Čistá hmotná aktiva - Zjistěte, jak vypočítat čistá hmotná aktiva

Čistý hmotný majetek (NTA) je hodnota všech fyzických („hmotných“) aktiv mínus všechny závazky. Typy závazků Existují tři hlavní typy závazků: ​​krátkodobé, dlouhodobé a podmíněné závazky. Závazky jsou právní závazky nebo dluhy vůči jiné osobě nebo společnosti. Jinými slovy, závazky jsou budoucí oběti ekonomických výhod, které účetní jednotka musí v podnikání přinést. Jinými slovy, NTA jsou celková aktiva společnosti minus nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. a celkové závazky. Celková hodnota čistého hmotného majetku se někdy označuje jako „účetní hodnota“ společnosti nebo „čistá hodnota majetku“.

Infografika čistého hmotného majetku

Vzorec pro čistá hmotná aktiva (NTA)

NTA = aktiva celkem - nehmotná aktiva - pasiva celkem

Kde:

  • Aktiva celkem zahrnují hmotný a nehmotný majetek a lze je najít v rozvaze společnosti.
  • Nehmotnýaktiva jsou ty, které postrádají fyzickou formu - například goodwill Goodwill Impairment Accounting Snížení hodnoty goodwillu nastane, když hodnota goodwillu v rozvaze společnosti přesáhne testovanou účetní hodnotu auditory, což povede k odpisu nebo snížení hodnoty. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován. Společnosti by měly posoudit, zda jde o znehodnocení, ochranné známky, autorská práva.
  • Pasiva celkem zahrnují krátkodobé i dlouhodobé závazky a lze je najít v rozvaze společnosti.

Příklad čistého hmotného majetku (NTA)

Například společnost A vykazuje celková aktiva ve výši 1 milion USD, celkové závazky ve výši 500 000 USD, nehmotná aktiva ve výši 200 000 USD. Výpočet NTA:

NTA = 1 milion $ - 200 000 $ - 500 000 $ = $300,000

Význam čistého hmotného majetku (NTA)

Pochopení výše NTA je důležité, protože:

  • NTA umožňuje managementu určit jeho pozici aktiv bez zohlednění nehmotných aktiv. V zásadě NTA vylučují obtížně ocenitelná nehmotná aktiva.
  • Společnost s vysokým NTA je schopna snáze získat financování akvizic, protože vlastní více aktiv, která lze použít jako zajištění půjček.
  • NTA lze použít ke stanovení úrovní rizika společnosti, jako je solventnost a likvidita.

Je důležité vědět, že i když stanovení NTA pro společnost nabízí výhody, její užitečnost se v různých průmyslových odvětvích značně liší. Například výrobci zdravotnických prostředků vlastní nehmotná aktiva, která jsou mnohem cennější než jejich hmotná aktiva. Na druhé straně realitní holdingové společnosti vlastní malý nebo žádný nehmotný majetek.

Čistý hmotný majetek (NTA) na akcii

Čistý hmotný majetek na akcii (NTA / share) je rozšíření NTA, které teoreticky ukazuje peníze, které by každý akcionář získal, kdyby společnost byla zlikvidována. Hodnota NTA / akcie je užitečným poměrem v investiční strategii, protože může pomoci určit, zda je společnost podhodnocena nebo nadhodnocena, nebo zda cena akcie přesně odráží čistá aktiva společnosti.

Vzorec pro NTA na akcii

Čistý hmotný majetek na akcii = NTA / akcie v oběhu

Příklad NTA na akcii

Připomeňme si z výše uvedeného příkladu, kde společnost A vykázala celková aktiva ve výši 1 milion USD, celkové závazky ve výši 500 000 USD a nehmotná aktiva ve výši 200 000 USD, z čehož vyplývá 300 000 USD čistého hmotného majetku. Nyní předpokládejme, že zbývá 100 000 akcií. Určení NTA na akcii:

NTA na akcii = 300 000 USD / 100 000 = 3 USD na akcii

Pokud by se akcie této společnosti obchodovaly na trhu za 3 USD za akcii, pak by údaj NTA za akcii znamenal, že aktuální cena akcií společnosti A je za reálnou tržní hodnotu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst). Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, pomohou vám tyto bezplatné finanční zdroje:

  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a
  • Čistá identifikovatelná aktiva Čistá identifikovatelná aktiva Čistá identifikovatelná aktiva se skládají z aktiv získaných od společnosti, jejíž hodnotu lze měřit a která se používá při fúzích a akvizicích pro goodwill a alokaci kupní ceny.
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found