické soutěže

Mezi příklady odvětví v monopolistické konkurenci patří:

  • Oděvy a oděvy
  • Výrobky sportovního oblečení
  • Restaurace
  • Kadeřnictví
  • Výrobci počítačů
  • Televizní služby

Krátká rozhodnutí o výstupu a ceně

Krátkodobá rovnováha pod monopolní konkurencí je znázorněna na následujícím obrázku:

Monopolní soutěž - krátkodobá rovnováha

Zisky jsou maximalizovány kde mezní příjem (MR) je rovný mezní náklady (MC). Bod určuje rovnovážný výstup společnosti. Cena se určuje v bodě, kde imaginární čára z rovnovážného výstupu prochází průsečíkem křivek MR a MC a splňuje průměrný příjem (AR) křivka, což je také křivka poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je čára, která ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. .

Celkový zisk představuje azurově zbarvený obdélník ve výše uvedeném diagramu. Je určena rovnovážným výkonem vynásobeným rozdílem mezi AR a průměrné celkové náklady (ATC). Společnosti v monopolní konkurenci určují v krátké době své cenové a výstupní rozhodnutí, stejně jako společnosti v monopolu.

Společnosti v monopolní konkurenci mohou také krátkodobě utrpět ekonomické ztráty, jak je znázorněno níže. Stále produkují rovnovážný výstup v bodě, kde MR se rovná MC, ve kterém jsou ztráty minimalizovány. Azurově zbarvený obdélník ukazuje vzniklou ekonomickou ztrátu.

Krátkodobé ekonomické ztráty

Dlouhodobá rozhodnutí o výstupu a ceně

Z dlouhodobého hlediska společnosti v monopolní konkurenci stále vyrábějí na úrovni, kde jsou mezní náklady a mezní výnosy stejné. Křivka poptávky se však posunula doleva kvůli vstupu dalších společností na trh. Posun křivky poptávky je výsledkem snížené poptávky po produktech jednotlivých společností v důsledku zvýšené konkurence.

Taková akce snižuje ekonomické zisky v závislosti na rozsahu vstupu nových hráčů. Jednotlivé společnosti již nebudou moci prodávat své výrobky za nadprůměrné náklady.

Dlouhodobá rozhodnutí o výstupu a ceně

Společnosti v monopolní konkurenci budou z dlouhodobého hlediska vydělávat nulový ekonomický zisk. V této fázi neexistuje žádná pobídka pro nové účastníky v tomto odvětví.

Monopolistická konkurence vs. dokonalá konkurence

Společnosti v monopolní konkurenci vyrábějí diferencované produkty a soutěží hlavně v necenové konkurenci. Křivky poptávky v jednotlivých společnostech pro monopolní konkurenci klesají, zatímco dokonalá konkurence ukazuje dokonale pružný harmonogram poptávky.

Za zmínku však stojí dva další hlavní rozdíly - nadměrná kapacita a přirážka. Společnosti v monopolní konkurenci fungují s nadbytečnou kapacitou, protože nevyrábějí v účinném měřítku, tj. S nejnižší ATC. Produkci za nejnižší možné náklady dokončují pouze společnosti v dokonalé konkurenci.

Přirážka je rozdíl mezi cenou a mezními náklady. V dokonalé struktuře konkurence neexistuje přirážka, protože cena se rovná mezním nákladům. Monopolní konkurence však přichází s přirážkou k produktu, protože cena je vždy vyšší než mezní náklady.

Neúčinnosti v monopolistické soutěži

  • Rovnovážný výstup na úrovni maximalizace zisku (MR = MC) pro monopolní konkurenci znamená, že spotřebitelé platí více, protože cena je vyšší než mezní příjem.
  • Jak je uvedeno výše, monopolní konkurenční společnosti operují s nadměrnou kapacitou. Z dlouhodobého hlediska nepracují na minimálním ATC. Produkční kapacita není na plné kapacitě, což má za následek nečinné zdroje.
  • Monopolní konkurenční společnosti plýtvají zdroji na prodejní náklady, tj. Reklamu a marketing na propagaci svých produktů. Takové náklady lze při výrobě využít ke snížení výrobních nákladů a případně nižších cen produktů.
  • Jelikož společnosti nepracují nadměrně, vede to k nezaměstnanosti. Nezaměstnanost Nezaměstnanost je pojem označující jednotlivce, kteří jsou zaměstnatelní a hledají práci, ale nemohou si najít práci. Kromě toho nemají lidé v pracovní síle nebo skupině lidí, kteří jsou k dispozici pro práci, vhodné zaměstnání. a sociální zoufalství ve společnosti.
  • Neúčinné společnosti nadále existují pod monopolní konkurencí, na rozdíl od ukončení, které je spojeno se společnostmi v dokonalé konkurenci.
  • Další rozsah neefektivity pro monopolní konkurenční trhy vyplývá ze skutečnosti, že mezní náklady Mezní náklady Mezní náklady výroby jsou náklady na poskytnutí jedné další jednotky produktu nebo služby. Jedná se o základní princip, který se používá k odvození ekonomicky optimálních rozhodnutí a důležitého aspektu manažerského účetnictví a finanční analýzy. Lze jej vypočítat z dlouhodobého hlediska méně než cenu.
  • Monopolistické konkurenční tržní struktury jsou také alokačně neefektivní. Jejich ceny jsou vyšší než mezní náklady.

Omezení monopolní struktury trhu s konkurencí

  • Společnosti s vynikajícími značkami a vysoce kvalitními výrobky budou důsledně dosahovat ekonomických zisků v reálném světě.
  • Společnosti vstupující na trh potrvá dlouho, než se vyrovnají, a jejich produkty se neshodují s těmi zavedených společností, aby jejich produkty mohly být považovány za blízké náhražky. Nové společnosti budou pravděpodobně čelit překážkám vstupu na trh kvůli silné diferenciaci značky a věrnosti značce.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence.
  • Právní monopol Právní monopol Právní monopol, známý také jako zákonný monopol, je firma, která je zákonem chráněna před konkurencí. Jinými slovy, legální monopol je firma, která dostává vládní mandát fungovat jako monopol.
  • Oligopoly Oligopoly Pojem „oligopol“ označuje odvětví, kde působí pouze malý počet firem. V oligopolu nemá žádná firma velké tržní síly. Žádná jednotlivá firma tedy není schopna zvýšit své ceny nad tuto cenu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found