Propuštěn - definice, důvody, alternativy propouštění

Propouštění znamená dočasné nebo trvalé ukončení pracovní smlouvy zaměstnancem z důvodů souvisejících s podnikáním. Společnost může pozastavit činnost pouze jednoho pracovníka nebo skupiny pracovníků současně.

Propuštěni

Dalším bodem, který stojí za zmínku o propouštění, je, že k němu nedochází kvůli chybám zaměstnanců. Často je to proto, že organizace Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury chtějí snížit velikost nebo mají problémy s personálním řízením. Pokud jsou pracovníci trvale propouštěni, je to obvykle kvůli nadbytečnosti na pozicích.

Důvody propouštění

1. Snížení nákladů

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou zaměstnanci propuštěni, je skutečnost, že se společnost rozhodne snížit náklady Náklady na fixní a variabilní náklady je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou nějakým způsobem pouze závislé. Potřeba může vyvstávat ze skutečnosti, že společnost nedosahuje dostatečných zisků na pokrytí svých výdajů, nebo proto, že potřebuje značnou hotovost navíc k řešení splácení dluhu.

Pokud se společnost rozhodne propouštět zaměstnance, měla by postupovat správným způsobem. V opačném případě je pravděpodobné, že spadne do více finančních problémů vyplývajících z nákladů na soudní spory nebo odstupného. Odstupné Odstupné je forma kompenzace, kterou zaměstnanec obdrží, když ho společnost propustí. Jinými slovy, jsou to peníze nebo benefity, které zaměstnavatel platí zaměstnanci, který ztratil práci bez vlastní viny. Často to vyžaduje pracovní právo. .

2. Propouštění zaměstnanců

K propouštění dochází také v případě, že společnost potřebuje eliminovat některé pozice z důvodu nadměrného personálního obsazení, outsourcingu nebo úpravy rolí. Společnost může chtít eliminovat nadbytečné pozice, aby zefektivnila svůj provoz. Pokud jeden faktor zohlední aspekty, jako je nové řízení a posun ve směru společnosti, kde se nově definují pracovní místa, pak je snadné pochopit, že propouštění pracovníků úzce souvisí se snižováním nákladů.

Propouštění může mít značný dopad na celou společnost nebo jen na několik oddělení. Rozšíření některých odvětví, například IT, a zmenšení dalších, například marketingu, znamená, že někteří zaměstnanci přijdou o práci. Tímto způsobem je společnost schopna vyhovět vyvíjejícím se potřebám rostoucích sektorů společnosti.

3. Přemístění

Přesun činností společnosti z jedné oblasti do druhé může také způsobit potřebu propustit některé pracovníky. Vypnutí počátečního umístění nebude mít vliv pouze na propouštěné pracovníky, ale také na ekonomiku okolní komunity. Pokud tedy společnost plánuje zavést masivní propouštění, měla by zaměstnancům ukázat skutečné znepokojení tím, že jim poskytne zdroje, které jim pomohou přizpůsobit se.

4. Fúze nebo výkup

Pokud je podnik vyplacen nebo se rozhodne sloučit s jiným, změna může vést ke změně ve vedení společnosti a jejím korporátním směru. Pokud dojde k novému vedení, je pravděpodobné, že přijdou s novými cíli a plány, což může vést k propouštění. V takovém případě se nové vedení bude zabývat pozicí, výkonem a délkou času stráveného ve společnosti každého zaměstnance, aby rozhodl, koho propustí.

Alternativy k propouštění

Propouštění zaměstnanců je stresující nejen pro postižené, ale také pro personální oddělení Řízení lidských zdrojů Řízení lidských zdrojů (HRM) je souhrnný termín pro všechny formální systémy vytvořené za účelem pomoci při řízení zaměstnanců a dalších zúčastněných stran v rámci. Ve skutečnosti to také ovlivňuje image společnosti, protože cizinci si pravděpodobně budou myslet, že se společnost snaží zůstat naživu. Existují tedy nějaké alternativy k propouštění pracovníků? Ano jsou!

1. Podporujte dobrovolný odchod do důchodu

Pokud společnost potřebuje snížit počet svých zaměstnanců, proč se nezeptat, kdo chce dobrovolně odstoupit? Majitel může například nabídnout starším pracovníkům pobídkový balíček. Program dobrovolného odchodu do důchodu umožňuje jednotlivcům hladký přechod do důchodu.

Přijetí takové strategie zvýhodňuje peníze společnosti dvěma způsoby. Jedním z nich je, že pomáhá majiteli společnosti dosáhnout jeho cíle snížení počtu zaměstnanců, a druhým, šetří mu peníze, protože ti, kteří odcházejí do důchodu dobrovolně, jsou často zaměstnanci, kteří ve společnosti vydělávají nejvíce.

2. Odstřihněte doplňky

Pokud společnost propouští pracovníky, aby snížila náklady, může hledat jiné možnosti, jak ušetřit peníze. Například manažeři společnosti mohou zmrazit další nábor, snížit nebo odebrat bonusy a navýšení a eliminovat zbytečné cestování. Mohou také odložit upgrady na nedůležitých zařízeních.

3. Zvažte virtuální kancelář

Dalším způsobem, jak snížit náklady, je udržet na místě pouze nejdůležitější zaměstnance a poslat zbytek pracovníků domů, aby pracovali na dálku. Díky modernímu softwaru bude vlastník společnosti stále schopen vzdáleně spravovat své zaměstnance prostřednictvím videokonferencí.

4. Nabídněte více neplaceného volna

Majitel společnosti může také ušetřit peníze tím, že nabídne více neplaceného volna, než aby odstranil pracovní pozice. Může například požádat své zaměstnance, aby přeskočili práci v pátek, nebo jim během letní sezóny nabídnout další dva týdny dovolené.

Klíčové jídlo

V době finanční krize mnoho společností zjistilo, že je třeba propouštět pracovníky z různých důvodů. Mezi nejčastější důvody, proč jsou zaměstnanci propuštěni, patří snižování nákladů, snižování počtu zaměstnanců, přemístění, výkupy a fúze.

Vlastníci společností však mohou místo ukončení smluv svých zaměstnanců zvolit jiné možnosti. Mezi životaschopné alternativy patří nabízení volnějšího volna, přijetí nastavení virtuální práce a snížení příplatků.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení propouštění. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Posouzení Posouzení Posouzení je v zásadě způsob, jak provést nezaujatou analýzu nebo vyhodnocení aktiva, podniku nebo organizace nebo vyhodnotit výkon podle dané sady standardů nebo kritérií. Provádí kvalifikovaný odhadce, hodnocení se obvykle provádí vždy, když má být nemovitost nebo aktivum prodáno a je třeba určit jeho hodnotu
  • Zadržení zaměstnance Zadržení zaměstnance Zadržení zaměstnance označuje úsilí ze strany zaměstnavatele zaměřené na vytvoření prostředí, které podporuje potřeby současných zaměstnanců tak, aby
  • Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců je podíl zaměstnanců, kteří opustili společnost během určitého časového období. Naučte se, jak vypočítat míru fluktuace zaměstnanců.
  • KPI pracovní síly Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, přičemž pracovníci nebo pracovní síla poskytují služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found