Snížení hodnoty goodwillu - rozvahové účetnictví, příklad, definice

Goodwill se vytváří v obchodním účetnictví, když nabyvatelská jednotka koupí jinou entitu za více, než je reálná tržní hodnota jejích aktiv. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován z hlediska případného poplatku za snížení hodnoty goodwillu. Od soukromých společností může být požadováno, aby část goodwillu pravidelně, rovnoměrně, po dobu deseti let utrácely, čímž sníží zaznamenanou hodnotu aktiva.

Společnosti by měly v první polovině každého fiskálního roku posoudit, zda je či není nutné provést úpravu týkající se snížení hodnoty goodwillu. Tento test na snížení hodnoty může mít podstatný finanční dopad na výkaz zisku a ztráty, protože bude účtován přímo jako náklad nebo odepisován, dokud nebude aktivum goodwill zcela odstraněno z rozvahy.

V souladu s GAAP ve Spojených státech a IFRS v Evropské unii a jinde se goodwill neodepisuje. Za účelem přesného vykázání jeho hodnoty z roku na rok provádějí společnosti test na snížení hodnoty. Ztráty ze snížení hodnoty jsou funkčně podobné kumulovaným odpisům.

Goodwill Impairment Accounting - Balance Sheet

Jak otestovat, zda je vyžadováno znehodnocení dobré vůle

Společnosti musí provádět testy na snížení hodnoty každý rok nebo kdykoli spouštěcí událost způsobí, že reálná tržní hodnota aktiva goodwill klesne pod účetní hodnotu. Některé spouštěcí události, které mohou vyústit ve znehodnocení, jsou nepříznivé změny v obecném stavu ekonomiky. Ekonomické články o ekonomii Finance jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, kteří se učí ekonomii vlastním tempem. Projděte si stovky článků o ekonomii a nejdůležitějších pojmech, jako je hospodářský cyklus, vzorec HDP, přebytek spotřebitele, úspory z rozsahu, ekonomická přidaná hodnota, nabídka a poptávka, rovnováha a další, zvýšené konkurenční prostředí, právní důsledky, změny v klíčových personál, klesající peněžní toky a situace, kdy současná aktiva vykazují vzorec klesající tržní hodnoty.

K testování dobré vůle se běžně používají dvě metody:

  1. Příjmový přístup - diskontování odhadovaných budoucích peněžních toků Unlevered Free Cash Flow Unlevered Free Cash Flow je teoretické číslo peněžního toku pro podnik za předpokladu, že společnost je zcela bez dluhů bez úrokových nákladů. na jednu aktuální hodnotu
  2. Tržní přístup - zkoumání aktiv a pasiv společností ve stejném odvětví

Jaká částka by měla být zaznamenána jako ztráta ze snížení hodnoty?

Obchodní aktiva Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a měla by být před testováním na znehodnocení správně oceněna na jejich reálné tržní hodnotě. Pokud byl goodwill posouzen a identifikován jako znehodnocený, musí být celý zůstatek znehodnocení okamžitě odepsán jako ztráta. Snížení hodnoty je vykázáno jako ztráta ve výkazu zisku a ztráty a jako snížení na účtu goodwillu. Částka, která by měla být zaznamenána jako ztráta, je rozdíl mezi aktuální reálnou tržní hodnotou aktiva a jeho účetní hodnotou nebo částkou (tj. Částka rovnající se zaznamenané ceně aktiva). Maximální ztráta ze snížení hodnoty nesmí překročit účetní hodnotu - jinými slovy, hodnotu aktiva nelze snížit pod nulu nebo zaznamenat jako záporné číslo.

Příklad snížení hodnoty goodwillu

Zde je příklad snížení hodnoty goodwillu a jeho dopadu na rozvahu Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál, výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. a výkaz peněžních toků Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. .

Společnost BB získává aktiva společnosti CC za 15 mil. USD, přičemž oceňuje její aktiva na 10 mil. USD a ve své rozvaze vykazuje goodwill ve výši 5 mil. USD. Po roce společnost BB testuje svá aktiva na znehodnocení a zjistí, že tržby společnosti CC významně klesly. V důsledku toho se současná hodnota aktiv společnosti CC snížila z 10 mil. USD na 7 mil. USD, což vedlo ke snížení hodnoty aktiv ve výši 3 mil. USD. Tím se hodnota aktiva goodwillu sníží z 5 mil. USD na 2 mil. USD.

# 1 Dopad na rozvahu

Goodwill se snižuje z $ 5M na $ 2M.

# 2 Dopad na výkaz zisku a ztráty

Zaznamenává se poplatek za znehodnocení ve výši 3 mil. USD, což snižuje čistý zisk o 3 mil. USD.

# 3 Dopad na výkaz peněžních toků

Poplatek ze snížení hodnoty je nepeněžní výdaj Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní principy vyžadují, aby byly zaúčtovány, přestože za ně ve skutečnosti není platba v hotovosti. a přidány zpět do hotovosti z operací. Jedinou změnou peněžního toku by bylo, kdyby existoval daňový dopad, ale obecně by tomu tak nebylo, protože znehodnocení obecně nejsou daňově odpočitatelná.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku ke snížení hodnoty goodwillu a souvisejícím dopadům na účetní závěrku společnosti Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru finančního analytika, podívejte se na tyto relevantní finanční zdroje:

  • Průvodce finančními analytiky Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být světovým finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Kariérní mapa

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found