Účetní zisk vs. ekonomický zisk - definice a příklady

Účetní zisk je čistý zisk společnosti ve výkazu zisku a ztráty. Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. vzhledem k tomu, že ekonomický zisk je hodnota peněžního toku, který je generován nad všemi ostatními příležitostnými náklady Náklady příležitosti Náklady příležitosti jsou jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomiky a převládají v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. . Tato příručka vám pomůže důkladně porozumět účetnímu zisku vs. ekonomickému zisku, a přestože mohou znít podobně, ve skutečnosti jsou zcela odlišné.

Účetní zisk vs ekonomický zisk diagram

Co je účetní zisk?

Účetní zisk je čistý příjem Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. společnost generuje, která se nachází ve spodní části výkazu zisku a ztráty. Obrázek zahrnuje všechny výnosy, které společnost generuje, a odečte všechny výdaje, aby se dospělo ke spodnímu řádku.

Mezi běžné zdroje příjmů patří prodej zboží a služeb, příjem dividend nebo úroků a výnosy z pronájmu.

Běžné typy výdajů zahrnují náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často marketingové a reklamní výdaje, platy a výhody, cestování, zábava, provize z prodeje, nájemné, odpisy a amortizace, úroky a daně.

Další informace najdete v kurzu finančního bezplatného účetnictví.

Příklad účetního zisku

Níže je uveden příklad, který ukazuje konsolidovaný výkaz operací společnosti Amazon za rok 2017 (známý také jako výkaz zisku a ztráty nebo výkaz zisku a ztráty).

Konsolidované prohlášení o činnosti společnosti Amazon z roku 2017Zdroj: amazon.com

V příkladu můžete jasně vidět, jak výpis začíná tržbami (tržbami) a poté odečte všechny výdaje, aby se dospělo k čistému výnosu (aka účetní zisk). V roce 2017 to bylo pro společnost Amazon 3,0 miliardy USD.

Další informace najdete v kurzu finanční analýzy financí.

Ekonomický zisk

Ekonomický zisk se výrazně liší od zisku účetního. Místo pohledu na čistý příjem ekonomický zisk bere v úvahu volný hotovostní tok společnosti, což je skutečné množství hotovosti generované podnikem. Kvůli zásadám akruálního účetnictví se údaj často podstatně liší od účetního zisku.

Jakmile se vypočítá volný peněžní tok společnosti, musí dále zohlednit náklady příležitosti, které mohou manažeři podniku očekávat, že vydělají na srovnatelných alternativách.

Další informace v příručce Finance's Economic Value Added Guide Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) ukazuje, že ke skutečné tvorbě hodnoty dochází, když projekty dosahují návratnosti nad náklady na kapitál, což zvyšuje hodnotu pro akcionáře. Technika reziduálního příjmu, která slouží jako indikátor ziskovosti za předpokladu, že ke skutečné ziskovosti dochází, když je bohatství.

Příklad ekonomického zisku

Představte si například, že společnost má dvě možnosti: Investovat 1 000 $ do nové produktové řady triček (Projekt č. 1) nebo 1 000 $ investovat do nové produktové řady ponožek (Projekt # 2). Projekt č. 1 bude mít výnosy 200 $ a náklady 125 $, zatímco projekt č. 2 bude mít výnosy 300 $ a náklady 280 $.

Níže je uveden příklad (zjednodušeného) výpočtu, jak vypočítat ekonomický zisk každého projektu.

Příklad ekonomického zisku

Prvním krokem je výpočet peněžního toku každého projektu. Podrobné vysvětlení, jak provést výpočet, najdete v příručce Finance's Ultimate Cash Flow Guide The Ultimate Cash Flow Guide (EBITDA, CF, FCF, FCFE, FCFF) Toto je hlavní průvodce peněžními toky, který vám pomůže pochopit rozdíly mezi EBITDA, peněžními toky z Operace (CF), volné peněžní toky (FCF), nevyužité volné peněžní toky nebo volné peněžní toky firmám (FCFF). Naučte se vzorec pro jejich výpočet a odvodte je z výkazu zisku a ztráty, rozvahy nebo výkazu peněžních toků.

Dalším krokem je vzít rozdíl mezi peněžními toky každého projektu a porovnat je, abyste zjistili, které generují větší ekonomický zisk.

Jak vidíte, projekt č. 2 generuje pozitivní ekonomický zisk ve srovnání s projektem č. 1. Další informace najdete v kurzech finančního modelování financí.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku k pochopení účetního zisku vs. ekonomického zisku. Posláním Finance je pomáhat komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari Tyto další finanční zdroje budou užitečné:

  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Dividenda Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda.
  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Free Cash Flow Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: hotovost, která je k dispozici, je rozdělena dle uvážení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found