Objemově vážená upravená cena (VWAP) - definice, způsob výpočtu

Volume Weighted Average Price (VWAP) je, jak název napovídá, průměrná cena akcie vážená celkovým objemem obchodování. Program VWAP se používá k výpočtu průměrné ceny akcií za určité časové období.

Upravená cena vážená podle objemu

Objemově vážená průměrná cena pomáhá při srovnání aktuální ceny akcií s referenční hodnotou, což investorům usnadňuje rozhodování o tom, kdy vstoupit na trh a opustit trh. VWAP také může pomoci investorům určit jejich přístup k akciím (aktivní nebo pasivní) a uskutečnit správný obchod ve správný čas.

Jak vypočítat průměrnou cenu váženou objemem

Pro každý den se vypočítá objemově vážená průměrná cena. Začíná to, když se trhy otevírají, a končí se, když se trhy pro daný den zavírají. Protože se to provádí každý den, výpočet využívá vnitrodenní data. Vzorec pro výpočet VWAP je následující:

Vážená upravená cena - vzorec

Ukázkový výpočet

Prvním krokem je výpočet typické ceny akcií. Je to průměr vysoké ceny, nízké ceny a blízké ceny akcií daného dne. Pomocí vzorce [(H + L + C) / 3], pokud H = 20, L = 15 a C = 18, bude průměrná cena akcie:

Typická cena = (20 + 15 + 18) / 3 = 17,67

Dále musíte vynásobit typickou cenu objemem. Pokud V = 20, pak:

17.67 * 20 = 353.33

Můžete udržovat průběžný součet objemu, který se agreguje během dne, aby vám poskytl kumulativní objem. Kumulativní objem, v našem příkladu, je 78.

Proto pomocí výše uvedeného vzorce VWAP:

VWAP = 353,33 / 78 = 4,53

Objemově váženou průměrnou cenu lze vypočítat pro každé období a zobrazit VWAP pro každý datový bod v akciovém grafu Jak číst akciové grafy Pokud budete aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií. Výsledky VWAP jsou na akciovém grafu znázorněny jako čára. Investor nemusí vždy počítat VWAP; provádí se automaticky na obchodním softwaru. Obchodníkovi stačí zadat požadovaný počet období, která mají být zohledněna při výpočtu VWAP.

Důležitost objemově vážené průměrné ceny

Objemově vážená upravená cena je skutečnou průměrnou cenou akcie a nemá vliv na její uzavírací cenu. Výpočet VWAP, stejně jako klouzavý průměr Kaufmanova Adaptivní klouzavý průměr (KAMA) Kaufmanova Adaptivní klouzavý průměr (KAMA), byl vyvinut americkým kvantitativním finančním teoretikem Perry J. Kaufmanem v roce 1998. Technika začala v roce 1972, ale Kaufman ji oficiálně představil veřejnosti prostřednictvím své knihy „Obchodní systémy a metody“. Na rozdíl od jiných klouzavých průměrů dochází ke zpoždění, protože je založeno na historických datech, takže je vhodnější pro vnitrodenní obchodování. VWAP je populární nástroj mezi investory z mnoha důvodů:

1. Může indikovat, zda je trh medvědí nebo vzestupný

Trh je vzestupný, když je cena nižší než VWAP, a medvědí, pokud je cena nad VWAP. Během vzestupného trhu dojde ke zvýšení kupní ceny a trendová čára v grafu se posune nahoru. Během medvědího trhu však existuje větší tlak na prodej akcií, což vede k sestupnému trendu na akciovém grafu.

2. Budete vědět, kdy prodat nebo koupit

Investoři, kteří používají VWAP jako technickou analýzu Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu. nástroj nekoupí akcie, pokud k tomu existuje signál. Místo toho čekají na příznivou cenu. Obchodník, který platí za obchodování s akciemi pod hranicí VWAP, nezaplatí více, než je průměrná cena akcie.

Obchodníci, kteří jako ukazatel používají linku VWAP, však budou moci nakupovat za nízkou cenu, což jim při prodeji akcií přinese větší zisky. VWAP pomáhá investorovi přijímat informovanější rozhodnutí při nákupu akcií.

3. Je to lepší nástroj než klouzavý průměr

VWAP je také používán penzijními plány, které chtějí obsadit větší část trhu. Umožňuje jim zaujmout jinou pozici, aniž by příliš narušilo trh. Denní obchodování Denní obchodování Hlavním rysem denního obchodování je, že ke koupi a prodeji cenných papírů dochází ve stejný obchodní den. To znamená, že všechny obchodní pozice jsou do konce dne zlikvidovány. Hlavními cíli denního obchodování je objevování a využívání krátkodobé neefektivity trhu. „načasování je nejdůležitějším prvkem a VWAP umožňuje investorům znát ten správný čas pro vstup nebo výstup z trhu a ne jen následovat obecný trend.

VWAP je skvělým ukazatelem při výběru akcií, které chcete koupit, ale poskytuje větší hodnotu při použití s ​​jinými obchodními strategiemi. Jedná se o vzorec, který vám může říci hodně o současném a budoucím stavu akcií pro dlouhé i krátké pozice. VWAP může pomoci investorům provádět vzdělanější obchody.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k její celkové tržní kapitalizaci. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací.
  • Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných akciové indexy
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found