Invisible Hand - Understanding How Invisible Market Force works

Koncept „neviditelné ruky“ vytvořil skotský osvícenský myslitel Adam Smith. Odkazuje na neviditelnou tržní sílu, která přináší volný trh Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu do rovnováhy s úrovněmi nabídky a poptávky prostřednictvím akcí samostatných zájemců.

Koncept byl poprvé představen Smithem v „The Theory of Moral Sentiment“ v roce 1759 a znovu jej použil ve své knize „An Enquiry into the Nature and Causes of Wealth of Nations“, která byla publikována v roce 1776. Teorie uvádí že jednotlivci, kteří obchodují na volném trhu a sledují své vlastní zájmy, nakonec maximalizují sociální výhody. Výhody plynoucí z volného trhu jsou navíc maximální a větší než výhody v regulované a plánované ekonomice.

Neviditelná ruka

Podle teorie motivace maximalizovat zisky řídí svobodnou ekonomiku. Každý jednotlivec, jednající ve svém vlastním zájmu, generuje poptávku. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná. nebo dodávka, která nutí ostatní kupovat nebo prodávat zboží nebo služby. Na oplátku buď obdrží, nebo zaplatí odškodnění a jedna strana dosáhne zisku. V tomto procesu směny ve svobodné ekonomice jsou zdroje alokovány nejúčinnějším způsobem. Teorie neviditelné ruky se v podstatě snaží naznačit, že bez jakéhokoli zásahu, pokud všichni jednotlivci v ekonomice jednají ve svém nejlepším vlastním zájmu, je výsledek automaticky v nejlepším zájmu ekonomiky. Výsledky budou vždy lepší než výsledky centrálně plánované a regulované ekonomiky.

Pokud si každý spotřebitel může vybrat, co a kolik nakoupit, a každý producent si může svobodně zvolit množství, techniku ​​a ceny produkce, bude to pro ekonomiku jako celek prospěšné. Producenti by používali efektivní způsob výroby ke snížení nákladů a účtování nízkých cen k maximalizaci výnosů. Spotřebitelé by nakupovali od prodejců, kteří nabízejí nejnižší cenu. Investoři by také investovali do průmyslových odvětví, která maximalizují jejich návratnost. To vše by proběhlo automaticky, pokud bude ekonomika osvobozena.

Kdo byl Adam Smith?

Adam Smith byl skotský ekonom, filozof a autor z 18. století. Hrál klíčovou roli ve skotské éře osvícení a je dobře známý dvěma ze svých klasiků: „Teorie morálních sentimentů“ (1759) a „Dotaz na podstatu a příčiny bohatství národů“ (1776). Jeho návrhy jsou reflektovány a diskutovány v dílech revolučních ekonomů, jako jsou Karl Marx, David Ricardo, Milton Friedman a John Maynard Keynes.

Koncept Laissez-faire

Teorie neviditelné ruky se z velké části točí kolem konceptu laissez-faire. Tento koncept se řídí politikou, že věci se mohou ubírat vlastním směrem, bez jakýchkoli zásahů. Podle laissez-faire platí, že čím méně bude vláda zapojena do přijímání politických rozhodnutí, tím lepší bude ekonomika. Základním předpokladem tohoto konceptu je, že nakonec převládá „přirozený řád“. Sociální péče bude maximalizována, pokud bude hospodářství osvobozeno bez regulace.

Keynesiánská ekonomie a velká deprese

Keynesiánská ekonomie, přinejmenším původní práce vyvinutá přímo z Keynesovy „Obecné teorie“, neviditelnou ruku zcela nezavrhla. Keynesians však zpochybnil jeho platnost v krátkodobém horizontu, zejména v době recese. Keynes věřil, že jedinou cestou z ekonomiky potýkající se s recesí je vládní intervence prostřednictvím expanze vládních výdajů. Velká hospodářská krize na počátku 20. století byla nejhorší recesí v moderní historii. V té době se existující ekonomické teorie volných trhů ukázaly jako neschopné vysvětlit příčiny takového kolapsu nebo poskytnout jakékoli politické řešení.

Tehdy se do popředí dostal John Maynard Keynes se svou novou a protichůdnou teorií. Keynes byl toho názoru, že agregátní poptávka - měřená jako součet výdajů domácností, podniků a vlády - byla hybnou silou ekonomiky. Dále věřil, že volné trhy by se nikdy nevyvážily, aby dosáhly plné rovnováhy zaměstnanosti. Aby ekonomika vyšla z recese a zvýšila agregátní poptávku, předepsal Keynes expanzi vládních výdajů. To by mohlo pomoci dosáhnout plné zaměstnanosti a cenové stability.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.
  • Vzorec přebytku spotřebitele Vzorec přebytku spotřebitele Přebytek spotřebitele je ekonomické měření pro výpočet výhody (tj. Přebytku) toho, co jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za zboží nebo službu, oproti jeho tržní ceně. Vzorec přebytku spotřebitele je založen na ekonomické teorii mezního užitku.
  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Monopol Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found