Příspěvek po uvedení na trh (CMAM) - přehled, vzorec, použití

Příspěvková marže po uvedení na trh (CMAM) se vztahuje k množství peněz generovaných pro každou prodanou jednotku po odečtení variabilních nákladů Variabilní náklady Variabilní náklady jsou náklady, které se liší v poměru k objemu zboží nebo služeb, které podnik vyprodukuje. Jinými slovy, jedná se o náklady, které se liší, a marketingové výdaje vzniklé společnosti. Marže příspěvku po uvedení na trh je podobná marži příspěvku, ale společnost musí zohlednit náklady na marketing vzniklé při propagaci produktu potenciálním kupujícím s informacemi o produktech společnosti. CMAM vám řekne, zda jsou čisté tržby dostatečné k pokrytí celkových variabilních nákladů a kolik z čistých prodejů zbývá k pokrytí fixních výdajů.

Marže příspěvku po uvedení na trh (CMAM)

Složka variabilních nákladů zahrnuje výdaje, které kolísají se změnami úrovně výroby. Příklady variabilních nákladů zahrnují suroviny, přímé pracovní síly, zásoby Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, který se skládá ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. , provize za prodej a náklady na dopravu Náklady na dopravu Náklady na dopravu se vztahují k ceně účtované dopravcem za odeslání nákladu ze zdrojového umístění do cílového umístění. Výdaje hradí osoba, která chce zboží přepravovat z jednoho místa na druhé. Výše účtovaných nákladů na dopravu závisí na způsobu přepravy. Fixní náklady jsou na druhé straně náklady, které zůstávají fixní, i když dojde ke změnám na úrovních výroby. Mezi příklady fixních nákladů patří nájem, pronájem vybavení, platy managementu a reklama.

Marketingové výdaje v marži příspěvku: Jsou pevné nebo variabilní?

Marketingové výdaje jsou kategorizovány jako fixní náklady, protože společnosti přidělují peníze, které plánují utratit za určité období, a budou se snažit utratit měsíční nebo roční marketingový rozpočet. Zároveň existuje prvek marketingových nákladů, který je považován za variabilní. Například provize za prodej Komise Komise odkazuje na kompenzace vyplácené zaměstnanci po dokončení úkolu, což je často prodej určitého počtu produktů nebo služeb přímo úměrný objemu prodeje během konkrétního období.

V závislosti na odvětví mohou fixní tržní výdaje zaznamenat sezónní výkyvy, kdy společnost může přidělit více finančních prostředků marketingovému oddělení, aby využila nárůst tržeb nebo zvýšenou poptávku po konkrétních produktech.

Jak vypočítat marži příspěvku po uvedení na trh

Vzorec pro výpočet příspěvkové marže po uvedení na trh je následující:

CMAM = Tržby z prodeje - Variabilní náklady - Výdaje na marketing

Rozpětí příspěvku lze také vypočítat na jednotku, abychom pochopili, jak moc jedna jednotka produktu přispívá k celkovým ziskům společnosti. Rozpětí příspěvku na jednotku se vypočítá takto:

CMAM na jednotku = tržby z prodeje na jednotku - variabilní náklady na jednotku - marketingové náklady na jednotku

Rozdíl mezi tržbami z prodeje a variabilními náklady (a náklady na marketing) je CMAM a vše, co zbylo, je kombinace fixních nákladů a zisku. K získání čistého zisku / ztráty použijeme následující vzorec:

Čistý provozní zisk = CMAM - fixní náklady

Když je společnost nebo oddělení ziskové, zaúčtuje zisk po odečtení variabilních nákladů, marketingových nákladů a fixních nákladů. Pokud je výsledná hodnota záporná, znamená to, že společnost vytvořila ztrátu a nemá dostatek peněz na pokrytí svých výdajů.

Příklad příspěvku po uvedení na trh

ABC Limited vyrábí energeticky úsporné žárovky. Variabilní náklady na výrobu jedné žárovky zahrnují suroviny v hodnotě 1,70 $, přímé mzdové náklady 1,50 $, elektřinu 0,50 $ a náklady na dopravu 0,30 $. Společnost také získává 3 000 $ za pronájem zařízení, 4 500 $ za pronájem závodu, 20 000 $ za platy managementu a 7 000 $ za marketingové výdaje. Prodejní cena za jednotku je 7,50 USD a společnost v předchozím roce prodala 20 000 žárovek.

Abychom získali marži příspěvku po uvedení na trh, použijeme následující vzorec:

Marže z příspěvku po uvedení na trh = tržby z prodeje - variabilní náklady - výdaje na marketing

Kde:

Tržby z prodeje = 7,50 $ x 20 000 = 150 000 $

Variabilní náklady = (1,70 $ + 1,50 $ 0,50 + 0,30 $) x 20 000

= 4 x 20 000 $ = $80,000

Marže příspěvku po uvedení na trh se získá takto:

= $150,000 – $80,000 – $7,000 = $63,000

Abychom získali čistý provozní zisk nebo ztrátu, odečteme fixní náklady z příspěvkové marže po uvedení na trh, jak je uvedeno níže:

= $63,000 – ($3,000 + $4,500 + $20,000)

= $63,000 – $27,500 = $35,500

To znamená, že společnost ABC Limited vykázala v předchozím finančním roce čistý provozní zisk ve výši 35 500 USD.

Jak se používá CMAM

Marže příspěvku po uvedení na trh je užitečnou metrikou pro rozhodování ve společnosti. Níže jsou uvedena hlavní použití metriky CMAM:

Řízení

Vedení společnosti používá CMAM jako nástroj rozhodování při rozhodování o tom, jaký produkt bude pokračovat ve výrobě a jaký produkt ukončit. Například pomocí předchozího příkladu předpokládejme, že stroj na výrobu žárovek vyrábí tři různé typy žárovek a vedení společnosti musí učinit rozhodnutí o dvou typech žárovek, které budou pokračovat ve výrobě, a o jednom typu žárovek, které budou ukončeny.

Společnost může pomocí příspěvkové marže na jednotku každého typu žárovky zjistit, které typy žárovek nabízejí možnost vydělávat nejvyšší zisky. Vedení společnosti se může rozhodnout pokračovat ve výrobě prvních dvou produktů a ukončit třetí méně výnosný typ žárovky. Získaný výsledek mohou také použít k rozhodování o tom, jak přidělit zdroje dvěma zbývajícím typům žárovek.

Investoři

Investoři mohou použít CMAM vysoce výkonných produktů různých potenciálních společností k rozhodnutí, do kterých společností investovat. Pokud jedna společnost vyrábí špičkový produkt, který si trvale udržuje vysokou CMAM ve srovnání s produkty jiných konkurentů, mohou investoři tyto informace použít jako vodítko pro své investiční rozhodnutí.

Společnosti s produkty, které poskytují nízkou nebo negativní CMAM, poukazují na neživotaschopný produkt, který by měl být ukončen nebo vylepšen, aby mohl příznivě konkurovat produktům jiných konkurentů.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • 5 P of Marketing 5 P's of Marketing 5 P's of Marketing - Product, Price, Promotion, Place, and People - are key marketing elements used to position a business strategically. 5 P z
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Provozní zisková marže Provozní zisková marže Provozní zisková marže je poměr ziskovosti nebo výkonu, který odráží procento zisku, který společnost vyprodukuje ze svých operací, před odečtením daní a úrokových poplatků. Vypočítává se vydělením provozního zisku celkovým výnosem a vyjádřením v procentech.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found