Upravená současná hodnota (APV) - definice, vysvětlení, příklady

Pro ocenění se používá upravená současná hodnota (APV). Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financování projektů a společností. Při provádění finanční analýzy se používá průvodce čistou současnou hodnotou (NPV) NPV vzorce A k vzorci NPV v aplikaci Excel. Je důležité přesně pochopit, jak vzorec NPV funguje v aplikaci Excel a matematika za ním. NPV = F / [(1 + r) ^ n] kde, PV = současná hodnota, F = budoucí platba (peněžní tok), r = diskontní sazba, n = počet období v budoucnosti plus současná hodnota dluhu náklady na financování Náklady na dluh Náklady na dluh jsou výnos, který společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění. , které zahrnují štíty na úrokovou daň, náklady na emise dluhů, náklady na finanční tísně, finanční dotace atd.

Proč tedy při hodnocení projektů s dluhovým financováním používáme upravenou současnou hodnotu místo NPV? Abychom na to mohli odpovědět, musíme nejprve pochopit, jak finanční rozhodnutí (dluh vs. vlastní kapitál) ovlivňují hodnotu projektu.

příklad upravené současné hodnoty (APV) v aplikaci Excel Upravená šablona současné hodnoty Tato upravená šablona současné hodnoty vás provede výpočtem APV počínaje hodnotou nezajištěného projektu a PV dluhového financování. Upravená současná hodnota (APV) se používá pro oceňování projektů a společností. Bere čistou současnou hodnotu (NPV) plus současnou hodnotu nákladů na dluhové financování, wh

Stáhněte si šablonu Upravená současná hodnota Šablona Upravená současná hodnota Tato upravená šablona současné hodnoty vás provede výpočtem APV počínaje hodnotou nezajištěného projektu a PV dluhového financování. Upravená současná hodnota (APV) se používá pro oceňování projektů a společností. Bere čistou současnou hodnotu (NPV) plus současnou hodnotu nákladů na dluhové financování, wh.

Jak dluh a vlastní kapitál ovlivňují hodnotu projektu

Hodnota projektu financovaného dluhem může být vyšší než hodnota projektu financovaného ze všech kapitálových zdrojů, protože náklady na kapitál se s pákovým efektem často snižují a některé negativní NPV projekty se proměňují v pozitivní. Podle pravidla NPV tedy může být projekt odmítnut, pokud je financován pouze vlastním kapitálem, ale může být přijat, pokud je financován nějakým dluhem.

Přístup Upravená současná hodnota bere v úvahu výhody zvyšování dluhů (např. Štít úrokové daně), což NPV nedělá. Analýza APV jako taková může být upřednostňována u transakcí s velkým pákovým efektem.

Upravená současná hodnota

APV a finanční modelování

Ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. , je běžnou praxí používat čistou současnou hodnotu s váženými průměrnými náklady na kapitál společnosti jako diskontní sazbou, která určuje nezajištěnou hodnotu firmy (její podniková hodnota Enterprise Value Enterprise Value nebo Firm Value je celá hodnota společnost rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Přihlíží k celé tržní hodnotě, nikoli pouze k hodnotě vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu.) nebo nezajištěná hodnota projektu.

Současná hodnota čistého dluhu se odečte, aby se dospělo k hodnotě vlastního kapitálu, pokud je to žádoucí. Podívejte se na srovnání hodnoty kapitálu a hodnoty podniku Hodnota podniku a hodnoty podniku Hodnota podniku a hodnoty kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše kurzy finančního modelování!

Upravené předpoklady současné hodnoty

Před použitím přístupu APV při oceňování projektu vytvoříme následující zjednodušující předpoklady:

  1. Riziko projektu se rovná průměrným rizikům ostatních projektů v rámci firmy, což je rovněž riziko firmy. Jinými slovy, dotyčný projekt je „typickým“ projektem, kterého se firma obvykle ujme. V tomto případě je příslušná diskontní sazba pro projekt založena na riziku firmy.
  2. Daně z příjmů právnických osob jsou jedinou důležitou nedokonalostí trhu na zvolené úrovni dluhu. To znamená, že se zaměřujeme pouze na štíty úrokové daně a ignorujeme dopady generované náklady na emise dluhů a finanční potíže.
  3. Veškerý dluh je věčný.

Neuvolněné náklady na kapitál

Metoda APV používá nezatížené náklady na kapitál Nezapuštěné náklady na kapitál Nezapomenuté náklady na kapitál jsou teoretické náklady na financování společnosti samotnou pro realizaci kapitálového projektu za předpokladu, že nevznikne žádný dluh. Vzorec, příklady. Nezatížené náklady na kapitál jsou implicitní míra návratnosti, kterou společnost očekává, že vydělá na svých aktivech, bez dopadu dluhu. WACC předpokládá, že aktuální kapitál diskontuje volné peněžní toky, protože zpočátku předpokládá, že projekt je plně financován vlastním kapitálem.

Abychom našli nezajištěné kapitálové náklady, musíme nejprve najít nezajištěnou beta verzi Unlevered Beta / Aseta Beta Unlevered Beta (Aseta Beta) je volatilita výnosů pro podnik, bez ohledu na jeho finanční páku. Zohledňuje pouze svá aktiva. Porovnává riziko nespolehlivé společnosti s rizikem trhu. Vypočítává se tak, že se vezme kapitál beta a vydělí se 1 plus daň upravený dluh vůči vlastnímu kapitálu. Unlevered beta je měřítkem rizika společnosti ve vztahu k tržnímu riziku. Označuje se také jako „beta aktiva“, protože bez využití finanční páky se kapitálová beta společnosti rovná její beta aktivě.

Abychom mohli získat beta verzi společnosti, můžeme ji vyhledat na webech finančních zdrojů, jako jsou Bloomberg Terminal Financial Data Where to find data for financial analytics - Bloomberg, CapitalIQ, PitchBook, EDGAR, SEDAR and more sources of financial data for financial analysts online or CapIQ CapIQ CapIQ (zkratka pro Capital IQ) je platforma pro průzkum trhu navržená společností Standard & Poor's (S&P). Platforma je široce používána v mnoha oblastech podnikového financování, včetně investičního bankovnictví, výzkumu kapitálu, správy aktiv a dalších. Platforma Capital IQ poskytuje výzkum, data a analýzy na soukromé, veřejné. Pokud společnost není uvedena v seznamu, můžeme místo ní najít srovnatelnou společnost.

Neuvolněné náklady na kapitál se počítají jako:

Nezajištěné náklady na kapitál (r U) = bezriziková sazba + beta * (očekávaný výnos z trhu - bezriziková sazba).

Upravená současná hodnota pro ocenění

Metoda APV pro výpočet pákové hodnoty (VL) firmy nebo projektu se skládá ze tří kroků:

Krok 1

Vypočítejte hodnotu nezajištěné firmy nebo projektu (VU), tj. Její hodnotu s kapitálovým financováním. Chcete-li to provést, diskontujte proud FCF o neuvolněné náklady na kapitál (r U).

Krok 2

Vypočítejte čistou hodnotu dluhového financování (PVF), která je součtem různých efektů, včetně:

  • PV (štíty na úrokovou daň) - naše hlavní zaměření
  • PV (Emisní náklady)
  • PV (Náklady na finanční tísně)
  • PV (Další nedokonalosti trhu)

Krok 3

Sečtěte hodnotu nezajištěného projektu a čistou hodnotu dluhového financování a najděte upravenou současnou hodnotu projektu. To znamená, VL = V U + PVF.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Aplikace upravené současné hodnoty

Metoda APV je nejužitečnější při hodnocení společností nebo projektů s pevně stanoveným plánem zadlužení, protože může snadno reagovat na vedlejší účinky financování, jako jsou například štíty úrokové daně. APV rozděluje hodnotu projektu na jeho základní součásti a poskytuje tak užitečné informace potřebné k upřesnění transakce a sledování jejího provádění.

Pákový odkup (LBO) Pákový odkup (LBO) Pákový odkup (LBO) je transakce, při níž je podnik získán pomocí dluhu jako hlavního zdroje protiplnění. K transakci LBO obvykle dochází, když si společnost soukromého kapitálu (PE) půjčí co nejvíce od různých poskytovatelů úvěrů (až 70-80% kupní ceny), aby dosáhla vnitřní návratnosti IRR> 20%, kde jedna firma získává další společnost pomocí dluhu k financování nákupu, jsou klasickou situací, kdy se používá APV. Metoda APV je pro tuto situaci nejpraktičtější z důvodu měnící se struktury kapitálu.

Další metriky: metody WACC a FTE

Vážené průměrné náklady na kapitál (WACC) WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují jejich smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled toho, co to je, proč se používá, jak ji vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení, která je také široce přijímanou metodou oceňování a lze ji použít při oceňování společností s pákovým efektem. Srovnatelně má jednodušší strukturu.

WACC firmy se počítá jako: WACC vzorec

Kde D = dluh firmy a E = kapitál společnosti, obě v tržních hodnotách.

r d = náklady na dluh, r E = náklady na vlastní kapitál, τ = daňová sazba.

Hodnota projektu se počítá diskontováním toků volných peněžních toků firmy pomocí WACC.

The Tok do vlastního kapitálu (FTE) metoda spočítá pákový peněžní tok firmy Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem investoři nejvíce záleží: hotovost, která je k dispozici, se rozdělí podle vlastního uvážení do vlastního kapitálu (LCF E) pomocí následujícího vzorce :

LCF E = Unlevered Cash Flow - úrok × (1 - daňová sazba),

LCF E se poté diskontuje s r E, aby se získala hodnota vlastního kapitálu.

Celková hodnota je V L = E + D.

Metody WACC i FTE fungují za předpokladu, že firma bude udržovat poměr dluhu k vlastnímu kapitálu (D / E) Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je pákový poměr, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finanční závazky vůči celkovému kapitálu akcionáře. , což znamená, že firma bude i v budoucnu zvyšovat dluh za stejné náklady. Realisticky to však často tak není. Pokud se D / E v průběhu času změní, změní se také WACC, což ztěžuje použití této metody. Obecně platí, že pokud D / E v průběhu času zůstává konstantní, je snadnější implementovat metody WACC nebo FTE. Metoda APV je však praktičtější při řešení složitého splátkového kalendáře.

Více zdrojů

Doufáme, že to byl užitečný průvodce upravenou současnou hodnotou (APV). Abychom se dál učili a ovládali své dovednosti v oblasti podnikového financování, důrazně doporučujeme tyto relevantní články:

  • Co je vzorec WACC? WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení
  • Leveraged Buyout Leveraged Buyout (LBO) Leveraged Buyout (LBO) je transakce, při níž je podnik získán pomocí dluhu jako hlavního zdroje protiplnění. K transakci LBO obvykle dochází, když si společnost soukromého kapitálu (PE) půjčí co nejvíce od různých věřitelů (až 70-80% kupní ceny), aby dosáhla návratnosti interní sazby IRR> 20%
  • Unlevered beta Unlevered Beta / Aseta Beta Unlevered Beta (Aseta Beta) je volatilita výnosů pro podnik, bez ohledu na jeho finanční páku. Zohledňuje pouze svá aktiva. Porovnává riziko nespolehlivé společnosti s rizikem trhu. Vypočítává se tak, že se vezme kapitál beta a vydělí se 1 plus daň upravený dluh vůči vlastnímu kapitálu
  • Nezajištěné náklady na kapitál Nezajištěné náklady na kapitál Nezajištěné náklady na kapitál jsou teoretické náklady na společnost, která se financuje na realizaci kapitálového projektu za předpokladu, že nevznikne žádný dluh. Vzorec, příklady. Nezatížené náklady na kapitál jsou implicitní míra návratnosti, kterou společnost očekává, že vydělá na svých aktivech, bez dopadu dluhu. WACC předpokládá aktuální kapitál
  • Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je poměr pákového efektu, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému kapitálu akcionáře.
  • Daňový štít Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužných daní. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found